Whippet Center - 2023.09.21. csütörtök 23:26 - Máté, Mirella névnap
 Főoldal  Fórum  Képtár  Videotár  Kutyatár  Useroldalak  Tenyésztők  Regisztráció  Bejelentkezés  Állatmánia.hu  Az állatorvos válaszol
 
 <<vissza  agarak  vegyes
vegyes
Afgán agár * Airedale terrier * Akita Inu * Alaszkai malamut * Amerikai cocker spániel * Angol springer spániel * Angol szetter * Angol véreb * Arany retriever * Basenji * Basset hound * Beagle * Bearded collie * Bedlington terrier * Belga juhászkutya * Bernáthegyi * Berni pásztorkutya * Bichon frise * Border collie * Boston terrier * Bouvier des Flandres * Boxer * Briard * Bullterrier * Cairn terrier * Cavalier King Charles spániel * Cocker spániel * Csau-csau * Dalmata * Dán dog * Dobermann * Drótszőrű foxterrier * Drótszőrű német vizsla * Erdélyi kopó * Gordon szetter * Griffon bruxellois * Hosszú szőrű csivava * Hosszú szőrű tacskó * Hosszú szőrű törpetacskó * Ír farkaskutya * Ír szetter * Jack Russell terrier * Japán csin * Kis olasz agár * Komondor * Középuszkár * Kuvasz * Labrador retriever * Lhasa apso * Magyar vizsla * Máltai selyemkutya * Masztiff * Mopsz * Német juhászkutya * Német rövid szőrű pointer * Óangol juhászkutya (bobtail) * Óriásuszkár * Orosz agár (borzoj) * Papillon * Pekingi palotakutya * Pembroke welsh corgi * Perzsa agár * Pireneusi hegyi kutya * Pointer * Pomeráni * Puli * Pumi * Rhodesiai ridgeback * Rottweiler * Rövid szőrű csivava * Rövid szőrű foxterrier * Rövid szőrű német vizsla * Rövid szőrű tacskó * Rövid szőrű törpetacskó * Schnauzer * Shetlandi juhászkutya * Si-cu * Skót juhászkutya * Skót terrier * Skye terrier * Staffordshire bullterrier * Szálkás szőrű törpetacskó * Szamojéd * Szibériai husky * Tibeti spániel * Tibeti terrier * Törpepincser * Törpeuszkár * Újfundlandi * Weimari vizsla * West Highland fehér terrier * Whippet * Yorkshire terrier
1.

Afgán agár
Elegáns, intelligens, nagy mozgásigényű

Az elegáns afgán agár valódi arisztokrata. Büszke, erős és méltóságteljes, megvan benne a gyorsaság és az erő is. A fajta története gazdag, az afgán agár intelligens, a szépség és a kecsesség képviselője, a "kutyák királya".
Eredetileg vadászkutyaként tenyésztették, sok mozgást igényel, hogy jó fizikai állapotban maradjon.
A fajta másik fontos szükséglete a rendszeres ápolás - elég egy pillantást vetnünk a hosszú, dús, fényes szőrzetre, és látható, hogy ez egy időigényes feladat.
A fajtára jellemző tartózkodó modor és a független szellem jelzi, hogy néhány más fajtánál nehezebben nevelhető. Mindemellett kedvességgel, türelemmel és határozottsággal az afgán agárból gyorsan hűséges és szerető társat nevelhetünk. Ha biztosítani tudjuk neki a megfelelő körülményeket és a törődést, melyre szüksége van, nincs az egzotikus és individualista afgán agárnál hálásabb kutyafajta.
A kanok átlagos magassága 69-74 centiméter, a szukák ennél 5-8 centiméterrel alacsonyabbak. Súlyuk 23-30 kilogramm között van.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

2.

Airedale terrier
Szófogadó, a gyerekek jó társa, sokoldalú

Az Airedale terrier jó kifejezőkészségű és gyors mozgású, a legnagyobb a sok terrier fajta közül, és gyakran csak a "terrierek királyaként" emlegetik.
Emellett talán a legsokoldalúbb terrier, hiszen szőrmés és szárnyas állatok vadászatára tenyésztették, elboldogul földön és vízben, ugyanakkor remek patkányfogó-, juhász-, rendőr- és vakvezető kutya, az első világháborúban pedig hírvivőként és őrként használták.
Mondanunk sem kell, hogy egy olyan kutya, mely ennyire sok tulajdonságot örökölt, felülmúlhatatlanul szófogadó és hihetetlenül sokoldalú. Az Airedale Terrier ismert bátorságáról, vadászhoz illő tulajdonságairól, és végtelen türelméről (elsősorban gyerekekkel türelmes). Kölyökként körültekintő, felnőve pedig az idegenekkel szemben méltóságteljesen tartózkodó magatartást mutat. Mindemellett saját családjához nagyon hűséges, ragaszkodó és kedves természetű.
Az Airedale élvezi a mozgást, rendszeres fésülést igényel, bundáját pedig 4-5 havonta szakszerűen nyírni kell.
A kan átlagos magassága 58-61, a szukáké 56-58 centiméter.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

3.

Akita Inu
Fegyelmezést igényel, más kutyákkal gyakran agresszív

Az Akita Inu, Japán nemzeti kutyája nagyon erős és tekintélyes fajta, szügye és feje a medvére emlékeztet. Megjelenése fenséges, azonnal elismerést vált ki. Méltóságteljes, nyugodt és nem ismer félelmet, remekül védi a családot és otthonát.
Az Akita legkülönlegesebb külső jegyei a fülei - kicsik, hegyesek, háromszögletűek, egyedülálló módon a fej két oldalán helyezkednek el és ferdén előre állnak - és a farka, mely a háta fölé kunkorodik.
Szőrzete durva és sűrű, évente kétszer-háromszor vedlik - ezen időszakok alatt bonyodalmat okoz tartása. Színei csillogóak és tiszták, mintázata jól körülhatárolt.
Az Akitát egész fiatal korától fegyelmezni és nevelni kell, ha azt akarjuk, hogy jó családi kedvenc váljon belőle. Mivel engedetlen, sok türelmet és megértést igényel nevelése.
Az Akita nem mindenki számára jó választás, és hajlamos arra, hogy más kutyákkal agresszív legyen.
Átlagos magassága 61-71 centiméter.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

4.

Alaszkai malamut
Sokoldalú nevelést igényel, odaadó, erős

Az alaszkai malamut északi sark "lova", az alaszkai Inuit indiának arra tenyésztették, hogy nehéz terheket húzzon, egyenletes sebességgel, hosszú távokon. Mivel erején, kitartásán és azon volt a hangsúly, hogy képes legyen túlélni a kemény sarkköri hőmérsékletet, a malamut farkasra emlékeztet, bár kutatások szerint az Inuit tenyésztők nem használtak a tenyésztés során farkas-géneket.
Érdeklődése, kíváncsisága és aktív életmódja lenyűgöző mérettel, erővel, és a malamutot igazán vonzóvá tevő sűrű, két rétegű szőrzettel és szimmetrikus mintákkal párosul. Mivel szánok húzására tenyésztették ki, ha nem biztosítunk neki elegendő mozgást, figyelmet és társaságot, unottá és ártalmassá válhat.
Ragaszkodó családi kutya és barátságos az emberekkel, viszont nem jó őrzőkutya. A függetlenség és az engedetlenség is jellemző a fajtára, és mivel ezek mellett nagyon erős, már 3 hónapos korában el kell kezdeni nevelését és fegyelmezését.
Bár egyébként csodálatos háziállat, ha nincs része szigorú nevelésben, uralkodni kezdhet az emberek felett és kezelhetetlenül agresszívvá válhat más kutyákkal.
Átlagos magassága 58-71 centiméter, súlya körülbelül 55 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

5.

Amerikai cocker spániel
Engedelmes és odaadó, rendszeres ápolást igényel

Az amerikai cocker spániel sokban különbözik angol társától, bár annak közvetlen leszármazottja. Kisebb méretű, ennek következtében kisebb súlyú, sokkal pazarabb szőrzetű és finom fejformájú. Az Amerikai Egyedült Államokban vadászatra tenyésztették ki, ma pedig az országban az egyik legnépszerűbb fajta, különösen népszerű a színpadon, ahol bámulatos előadásokra képes.
Megtartotta a hagyományos cocker spániel jellemvonásait, hiszen erős, kiegyensúlyozott, aktív, gyors és ellenálló, valamint intelligens és kellemes jellem.
Mind munkakutyaként, mind társként megállja a helyét. Csakúgy mint angol rokona, odaadóségéről, hűségéről és vidám természetéről ismert. Barátságos, játékos és kitűnő családi kedvenc.
Az amerikai cocker spániel sok mozgást igényel, és az ápolására való különös odafigyelést, mivel pazar szőrzete vonzza a piszkot és a leveleket a földről.
Átlagos magassága 34-39 centiméter, súlya 12 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

6.

Angol springer spániel
Fáradhatatlan, sokoldalú családi vagy vadászkutya

Lógó fülek, lágy, szelíd arckifejezés, robosztus testfelépítés és barátságos farkcsóválás jellemzi a spánielek ősi családjába tartozó angol springer spánielt. A spánielek között a legnagyobb, eredetileg a vad megtalálására és a felriasztására használták.
Minden ízében vadászkutya, közepes méretű arányos, tömör testű. Vonzó, májszínű-fekete, vagy fekete-fehér szőrzete, melyen lehetnek rozsdabarna foltok, nem túlságosan hosszú és fényes, szőrcsomókkal a lábon, füleken és a szügyön. Mivel fáradhatatlan munkakutya, ellenálló és kitartó, talán a legmegfelelőbb választás olyan vadász számára, aki igazi vadászkutyát akar.
Nagyon vágyik az emberi társaságra. Játékos és türelmes a gyerekekkel, nagyon szeret részt venni játékaikban. Az angol springer spániel rengeteg mozgást igényel, és a szokásos futás mellett nagyon szeret úszni is. Nem tanácsos egyedül hagyni az udvar végében, különösen a kölykök válnak unottá és akaratossá ha megfosztják őket a társaságtól.
Bár általában viszonylag csendes, az angol springer spániel kiváló őrző-védő kutya.
Átlagos magassága 51 centiméter, a kanok átlagos súlya 24,5 kilogramm, a szukáké körülbelül 20 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

7.

Angol szetter
Megbízható munkakutya és családi kutya

Az elegáns, divatos és arányos vadászkutya, a jól fejlett vadászösztönnel rendelkező angol szetter kedves fajta.
A szetterek neve az angol "set" (elhelyez) szóból ered, mivel ők tették be a zsákmányt a vadászok hálójába. Az angol szetter utolérhetetlen a vidék bebarangolásában, a vad felhajtásában, ez pedig megmagyarázza jól megérdemelt népszerűségét.
Az angol szetter a három szetter fajta közül a legkisebb és a legkevésbé fürge. Igazi úriember, kedves arckifejezése miatt mindenki szereti. Kedvessége és szelídsége nagy tetszeni vágyással párosul, ezek a tulajdonságok pedig jó társsá teszik. Boldog, barátságos és odaadó, ugyanakkor nem a legjobb őrző-védő kutya, mivel idegeneket is hajlamos rég nem látott barátként üdvözölni. Ennek ellenére ideális olyan vadászok számára, akik olyan megbízható, kedves kutyát szeretnének, amely mind vadászkutyaként, mint pedig családi kedvencként megállja helyét.
Az angol szetter jól nevelhető. Sok mozgást igényel és olyan gazdához illik, aki elég aktív életet él és nagy teret tud biztosítani kutyájának.
A fajta átlagos magassága 61-68 centiméter, a szukák átlagos súlya 25 kilogramm, a kanoké 32 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

8.

Angol véreb
Hatalmas, tanulékony, kiválóan nevelhető

Az angol véreb könnyen felismerhető nemes és méltóságteljes arckifejezéséről és a nyaka és feje körüli laza, hosszú és lógó bőrredőkről. Egyike a legszelídebb fajtáknak. A fajta remek szaglásáról ismert, a világ rendőrségein sokat használják az angol vérebet nyomkövető tulajdonságai miatt, a fajta egy példánya több mint 600 letartóztatással büszkélkedhet. Az angol véreb akár 250 kilométeren keresztül is képes egy nyomot követni.
Nagyon odaadó, kissé visszafogott természetű és érzékenyen reagál gazdája dicséretére és dorgálására egyaránt. Gyorsan tanul, de a nevelés során néha makacsul viselkedhet.
Hajlamos kóborolni, egyetlen fejrázással képes nyállal beteríteni az egész szobát, nagy mérete, etetési költségei és rövid élete miatt nem mindenkinek ajánlható, de azok, akik csodálják ezt a fajtát, nem találhatnak ragaszkodóbb társra.
Átlagos magassága 61-66 centiméter, súlya 50 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

9.

Arany retriever
Ideális családi kutya, szelíd, türelmes

Az arany retrievert a különböző vadászkutyák hozzáértő keresztezéséből tenyésztették ki, azért, hogy megjelenjen egy erőteljes testfelépítésű, agilis vadászkutya, mely szélsőséges körülmények között (esős és hideg idő) is képes a szárnyas vadat a vadászhoz vinni.
Napjainkban az arany retriever nem csak kiváló vadászkutya, hanem elsőrendű társállat és ideális családi kedvenc. Bármikor és bármilyen célra ideális, különleges a stílusa és az egyénisége, barátságos, vidám állat, aki a végletekig kiélvezi az életet. Szelíd, odaadó és nagyon türelmes, kiváló játszótárs a gyerekeknek, jól kijön egyéb állatokkal.
Nagyon intelligens, érzékeny, könnyen nevelhető, engedelmessége pedig utolérhetetlen. Nagyon szeret segíteni és részt venni a családi élet minden területén. Az arany retriever mindig úriemberként, jó modorúan és szeretetre-méltóan viselkedik.
Krémszínű szőrzete a fajta védjegye, csakúgy, mint kedves, sötét szemei és "mosolygó" arckifejezése.
Aktív fajta, sok mozgásra vágyik, leginkább jól körülkerített udvaron érzi jól magát.
Átlagos magassága 51-61 centiméter, átlagos súlya a szukák esetében 30,4 kilogramm, a kanoknál 35,6 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

10.

Basenji
Gyerekek jó társa, játékos, kíváncsi, nagy térre van szüksége

Az arisztokratikus Basenji kicsi, elegáns, gazella-szerű kutya, melyet eredetileg Közép-Afrikában vadászatra használtak.
Jól ismert tulajdonsága, hogy nem ugat, de rengeteg egyéb hangot ad ki, a "jódlizástól" a "kuncogáson" keresztül a morgásig. A fajta azért is egyedülálló, mert a szukák évente csak egyszer tüzelnek, és gyakorlatilag mindig ugyanabban az időben. Ennek köszönhetően a kölykök májusban vagy júniusban születnek.
Érzékeny és játékos, néha kemény kezet kíván, mivel előfordul, hogy engedetlen (ez nem azt jelenti, hogy engedetlen akar lenni, de kíváncsi, érdeklődő természete arra készteti, hogy mindent megvizsgáljon és kipróbáljon, semmit ne higgyen el addig, amíg meg nem bizonyosodik róla). Tulajdonságai miatt nagyon szórakoztató és intelligens társaság, bár nem az engedelmességre nevelés legjobb alanya.
A Basenji nagyon szereti a gyerekeket, bár talán nem annyira mutatja ki ezt, mint egyéb fajták. Sok mozgásra van szüksége és nem szívesen van zárt helyen. Egy teljesen körülkerített udvar ideális tér a számára, mivel nem képes jól közlekedni, viszont kézben tartja az irányítást amikor a szabadban van.
Egyáltalán nincs kellemetlen szaga, rövid, fényes szőrét pedig olyan alaposan tisztítja, mint egy macska, így olyan tisztán tartja magát, hogy gyakorlatilag szükségtelen fürdetni.
Átlagos magassága 40-43 centiméter, súlya körülbelül 10 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

11.

Basset hound
Békés és odaadó, kiváló családi kutya

Az eredetileg francia származású kopót vadászatra és nyomkövetésre használták. Lassú, nehézkes stílusa, és mulatságos külseje nem tükrözi intelligenciáját.
Úgy ismert, mint a "karosszék bajnoka", mivel szeret a ház körül lenni, de fontos számára az elegendő mozgás, mivel hízásra hajlamos.
Nagyon békés és nyugodt, ragaszkodása pedig a gyerekek kiváló társává teszi.
Ha erre lehetősége van, szeret csavarogni. Egyetlen szippantás egy érdekes szagból és már el is tűnik, orra a földön, farka pedig az égnek mered, szemmel láthatóan ilyenkor nem is vesz tudomást környezetéről. Ezért nagyon fontos, hogy jól elkerített területen tartsuk. Makacssága miatt határozott, de megértő bánásmódot igényel. Inkább az elérhető elismerés, mint a büntetéstől való félelem motiválja.
Őszinte és nyílt jellemének, kifejező szemeinek és mulatságos megjelenésének köszönhetően egyike a kutyavilág nagy egyéniségeinek. Ha kedvességgel, türelemmel és szeretettel nevelik, szebbé varázsolja a világot maga körül.
Átlagos magassága 33-38 centiméter, súlya 23-28 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

12.

Beagle
Mozgékony, tetszeni vágyik, nagy mozgásigényű

A népszerű Beagle kicsi vadászkutya. Bár a vadászat természetes ösztöne, könnyen alkalmazkodó és boldogan elfogadja a külvárosi életet, amennyiben eleget mozoghat és változatos környezetben lehet.

Barátságos, játékos, tetszeni vágyik, de néha akaratos is tud lenni. Nagyon ellenálló, határozott és eltökélt, hajlamos a kóborlásra. Jól körülkerített udvaron és határozott, türelmes gondozással tartható.
A Beagle élénk, aktív és nagyon intelligens, ragaszkodó barát és társ. Erős és ellenálló, házban, vagy kutyaólban egyaránt tartható. Rövid, tömött, időjárásnak ellenálló szőrzete számos színben pompázhat és csak minimális gondozást igényel, mivel a Beagle szereti magát tisztán tartani.
Jó természetű és következetes, ragaszkodó viselkedésével gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt megszeretteti magát. Mérete gyakorlatilag bármilyen háztartásban tarthatóvá teszi, kellemes megjelenése és hangja miatt pedig bárkinek ajánlható.
Átlagos magassága 33-40 centiméter, súlya 12-14 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

13.

Bearded collie
Éber, élénk és odaadó, rendszeres ápolást igényel

A bearded collie egyike a legrégibb brit fajtáknak. Eredetileg Skóciában vált ismertté, ahol birka- és marhaterelő képességei miatt nagyon megbecsülték. Karcsú, aktív, erős alkatú, intelligens, kezdeményező, ellenálló, gyors, nagyon természetes és romlatlan fajta.
Bár bizonyos fokig még ma is munkakutyaként használatos, napjainkra elsősorban már társállatként tartják. Ennek ellenére nem feledkezhetünk meg múltjáról és rendszeres, kemény edzést kell biztosítanunk az állatnak. Éber, élénk és magabiztos, élvezi az aktív életmódot és szeret bevonódni a családi programokba, különösen szereti a gyerekeket. Odaadó gazdája felé és tetszeni vágyik, és élvezetét leli abban, ha van mit tennie.
Hosszú, sima szőrzete lehet palaszürke, vöröses, fekete, kék, bármilyen árnyalatú szürke, barna vagy homokszínű, fehér részekkel, vagy azok nélkül. Szőrzete, mint az összes többi hosszú szőrű fajtáé, rendszeres ápolást igényel.
Átlagos magassága 51-56 centiméter, súlya 19-25 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

14.

Bedlington terrier
Jó modorú, kedves, bátor

A bedlington terrier nevét az angliai Northumberland bányász-megyéről kapta, ahol a bányászok és a cigányok borz, róka és egyéb kisállatok vadászatára használták. Szép külsejének köszönhetően vált a felsőbb osztályok kedvelt házi kedvencévé.
A bedlington terrier jó modorú, odaadó, kedves, karcsú, izmos kutya, arckifejezése lágy és szelíd. Bár birka-szerű megjelenése elrejti ezen tulajdonságait, bátorsága, küzdőszelleme és féltékeny természete miatt haláláig képes küzdeni ha úgy érzi, hogy helyét más kutya foglalja el, ezért nem tartható azonos nemű kutyával.
A bedlington terrier szőrzete nagyon különleges, vastag, tépett, gyakran összegabalyodik, és mivel nem vedlik, olyan gazdák is tarthatják, akik allergiásak a kutyaszőrre. Csakúgy, mint az uszkár, szőrzetének nyírása szükséges, és kiválasztásnál figyelembe kell vennünk a kutyakozmetika költségeit is.
A bedlington terrier kívánatos magassága 41 centiméter, a szukák súlya 7,6 kilogramm, a kanoké 8,9 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

15.

Belga juhászkutya
Jól nevelhető, hűséges családi kutya

Az intelligens, éber és figyelmes belga juhászkutyát állatok őrzésére tenyésztették ki. Európa minden táján ismerték, és bár eredetileg sok fajtája létezett, melyek színükben és szőrzetük hosszában eltértek, a fajtának fokozatosan négy fő változata alakult ki, melyeket szülőhelyük alapján neveztek el.

A Groenendael
A Groenendael a fajta legismertebb változata. Szőrzete mindig fekete, szügyén és lábujjainak végén kis fehér folttal vagy sávval. Szőrzete közepesen durva, hosszú, egyenes és dús a törzsén, de a fején, a fülek külső részén és a lábak alsó részén rövidebb. Szőrzete különösen hosszú és dús a nyakán, elsősorban a kanoknál gallért képez.

A Tervueren
A Tervueren felépítésében és szőrzetének típusában megegyezik a Groenendael-lel, de színei - vörös, világosbarna és szürke árnyalatai, fekete mintával - eltérnek tőle. A felnőtt kanoknál minden világos szőrszál vége fekete, ez különösen jól látszik a lapockánál, a háton és a bordákon. A szemekig terjedő fekete szőrzet és a fekete fülek a Tervuerent igazán feltűnő jelenséggé teszik.

A Malinois
A Malinois felépítésében és színeiben megegyezik a Tervuerennel, de szőrzete rövid és vastag.

A Laekenois
A Laekenois felépítésében megegyezik a másik három változattal, de durva drótszőrzete vörösesbarna színű, fekete mintákkal.

Az első világháború alatt belga juhászkutyák ezreit képezték ki üzenettovábbításra és sokan közülük elpusztultak. Napjainkban Európában rendőrkutyaként használják.
Nagyon jól nevelhető fajta, felülmúlhatatlanul engedelmes, és hűséges családi kutya.
Átlagos magassága 61-66 centiméter.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

16.

Bernáthegyi
Masszív, legendás mentőkutya, nagyon odaadó

A fajtát a Szt. Bernát Menhely szerzetesei Svájcban tenyésztették ki, 2400 méter magasan, a svájci Alpokban. A fajta a legendás mentésekről ismert. A bernáthegyi, remek szaglásának köszönhetően, majdnem 3 kilométerről képes széllel szemben megérezni az ember szagát, és csaknem 20 perccel bekövetkeztük előtt érzékeli a hóviharokat és lavinákat. Annak köszönhetően, hogy az akár 3 méter hó alatt eltemetett testek szagát is érzi, számtalan utazót mentett már meg. A bernáthegyi a kutyák között igazi úriember, nagyon erős, de hihetetlenül békés. Imádja a gyerekeket, nagyon intelligens, hűséges és odaadó kutya. Mély ugatása elrettenti a betörőket. Fő ismertetőjegye hatalmas feje és jóindulatú és méltóságteljes arckifejezése. Szőre lehet hosszú vagy rövid. Természetesen egy ilyen nagy méretű kutyának nagy térre van szüksége, etetése pedig igen költséges. A költségeket viszont jócskán kompenzálja ez a hatalmas kutya - kérdezzen csak meg egy gazdát! Az átlagos magassága 76-81 centiméter, a szukák súlya 71 kilogramm, a kanoké 80 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

17.

Berni pásztorkutya
Erős, kemény, éber és barátságos

A berni pásztorkutya őseit a megszálló római katonák hozták Svájcba 2000 évvel ezelőtt, és bár még ma is megtalálható Svájc középső részén, a múlt század végére a fajta képviselőinek száma minimálisra csökkent.
Marhakereskedők kutyájaként, katonai és jelzőkutyaként szolgált Bern környékén, mivel azonban az 1900-as évek elejére a fajta megritkult, 1907-ben rehabilitációs program vette kezdetét, klub alakult tenyésztésükre, ennek köszönhetően a berni pásztorkutya sok svájci számára kedvelt háziállattá és társsá vált.
Nagyon erős, éber és izmos kutya, színei feltűnőek. Alapszíne fekete, lábain, pofáján, szemei fölött és a szügyén vörösesbarna foltokkal. Homlokán és pofáján fehér sáv húzódik, mancsa és farka vége fehér, szügyén pedig svájci keresztet formázó fehér minta látható.
A berni pásztorkutya szőrzete közepesen hosszú, selymes, enyhén hullámos és csak kevés napi ápolást igényel.
Az állat öntudatos, jó természetű, barátságos, bátor, de nem agresszív. Kedves és ragaszkodó családi kutya, fontos, hogy a család részének érezhesse magát.
Magassága 58-70 centiméter.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

18.

Bichon frise
Kicsi, élénk, rendszeres ápolást igényel

A Bichon a vízi spániel leszármazottja, a mediterrán térségből származik. A fajta négy alfaja fejlődött ki, ezek egyike a Bichon Frise.
A korai években a Bichon Frise csereügyletek része volt, de hamarosan az európai arisztokrácia kedvenc háziállatává vált.
Bár megjelenésében kicsi, személyiségében nagy: élénk, elnyomhatatlan természete mulatságos társsá teszi. Lágy, dugóhúzó alakú csomókból álló fényes, fehér szőrzetét lenyírhatjuk úgy, hogy látszanak gyönyörű, sötét, kifejező szemei, és legömbölyítetten jelenjen meg feje és teste. Amikor nyugodtan áll, megjelenésében egy hófehér, bolyhos játékra hasonlít, amikor pedig mozog, egy eleven púderpamacsra emlékeztet. Hogy legjobb formáját hozza, a Bichon szőrzetét minden nap ápolni kell, és rendszeres, szakszerű nyírásra szorul.
Feltűnően intelligens és odaadó, szereti az embereket és könnyen nevelhető. Önbizalma és életöröme túláradó, az emberektől való függésben eltöltött idő a családhoz való tartozás érzését alakította ki benne, mely abban nyilvánul meg, hogy élvezi a komfortot és a társaságot. Bár mérete kicsi, éber jelzőkutya.
Magassága körülbelül 28 centiméter, súlya 5 kilogramm körül van.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

19.

Border collie
Kiváló munkakutya, nagy mozgásigényű

A border collie neve a Skócia és Anglia közötti határra utal, ahol a fajtát először megismerték, bár a fajtát elsősorban Ausztráliában tenyésztették ki.
Az agilis border collie a világ egyik legkiválóbb juhászkutyája, páratlan munkakutya. Naponta több mint 80 kilométert képes futni, több ember munkáját elvégezve.
A birkaterelő kutyák elismert sztárja, az engedelmesség mintaképe, akkor a legboldogabb, amikor dolgozhat.
Háziállatként nagyszerű társ és kitűnő jelzőkutya. Hűséges és odaadó, szeret gyerekekkel lenni, védeni és óvni őket a veszélytől, ahogy azt a birkákkal is tenné.
Juhászkutyához illően egészséges, erős és aktív fajta. Rendszeres és kimerítő napi mozgást, közös játékokat (például labdázás) igényel. Lelkesedése, feladatok iránti elkötelezettsége és a vágy, hogy gazdáját szolgálhassa, hűséges társsá teszi.
A fajta közepes, vízhatlan szőrzete általában fekete és fehér színű, de előfordulhat fekete, fehér és rozsdabarna, csokoládébarna és fehér, kék és fehér, valamint vörös és fehér színben is.
Átlagos magassága 46-53 centiméter, súlya 23 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

20.

Boston terrier
Intelligens, rövid szőrű, kiváló jelzőkutya

Ez a szmokingos kicsi kutya igazi amerikai fajta. A boston terriert az angol bulldog és a fehér angol terrier keresztezéséből tenyésztették ki. Eredetileg "kerekfejűként" vagy "bullterrierként" volt ismert, nevét később a massachusettsi Boston városáról kapta, ahol a tenyésztők nagy része élt.
Sima szőrű, kis fejű, erős testfelépítésű, közepes méretű kutya, a határozottság, erő és élénkség benyomását a felső osztályok stílusával, kedves viselkedéssel ötvözi. Megkapó arckifejezése éber, kedves és intelligens.
Szőrzete általában tarka, de lehet fekete, fehér pofával, esetleg fehér sávval a fején, fehér gallérral, szüggyel és első lábakkal, fehér mancsokkal. Szőrzete könnyen ápolható, mivel rövid, sima, fényes és kellemes tapintású.
A boston terrier az "amerikai úriemberként" is ismert, élénk és intelligens, ugyanakkor határozott és erős akaratú. Viselkedése szelíd, ami ideális társsá teszi. Kiváló jelzőkutya, megugatja a behatolót, de kis mérete miatt nem alkalmas őrzőkutyának.
Súlya 6,8 kilogramm és 11,4 kilogramm között van.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

21.

Bouvier des Flandres
Erős, hűséges, kiváló őrző-védő vagy jelzőkutya

Az eredetileg dél-nyugat Flandriában és Franciaország északi hegységeiben élő hentesek, marhapásztorok és farmerek által marhaterelési célokra kitenyésztett Bouvier Des Flandres erős felépítésű, robosztus megjelenésű kutya.
Bár eredetileg marhaterelésre használták, olyan sokoldalúnak bizonyult, hogy később kocsi vontatására, birkaőrzésre és egyéb munkára is alkalmas volt. Az első világháború során mentőkutyaként és hírvivőként is használták. Napjainkban elsősorban társállat, bár Európában rendőr-, őrző-védő- és katonai kutyaként is nagyra becsülik, és a fajta nyomkövető és vakvezető kutyaként is megállja a helyét.
A fajta tömött, nehéz, olykor rendezetlennek ható szőrzete általában őzbarna vagy szürke, és gyakran foltos vagy csíkos. A kutya fekete színű is lehet.
A fajta intelligenciájáról, energiájáról és bátorságáról híres, kiváló őrző-védő és jelzőkutya, bár engedelmes azokkal, akiket ismer. Családtagként, védelmezőként felülmúlhatatlan, mivel hűséges, odaadó és ragaszkodó.
A fajta az aktív életmódot kedveli, nagy teret és sok mozgást igényel, így marad boldog és egészséges.
Átlagos magassága 59-68 centiméter közötti, súlya 27-40 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

22.

Boxer
Heves, intelligens, odaadó, ideális családi kutya

Németországban őrző-védő-, munka- és kísérőkutyaként tenyésztették ki. A boxer erős, heves, aktív, nagyon jó természetű fajta. Nagyon hasznos és tevékeny kutya. A boxer elegáns, de nagy erejű és megfelelően gyors, ügyes és jól ugró kutya kellett legyen, hogy a tőle elvárt követelményeknek - kimerítő gyaloglás, lovas túrák, különböző rendőrségi és katonai feladatok - eleget tehessen. Ez az örökség egy egészséges, könnyen alkalmazkodó állatot eredményezett, melynek megjelenése is kellemes.
A lenyűgöző múlt és a komor kifejezés ellenére a boxer az őrzőkutyák bohóca. Bár nagyon komolyan veszi munkáját, bármikor játékra kapható - öreg korában is.
Élvezi a sok mozgást és nem hajlamos hízásra, akkor sem, ha nem mozog sokat. A boxerek nagyon hevesek tudnak lenni, ha nincsenek fegyelmezve, ez különösen jellemző a fiatalabb példányokra, határozottan kell bánni velük. A boxer szőrzete könnyen kezelhető, tisztasága pedig, mely nem túl nagy mérettel és csendes modorral párosul, bármely háztartásban tarthatóvá teszi. Imádja a gyerekeket, nagyon intelligens és nagyon könnyen kezelhető.
Átlagos magassága 53-63 centiméter, súlya 25-32 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

23.

Briard
Megbízható társ, korai nevelést igényel

A briard-t már a nyolcadik század tapétáin is megfestették, de ma már kis létszámú fajta, mivel az első világháború során, ahol a francia sereg hivatalos kutyájaként vett részt, sok ilyen állat elpusztult. A háborúban ezek a kutyák szállították az ellátmányt a frontvonalakhoz és őrszemként is szolgáltak, jó hallásuk miatt pedig az egészségügyi alakulatok segítségére voltak a sebesült katonák megtalálásában.
Eredetileg juhászkutya, a nyájakat őrizte és terelte, és a farmokon jelzőkutyaként szolgált.
Megjelenése különleges, a fajta megkülönböztető jegyei szemöldöke és szakálla. Szőrzete enyhén hullámos, közepesen hosszú, a piszoknak és sárnak ellenáll, ennek ellenére rendszeres ápolást igényel.
Vidám kutya, mindig a gazdája kedvére akar tenni. Szeret a szabadban lenni és nagyon mozgékony, hatalmas és erős fajta. Kicsi korától rendszeres nevelést igényel, nem ajánlott olyan gazdának, aki eredendően engedelmes kutyára vágyik. Szüksége van az emberekkel való szoros kapcsolatra ahhoz, hogy a maximumot nyújtsa, idegenekkel tartózkodó, de teljesen nyílt, ha nem fenyeget veszély.
Átlagos magassága 56-68 centiméter.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

24.

Bullterrier
Szeretetre vágyó, nagy mozgásigényű, ellenálló

A bullterrier gladiátor a kutyafajták között, ismert nagy erejéről, agilitásáról és bátorságáról. Angliából származik, ahol kizárólag a kutyaviadalokban véghezvitt hőstetteiért tenyésztették. Testfelépítése erős, izmos, arányos, az állat aktív, határozott és intelligens kinézetű, lenyűgöző látvány. Ahogy azt feltételezzük, kitűnő őrző-védőkutya. Ugyanakkor örökölten agresszív más kutyákkal szemben, leginkább egyetlen kutyaként tartható.
Nagyon barátságos fajta, kellemes természetű és szeretetvágyó. A világ legkedvesebb kutyája, ha emberekkel van, híres a gyerekekkel szembeni türelméről és kedvességéről, velük sosem ingerült vagy engedetlen, függetlenül attól, mennyire durva és heves a játékuk.
Mivel igen erős kutya, a bullterrier kemény nevelést és fegyelmet igényel. Ugyancsak nagy szüksége van a megfelelő mennyiségű mozgásra. Erős alkatú és nagyon ellenálló, jól tűri például a szélsőséges hőmérsékletet.
Bár gyakran "fehér lovagként" emlegetik, a bullterrier lehet más színű is, például tarka.
Átlagos magassága 43-53 centiméter, súlya 16-36 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

25.

Cairn terrier
Odaadó, aktív, bátor kis kutya

A Cairn terrier egyike a legkisebb angol munka-terriereknek, neve a köves skót területből ered, ahol dolgozott. Feladata róka, borz és vidra vadászata volt. Vadászösztönei és ölési képessége a kis- és nagybirtokosok háztartásának hasznos tagjává tette.
Napjainkban megfelelő mérete és barátságos, odaadó és hűséges természete miatt a fajtát elsősorban házi kedvencként tartják.
Mivel gazdájához és a családjához nagyon ragaszkodik, bámulatos jelzőkutya. Erős, kemény, aktív kis kutya, bátor és független.
Rövid, széles feje, fényes szemei, éber arckifejezése, hegyes fülei, tömör testalkata és hetyke farka kellemes megjelenést kölcsönöz neki. Az időjárásnak ellenálló szőrzete a teljesen fehéren, feketén, valamint a fekete-rozsdabarnán kívül más színű is lehet. Nagyon könnyen ápolható, alkalmankénti nyírással teljesen tisztán tartható.
Nagyszerű kutya, kis testben, nincs ismert hiányossága.
Átlagos magassága 28 centiméter, súlya 6 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

26.

Cavalier King Charles spániel
Szerető és engedelmes, ideális családi kutya

Ez a lenyűgöző kicsi fajta II. Károly királyról kapta nevét, akinek a spánielek iránti rajongása azt jelentette, hogy állandóan velük vette magát körül. II. Jakab folytatta a fajta támogatását, ezután azonban a fajta királyi kedvencből vidéki vadászkutyává vált. 1926 óta a Cavalier King Charles spániel új életre kelt, a fajta egyre erősebbé vált.
Az ölebek közül a legnagyobb, élénk, intelligens kutya, a legkisebb háztartásban is elfér, ugyanakkor elég erős ahhoz, hogy részt vegyen a gyerekek játékában és a család programjaiban. Szereti a sok mozgást, aktív, robosztus és nem fárad el könnyen. Vidéki kóborlások során kitűnő társ.
Több évszázados háziasítás után a Cavalier King Charles spániel természetesnek tartja a házban való életet, és gazdájának igazi örömet jelent. Nagyon jó családi kedvenc, hiszen szelíd, odaadó, engedelmes és nagyon szereti az embereket.
Átlagos magassága 36 centiméter, súlya 5-8 kg.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

27.

Cocker spániel
Izmos, családi kutya, nagy mozgásigényű

A cocker spániel nevét a "to cock" igéből kapta, mely a szárnyasok rejtekhelyről történő kikergetését jelenti. Valójában a cocker spánielt eredetileg arra használták, hogy az erdei szalonkát Anglia sűrű bokraiból és aljnövényzetéből kikergesse. Mivel jó úszó, az is feladata volt, hogy a vadat a mocsárból elhozza.
A vadászkutya társadalom egyik legkisebb tagja, ma már elsősorban nagyon jó megjelenésű és szeretett házi kedvenc. Ennek ellenére nem feledkezhetünk meg eredetéről, sok mozgásra van szüksége a szabadban, imádja a vidéki sétákat és akkor a legboldogabb, ha össze-vissza szaladgálhat. Ha ez nem lehetséges labdázással, vagy bot dobálásával kielégíthető a munka iránti igénye, és így jó kondícióban tartható. Érzékeny, nagyon intelligens és nagyon szeret tetszeni, odaadó és vidám kutya. Imádja a gyerekeket és nagyon szeret a családi programok része lenni.
Erős, hosszú életű, jó felépítésű kicsi kutya, nem sokat betegeskedik, bár hosszú fülei folyamatos ápolást és odafigyelést igényelnek. Fényes szőrzete rendszeres ápolást és esetenként nyírást igényel.
Átlagos magassága 38-41 centiméter, súlya 13-14,5 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

28.

Csau-csau
Egy személyhez kötődő, védelmező, kiváló őrző-védő kutya

A fenséges megjelenésű csau-csau nagyon ősi fajta, eredetileg vadász- és őrző-védő kutyaként használták Kínában, de esetenként juhászkutyaként és szánhúzóként is szolgált. Húsát ínyencfalatnak tekintették, így a fajtát húsáért és szőrzetéért tenyésztették, innen kapta a "kantoni hentesek kutyája" nevet. Mintha ez nem lett volna elég, mikor az első csau-csauk Angliába érkeztek, állatkertben tartották őket.
Megjelenésében leginkább oroszlánra emlékeztet, masszív, erős, lenyűgöző állat, szőrzete tömött és két rétegű. Egyedülálló jellegzetessége kék-fekete nyelve és ínye, ráncos homloka és különleges járása.
Független és különlegesen közönyös, tartózkodó, gyanakvó és nem barátkozik könnyen. Mindemellett, akivel megbarátkozik, megtisztelve érezheti magát, és biztos lehet abban, hogy egész életére társat talált.
A csau-csau kiváló őrző-védő kutya. Általában egyetlen személyhez, esetleg egy családhoz kötődik. Nagyon erős akaratú, makacs és határozott, nem ideális alanya az engedelmességre nevelésnek.
Átlagos magassága 46-56 centiméter, súlya 25-40 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

29.

Dalmata
Nagyon aktív, alkalmazkodó és intelligens

Ősi eredetű, elegáns állat, festői pöttyeivel az egyik legkülönlegesebb megjelenésű fajta. A dalmata hagyományosan kísérőkutya volt, akár a lovak mellett szaladt, akár a kocsitengely alatt, feladata az volt, hogy megvédje az utazókat a támadásoktól. Az autó feltalálásával feleslegessé vált, ezután a lóvontatta tűzoltóautók mellett dolgozott.
Erős, izmos, aktív, gyors és kitartó, a dalmata igazi örökmozgó. Olyan gazdához illik, akinek életmódja nagyon aktív vagy nagy akinél nagy szabad területen mozoghat. Természeténél fogva vonzódik a lovakhoz.
A dalmata valódi úriember, csendes, érzékeny, jólnevelt. Udvariasan tartózkodó az idegenekkel, és mivel védelmező ösztöne jó, érzékeny és megbízható őrző-védő kutya. Rövid, erős, sűrű szőrzetére nem kell nagy figyelmet fordítani. Nagyon természetes, nem modoros fajta, erős, alkalmazkodó és megbízható.
Tökéletes társállat, intelligens, tetszeni vágyó, barátságos jellemű, kellemes külsejű és hűséges kutya.
Átlagos magassága 56-61 centiméter, a szukák súlya 24,6 kilogramm, a kanoké 31 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

30.

Dán dog
Hatalmas, hűséges, nagy mozgásigényű

A dán dogot, a kutyavilág Apollóját, a német nemesség használta vaddisznó- és szarvasvadászatra. Ahhoz, hogy a vad, gyors és erős európai vaddisznóval szembeszálljon, valódi szuperkutyára volt szükség - és a dán dog éppen ilyen.
Masszív kutya, okos és bátor, büszke és méltóságteljes, nem csoda hát, hogy a kutyák királyának tekintik. Idegenekkel óvatos és kész szükség esetén támadni is, de szelíd és kedves a családjával és a barátokkal. Nagyon hűséges, megbízható és a végletekig ragaszkodó, a gyerekek nagy rajongója, automatikusan vigyáz rájuk. Mérete ellenére jól viselkedő házi kedvenc, élvezi a komfortot.
A rendszeres mozgás és nevelés alapvető fontosságú a számára, csakúgy, mint a növésben levő kölyök számára a különleges gondoskodás és táplálás.
A kanok átlagmagassága 76 centiméter, a szukáké 71 centiméter. A kanok átlagsúlya 68 kilogramm, a szukáké 59 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

31.

Dobermann
Páratlan őrző-védő kutya, energikus, hűséges

Herr Louise Dobermann német adószedő volt, akinek szüksége volt egy éber társra, hogy megvédje körútjai során. Mivel a helyi állatmenhely fenntartója is ő volt, lehetősége nyílt arra, hogy ő maga tenyésszen ki egy ilyen fajtát. Az "új" fajtát tenyésztője után nevezték el.
Amellett, hogy páratlan őrző-védő és jelzőkutya, az arisztokratikus külsejű dobermann rendőr- és harcikutyaként is bevált. Elegáns, büszke, energikus, határozott, bátor, hűséges és engedelmes. Őszinte állat, arányos testfelépítése jól látható, nem fedi el nagy és gondosan nyírt szőrzet.
Egyik legjobb tulajdonsága az otthonhoz való rendíthetetlen kötődése, a család barátjaként és védelmezőjeként is megállja helyét. Szereti és kiválóan játssza a családi rendőr szerepét.
A dobermann a lehető legtöbb mozgásra vágyik, de viszonylag kevés ápolással is beéri. Sima, fényes szőrzete fekete, barna, kék, vagy őzbarna színű lehet, rozsdavörös mintákkal.
Átlagos magassága 65-69 centiméter, a kanok körülbelül 38 kilogramm, a szukák körülbelül 32 kilogramm súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

32.

Drótszőrű foxterrier
Intelligens, extrovertált, impulzív

A drótszőrű foxterriert az ősi walesi fekete és rozsdabarna színű terrierből, valamint több különböző, Anglia Durham és Derbyshire körzeteiben élő terrierből tenyésztették ki. Eredetileg rókavadászatra használták, elég kicsinek kellett lennie ahhoz, hogy beférjen a rókalyukba, ugyanakkor elég nagynak ahhoz, hogy képes legyen a többi kutyával együtt futni. Elég különleges egyéniség vált belőle.
Napjaink drótszőrű fox terriere szemtelen, mulatságos és mindig kész bármire rátámadni, mérettől függetlenül. Különlegesen intelligens és odaadó, impulzív, extrovertált és szeretetreméltó.
Szőrzetét kivéve minden tekintetben hasonlít a rövidszőrű terrierre. Szőrzete durva, egyenetlen, melyet rendszeresen tisztítani és nyírni kell.
Átlagos magassága 39 centiméter, a kanok átlagos súlya 8,6 kilogramm, a szukáké 7,7 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

33.

Drótszőrű német vizsla
Sokoldalú, kemény, energikus, mozgékony és intelligens

A drótszőrű német vizsla tenyésztése során több fajtát kereszteztek. Az alap a rövid szőrű német vizsla volt, de felhasználták a pudelpointert, a drótszőrű griffont, de valószínűleg az airedale terriert és az uszkárt is. A fajtát sokáig nem kezelték és nem ismerték el önálló fajtaként, összekeverték a griffonokkal. Lényegében a legtöbb országban csak a második világháború után honosodott meg, napjainkban viszont számos rajongója van.
A drótszőrű német vizsla nagyon sokoldalú vadászkutya, jelzi a vadat, felkutatja az elejtett zsákmányt és behozza. Nem annyira hajlékony, mint a rövid szőrű változat, annál energikusabb. Aktív, mozgékony, ügyes, intelligens és tanulékony fajta.
Közepes nagyságú, nemes megjelenésű kutya, külseje hasonlít a rövid szőrű német vizslára. Szőrzete közepes hosszúságú, kemény, drótszerű, bajusza és szakálla van. Színe barna, fehér vagy szürkésbarna foltokkal.
Magassága a kanok esetében 60-65 centiméter, a szukáknál 56-62 centiméter, súlya 26-32 kg.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

34.

Erdélyi kopó
Élénk, értelmes, játékos, könnyen kiképezhető

Az erdélyi kopó ősi magyar vadászkutya, ősei valószínűleg a honfoglaló magyarokkal a Kárpát-medencébe került keleti jellegű kopók és az itteni őshonos kopók voltak. A Kárpát-medencében kialakult pannon kopó Erdélybe került, és utódaiból alakult ki az erdélyi kopó.
Az erdélyi kopó az első világháború előtti években és a két világháború között sokat használt vadászkutya volt. Egy 1947-ben kibocsátott román rendelet azonban kötelezővé tette minden kopó kiirtását, így a fajta csaknem kipusztult. Csupán húsz év múlva sikerült két fajtiszta erdélyi kopót felfedezni és a budapesti Állatkert részére megvásárolni. Ezzel kezdődött az ősi magyar fajta megmentése és újrateremtése.
Az erdélyi kopó nagyszerű vadászkutya, a nagyobb vadakat kitűnően állja és hajtja, a kisebbeket lefojtja, lovas falkavadászatokon is bevált. Bátor, kitartó és állhatatos vadász, szimata kiváló. Engedelmes, ragaszkodó, igénytelen és nagyon alkalmazkodó fajta, személyőrzésre is alkalmas. Kiegyensúlyozott, jó természetű, élénk, értelmes állat. Kertben és lakásban is tartható.
Közepes termetű, rövid szőrű, elegáns fajta. Háromszínű: alapszíne bársonyfekete, a szemei felett, pofája tájékán, a végtagokon, a hasa alján és a szügyén csersárga jegyekkel, valamint a fejen, nyakon, mellett, mancsokon vagy a farok végén fehér folttal.
A kanok magassága 56-62 centiméter, a szukáké 52-58 centiméter, súlyuk 30-35 kilogram.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

35.

Gordon szetter
Odaadó, intelligens, kedves, szelíd

A szépség és az intelligencia a skóciai, fekete és rozsdabarna színű gordon szetter kiemelkedő tulajdonságai. A nagy, kemény szettert az egyenetlen skót vidékhez alkalmazkodva tenyésztették ki.
Némileg tartózkodó az idegenekkel szemben , szeret gazdái közelében lenni. A gazdájához való szinte fanatikus vonzódás és az otthon szeretete a gordon szetter legkedvesebb tulajdonságai. Csendes méltósága, megingathatatlan hűsége, gyerekekkel szembeni szelídsége legendás. A gordon szetter gazdája ritka fajtát mondhat magáénak: a kutya egy ősi család gyönyörű leszármazottja, intelligens és kitűnő képességű vadásztárs és hűséges házőrző.
A kutya átlagos magassága 62-66 centiméter, a szuka súlya körülbelül 29 kilogramm, a kané 34 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

36.

Griffon bruxellois
Boldog és hűséges, kiváló kicsi társ

Eredetileg a brüsszeli taxisofőrök használták a bátor, kicsi Griffon Bruxellois-t, hogy megvédje járművüket és a garázsban megfékezze a rágcsálókat. Önmaga fontosságának tudata okán és amiatt, hogy állandóan a gazdájával akart lenni, a Griffon Bruxellois hamarosan a taxik első ülését elfoglaló állandó útitárssá vált.
Ez az öreg belga utcai lurkó megtartotta szemtelen és fontoskodó modorát. Erős, intelligens, boldog kutya, elvárja az odafigyelést, de rengeteg szeretetet és hűséget ad érte cserébe. Olyan gazdához illik igazán, aki otthon van napközben, elsőrendű családi kutya és az idősebbek kitűnő társa.
Különös szakállas és bajuszos pofájáról és majom-szerű arckifejezéséről ismerhető fel. Két fő változata létezik.
A fajta átlagos magassága 21-28 centiméter, a szukák súlya körülbelül 4 kilogramm, a kanoké 4,7 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

37.

Hosszú szőrű csivava
Kiváló jelzőkutya, ápolást igényel

Bár a csivava eredete homályba vész, ismereteink szerint nagyon ősi fajta. Csak a múlt század végén került az érdeklődés középpontjába Mexikóban és hivatalosan is önálló fajtaként ismerték el. A hosszú szőrű változatot valószínűleg az Amerikai Egyesült Államokban tenyésztették ki a sima szőrű csivava és egyéb ölebek (például a Papillon, a pomeráni, esetleg a pekingi palotakutya, Yorkshire terrier és az uszkár) keresztezéséből.
A hosszú szőrű csivava alapjában véve megegyezik a rövid szőrű változattal, csak szőrzetükben különböznek. Néha mindkét típusa feltűnik ugyanabban az alomban, annak ellenére, hogy külön fajtaként jegyzik őket. A hosszú szőrű csivava szőrzete hosszú, sima, vagy enyhén hullámos, lágy tapintású. A többi hosszú szőrű fajtához hasonlóan rendszeres ápolást igényel.
A rövid szőrű változathoz hasonlóan "nagy kutya" kis testben, néha teljesen elfeledkezik méretbeli korlátairól: nem tűri el, hogy nagyobb kutyák megfélemlítsék, bátor természete és védekező ösztöne kiváló jelzőkutyává teszi. Imádja az embereket és a társaságot, jól viseli a gyerekeket, ha azok nem túl hevesek.
Átlagos súlya nem éri el a 2,7 kilogrammot.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

38.

Hosszú szőrű tacskó
Hűséges, könnyen tanul

A fajtát Németországban tenyésztették ki, borzvadászat céljából. A tacskó a szőrzettől és a mérettől függően hat változatban létezik, lehet rövid szőrű, hosszú szőrű és szálkás szőrű, mindhárom típus normális és törpe változatban.
A tacskók családjából a lágy, ragyogó, az ír szetteréhez hasonló szőrzetű hosszú szőrű fajta a legszebb. Sűrű, vízhatlan, tömött szőrzete megvédi a tüskéktől és segítségével képes alkalmazkodni a szélsőséges hőmérsékletekhez is. A többi hasonló szőrzetű fajtához hasonlóan rendszeres ápolást igényel.
Mivel védi területét, a hosszú szőrű tacskó kiváló kicsi őrző-védő kutya, ugatása vad, szükség esetén gyorsan támad és védekezik. A barátaival vidám és odaadó, semmit nem kedvel a hasonlóak társaságánál jobban.
Engedelmes, hűséges, nagyon intelligens, könnyen nevelhető, kitűnő a humorérzéke és ragaszkodó társ. A nagyobb kutyák sok tulajdonságát magában hordja, bátran ajánlható társállat.
Átlagos magassága 24 centiméter, a szukák körülbelül 12 kilogramm, a kanok 13,6 kilogramm súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

39.

Hosszú szőrű törpetacskó
Határozott, barátságos, engedelmes, ideális családi kutya

A törpetacskókat abból a célból tenyésztették ki, hogy kis állatok, mint például a nyúl után eredjenek. A három nagyobb tacskófajta kisebb példányaiból tenyésztették őket, de nem azzal céllal, hogy öleb szülessen.
A hosszú szőrű tacskó törpe változata boldog, éber, bátor és nagyon intelligens. Idegenekkel óvatos, hangosan és korán jelzi érkezésüket, de nagyon szereti gazdáit. Kis mérete ellenére erős.
A hosszú szőrű törpetacskó szőrzete nagyon attraktív, lágy, fényes, az ír szetter szőrzetére emlékeztet. A szügyén, hasán, lábai hátsó részén, fülén és farkán található szőrzet rendszeres ápolást igényel, hogy jó állapotban maradjon és ne gubancolódjon össze.
A hosszú szőrű törpetacskó engedelmes, jól nevelhető, bár kicsi korától figyelni kell arra, hogy természetes ösztöne az ásás. Élvezi az aktív életet, szeret a családi programokban részt venni.
Magassága 13-15 centiméter, súlya a szukák esetében 4,7 kilogramm, a kanoknál 4,8 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

40.

Ír farkaskutya
Hatalmas, erős, kitartó és hűséges

A vadász-hőstettei miatt vonzó ír farkaskutyát eredetileg törvény szerint csak királyok, nemesek és költők birtokolhatták. Vadászott farkasra, vaddisznóra és 180 centiméter magas jávorszarvasra is. Könnyű elképzelni, hogy ehhez nagy bátorság, méret, erő és ellenállóképesség kellett - az ír farkaskutyában mindez megtalálható.
Napjainkban elsősorban háziállat és társ. Nagy mérete ellenére az ír farkaskutya élvezi a háziállati létet. Nagyon szereti otthonát és szeret a családi programok középpontjában állni. Szelíd és ragaszkodó, hűséges és kifogástalan modorú. Jelleme békés és bizakodó, csodálatosan bánik a gyerekekkel. Hatalmas mérete és parancsoló megjelenése elrettenti az esetleges betolakodókat.
Az ír farkaskutya rengeteg teret igényel, a jól körülkerített udvar alapkövetelmény.
Természetes kinézetű, durva tapintású szőrzete sok árnyalatban megjelenhet és könnyen tisztán tartható.
A kanok átlagos magassága 79 centiméter, a szukáké 71 centiméter. A kanok súlya 67 kilogramm, a szukáké 56 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

41.

Ír szetter
Heves, de türelemmel nevelhető, barátságos

A zsákmány visszahozatalára és sólymászatra tenyésztették ki, tehetséges kutya és vadásztárs. Aktív, arisztokratikus megjelenésű állat, ősei elegáns vérvonal képviselői. Fő jellegzetessége gyönyörű, dús, mahagóni színű szőrzete.
Általában gondtalan és bohó, eleven és néha egy kicsit önfejű. Mindazonáltal jól nevelhető, ha elfogadjuk, hogy néhány másik fajtánál nehezebben érik. Bár az évek múltával komolyodik, az ír szetter megtartja életörömét és heves jókedvét.
A fajta sok mozgást és rendszeres ápolást igényel. Kedves természetű, intelligens és nagyon odaadó, kiválóan bánik a gyerekekkel és kitűnő családi kedvenc.
Átlagos magassága 69 centiméter, a szukák súlya 25 kilogramm, a kanoké 30 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

42.

Jack Russell terrier
Megbízható társ, korai nevelést igényel

Ez a bátor, kemény kis terrier John (Jack) Russell tiszteletesről kapta nevét, aki egészen 1888-ban bekövetkezett haláláig az angliai Észak-Devonban rókára vadászott. Megszállottan dolgozott egy olyan fajta kitenyésztésén, amely képes a rókát kikergetni odújából.
A Jack Russell terrier méretéhez képest nagyon bátor, ugyanakkor vidám és hűséges. Jó jelzőkutya, mind gyerekek, mind felnőttek számára kedves háziállat.
A Jack Russell terrier szőrzete háromféle lehet, minimális ápolást igényel. Színe fehér, fekete, sárgásbarna és barna mintával.
Átlagos magassága 25-30 centiméter, súlya 5-6 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

43.

Japán csin
Kicsi, érzékeny, idősek ideális társa

A régi japán császári udvar kedvenc háziállata, a legenda szerint szakét itattak vele, hogy megállítsák növekedését és a lehető legkisebb maradjon. Néhány példány olyan kicsi volt, hogy madárkalitkához hasonló kosárban tartották őket.
A japán csin különlegesen keleties külsejű, arisztokratikus megjelenésű és divatos. Szemei távol ülnek egymástól, a szemfehérje jól látható a belső sarokban, ez pedig állandóan meglepetté teszi az állat tekintetét.
Az emberi társaságban eltöltött több mint 1000 év alatt szocializálódott a fajta. Barátságos, élénk, éber, érzékeny és határozott véleménye van arról, mit szeret és mit nem. Szinte egyáltalán nem fordul elő, hogy elfelejti, ki a barát és ki az ellenség.
Mivel természeténél fogva tiszta és nem igényel sok mozgást, kellemesen élhet a legkisebb házban is. Idősek számára ideális állat, feltéve, hogy szőrzetét megfelelően tudják ápolni.
Átlagos magassága 21 centiméter, a szukák súlya 3 kilogramm, a kanoké 3,5 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

44.

Kis olasz agár
Kicsi, megtévesztően ellenálló, játékos

Az elegáns és bájos kis olasz agár régóta a királyok kedvence és a nemesek háziállata volt - már Kleopátra udvarában is volt egy ilyen kutya.
A kis olasz agarat mindig is elismerték szépségéért, kis méretéért és kedves jelleméért. Bár törékeny benyomást kelt, valójában nagyon erős fajta. Élvezi a mozgást és a szabadtéri programokat, szívesen üldöz kisebb vadakat. Peckesen jár és idősebb korában is játékos marad.
A kis olasz agár jól alkalmazkodik mind a városi, mind a vidéki élethez, és olyan kis helyet foglal el, hogy bárhová elkísérheti gazdáját. Nagyon szerető természete van, és akkor érzi jól magát igazán, ha szeretetét viszonozzák. Imádja az otthon komfortját és nagyra értékeli az élet apró luxusait.
Átlagos magassága 33 centiméter, a szukák súlya körülbelül 4 kilogramm, a kanoké 4,5 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

45.

Komondor
Nyugodt, erős, kiváló őrzőkutya

A komondor magyar kutyafajta, feltételezések szerint a népvándorlás során elődeinkkel együtt került a Kárpát-medencébe. Írásos emlékek sok néven emlegetik: pusztai komondornak, gubancos magyar juhászkutyának, selyemszőrű farkasebnek és bagolyszemű komondornak is hívják. Az elnevezések is arról tanúskodnak, hogy a komondor régóta megbecsült, közszeretetnek örvendő fajta.
A komondor a nyáj hűséges és bátor őrzője volt. Hatalmas termete, fogazata félelmetes fegyver volt a küzdelemben, vastag bundája védte az ellenség harapásaitól és a hidegtől. A XIX. században a komondor feleslegessé vált a nyáj mellett, házőrző kutyává vált.
A komondort nem ajánlott lakásban tartani. Szabad mozgást, nagy teret igényel, ezért kertes házban tartható. Kiválő őrzőkutya, megvesztegethetetlen, félelmetes és hihetetlenül éber. Nagyon nyugodt, megfontolt, ugyanakkor gyors és váratlanul támad szükséghelyzetben. Önálló, de nem akaratos, ragaszkodik gazdájához és jól fegyelmezhető. Láncon tartani nem ajánlott, mert gorombává válhat, ok nélkül pedig sosem szabad büntetni.
Hatalmas, hosszú szőrű kutya, lenyűgöző látvány, mozgása könnyed.
A kanok átlagos magassága 65-80 centiméter, a szukáké 55-70 centiméter, súlyuk 40-60 kilogram.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

46.

Középuszkár
Kiváló jelzőkutya, nagyon népszerű

Az uszkár a világ legősibb vízi retrievere és cirkuszi kutyája. Annak ellenére, hogy francia nemzeti kutyának tartják, eredetileg a fajta valószínűleg Németországból ered. Gyorsan elterjedt és a világ egyik legkedveltebb háziállatává vált. Az uszkár három méretben létezik, a fajta lehetséges színeinek száma gyakorlatilag korlátlan, így a leendő gazdák a saját igényeiknek megfelelőt választhatnak.
A középuszkár a három típus közül a legnépszerűbb. Kiváló bemutató-kutya: olyan vihart tud maga körül kavarni a porondon, mintha kétszer akkora lenne, mint valójában.
Az uszkár hagyományos nyírása azért alakult ki, hogy megkönnyítse mozgását a vízben, és ugyanakkor megvédje létfontosságú szerveit és izületeit a hidegtől. Napjainkban pompás szőrzete fokozza csinos, divatos külsejét, hangsúlyozva különlegességét és méltóságát. Mind a megjelenés, mind pedig a higiénia miatt nyolchetente nyírni kell, de a törpeuszkár élvezi is a kutyakozmetikába tett látogatásokat.
Átlagos magassága 38 centiméter, súlya 8 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

47.

Kuvasz
Értelmes, könnyen tanul, kiváló őrzőkutya

A kuvasz magyar pásztorkutyafajta, származása eléggé bizonytalan. Valószínűleg a népvándorlás idején őseink kutyája volt, és bár a komondorral keresztezték, mindkét fajta megőrizte szilárd fajtajegyeit.
A kuvasz a nyáj mellett nem terelőkutya, hanem őrzőkutya szerepét töltötte be. Később a nyáj mellől a kuvasz a falvakba, majorságokba került. Rendszeres tenyésztése 1905-ben kezdődött, és a fajta mára világszerte kedveltté vált.
A kuvasz kiváló őrzőkutya, területek, személyek őrzésére és védelmére, és nyomkövetésre egyaránt alkalmas. Nagyon értelmes, könnyen kiképezhető, igénytelen, ellenálló, de ha keveset foglalkoznak vele, elvadulhat. Nem ugatós fajta, de minden zajra azonnal reagál.
Nagy testű, izmos, rendkívül tetszetős kutya. Törzsét 4-12 centiméter hosszú, fejét és füleit ennél rövidebb, durva szálú, fehér szőrzet borítja.
A kanok 71-75 centiméter magasak, 40-52 kilogram súlyúak, a szukák 66-70 centiméter magasak és 30-42 kilogram súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

48.

Labrador retriever
Ideális családi és őrző-védő kutya, nagy mozgásigényű

A labradorokat először arra használták, hogy az észak-atlanti jeges vizekben elfogják a hálóból kiszökő nagyobb halakat. Emellett jól használhatóak voltak a szárnyasok visszahozatalára is. Az elmúlt században, amikor a halászhajók az angol kikötőkbe vitték zsákmányukat, a fajta erejét és bátorságát hamar felismerték a helyi vadászok, akik azonnal tenyésztetni kezdték őket. Ennek eredményeképp a ma ismert labrador retriever elsősorban angol tenyésztésű fajta.
Mivel vadászkutya, és ezért ideje legnagyobb részét gazdájával tölti, a labrador retriever nagyon szereti az emberi társaságot. Ezért a gyerekek ideális játszótársa, családi kedvenc és védelmező. A fajta szelídségét és megbízhatóságát legjobban az jellemzi, hogy Ausztráliában gyakorlatilag valamennyi vakvezető kutya labrador retriever. A fajta rendszeres mozgást, többek között szabad futást igényel, mivel hajlik a lustaságra és a hízásra - különösen, ha nem táplálják megfelelően.
A fajta átlagos magassága 54-57 centiméter, súlya 27-32 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

49.

Lhasa apso
Nagyon éber és figyelmes, rendszeres ápolást igényel

A lhasa apso a tibeti kolostorokban több mint 2000 éve belső őrszemként szolgál. Az idegenekkel nagyon óvatos, feladata az volt, hogy jelezzen, ha egy betolakodó a kint őrködő tibeti masztiffot kijátszva bejutott a kolostorba. A lhasa apso nagyon intelligens, remek a hallása és jó ösztönnel különbözteti meg a barátot az idegentől.
Ezek a tulajdonságai még ma is láthatók, hiszen sosem vesztette el megfigyelőkészségét és erős természetét. Független, erős akaratú és magabiztos, boldog, igazi egyéniség. A kis testbe zárt nagy kutya benyomását kelti.
A lhasa apso nagyon éber és élénk, a gyerekek rajongója. Sok mozgást igényel, melyet leginkább játék során biztosít magának. Elég jelentős ápolást igényel, hogy pazar szőrzete jó állapotban maradjon.
Átlagos magassága 25 centiméter, a szukák 6,4 kilogramm, a kanok 7,8 kilogramm súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

50.

Magyar vizsla
Kiváló vadászkutya, nagy mozgásigényű

A vizsla a korai hadurak és arisztokraták eredeti vadásztársa volt. Arra tenyésztették, hogy szőrmés és szárnyas vadat egyaránt vadásszon, keresse meg a vadat és vigye a vadászhoz földről és vízből egyaránt. A magyar vizsla kiváló képességű vadászkutya.
Arisztokratikus megjelenésű, erőteljes felépítésű, kecses mozgású kutya. Rövid szőrzete, mely a rozsdavörös és homokszín közötti árnyalatokban pompázik, kevés gondozást igényel. Rengeteg mozgásra van szüksége, tele van energiával, olyan gazdával lehet boldog, aki élvezi a sportos, aktív életmódot.
Káprázatos társ és éber jelzőkutya, tiszta, gyors és élénk. Az erős gazda-kutya kapcsolatot kedveli igazán. Amikor dolgozik, élénk és bátor, védekező ösztöne jól fejlett. Pihenés közben könnyen kezelhető, szelíd és nagyon odaadó. Gyakorlatilag bármely háztartásban tartható, kiegyensúlyozott, megbízható és kevés gondot okozó állat.
Átlagos magassága 53.64 centiméter, a szukák súlya 23 kilogramm, a kanoké 27 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

51.

Máltai selyemkutya
Pajkos és egyéni, kiváló kicsi jelzőkutya

Az ókori Egyiptom, Görögország és Róma nemes hölgyeinek dédelgetett ölebe, akik a kabátujjukban hordozták a máltai selyemkutyát. A máltai selyemkutya a hölgyek kocsijában utazott, ágyukban aludt, válogatott falatokat kapott, természetesen kényelmesen élt.
Bár a fényes fehér szőrzetű máltai selyemkutyát általában puha párnák és luxuskörülmények között képzeljük el, valójában bátor és határozott kis állat. Méretbeli hiányosságai ellenére kiváló jelzőkutya.
Bár nem kedveli az idegeneket, gazdáival nagyon szeretetreméltó. Kedves, szerető, pajkos és individualista. Századokon keresztül a jómódú és művelt emberek háziállataként tartották számon, mely talán bizonyos mértékig megmagyarázza kifinomultságát, tisztaságát és kényességét.
Átlagos magassága 23-25 centiméter, a szukák súlya 3 kilogramm, a kanoké 3,7 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

52.

Masztiff
Masszív, méltóságteljes, nagyon türelmes a gyerekekkel

A régi időkben felülmúlhatatlan küzdő kutyaként ismerték, a masztiff csatába kísérte a lovagokat, részt vett oroszlán-, szarvas- és farkasvadászaton, küzdött leopárddal, medvével és bikával, hogy a római gladiátorok elleni küzdelmet ne is említsük.
Harcos múltja ellenére a masztiff igazi családi állattá vált. Megvan benne a nagyság és a jó természet, a bátorság és a szelídség, csendes, méltóságteljes, odaadó háziállat. Nagyon türelmes a gyerekekkel és kisebb állatokkal és kiváló védelmező.
Nagy méretéhez illően rengeteget eszik, de bár etetése jelentős költséget jelent, ápolási igényei minimálisak. Emellett viszont nagy térre és rendszeres mozgásra van szüksége.
Átlagosan 75-80 centiméter magas, a szukák 66,6 kilogramm, a kanok 82,8 kilogramm súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

53.

Mopsz
Kicsi, nagyon barátságos, játékos

A mopsz Távol-Keletről ered, de igazán népszerűvé Európában vált, ahol a felsőbb osztályok és a királyi családok kedvence lett. Európában játékként kezelték és bizarr ruhákban járatták, és luxuskörülmények között élt.
Ma a mopsz leginkább házi kedvenc. Nagyon barátságos, könnyen alkalmazkodik a háztartáshoz és a családhoz, nagyon élvezi az emberi társaságot. Bár kicsi, nem igényli a dédelgetést, és nagyon vonzódik a gyerekekhez.
A mopsz élvezi a labdázást és a játékot, de nem igényel sok mozgást. Bár szőrzete csak minimális ápolást igényel, szemeit és a ráncokat a fején rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell. Nem szereti a hőséget, és figyelni kell légzési problémáira a nagyon meleg időszakokban.
Ez a csinos kis jószág nagyon makacs tud lenni, de kedvessége kárpótolja gazdáját ezért a rossz tulajdonságáért.
Átlagos magassága 30-33 centiméter, a szukák súlya 7,9 kilogramm, a kanoké 9,1 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

54.

Német juhászkutya
Nagyon intelligens, felülmúlhatatlan őrző-védő kutya

Vitathatatlanul a kutyák királya, a sokoldalú német juhászkutya többet tett az emberiségért, mint bármelyik másik fajta. Eredeti birkaterelő szerepe mellett kiemelkedő őrző-védő kutya, rendőr és katonai kutya, nyomkövető, kábítószer-felderítő, vakvezető, mentő- és hegyi mentőkutya. Mindemellett a német juhászkutya kitűnő társállat. Míg bizonyos tartózkodással fogadja az idegeneket, felülmúlhatatlanul ragaszkodik a gazdájához és családjához. Türelmes és toleráns a gyerekekkel, úgy terelgeti őket, mint a nyájat a régi szép időkben. Alapvető fontosságú, hogy a német juhászkutya érezze, hogy feladata van. Kiemelkedő intelligenciáját ki kell használni, nevelni kell, vagy tevékenyen be kell vonni a családi programokba. A fajta átlagos magassága 55,5-65 centiméter, a szukák átlagos súlya 29 kilogramm, a kanoké 36 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

55.

Német rövid szőrű pointer
Erős, kiegyensúlyozott, sokoldalú és aktív

A kutyák ezermestere, sokoldalú vadász, mely képes megtalálni, kergetni és elfogni a zsákmányt. Ausztráliában nagyon sok vad (például fürj, kacsa, disznó, róka, kenguru és nyúl) vadászatára használták. Remek a szaglása és bármilyen terepen, bármilyen időben képes dolgozni.
Erős, agilis, kiegyensúlyozott, nagyon intelligens és élénk kutya. Ölebként és lakásban tartva nem érzi jól magát, nagy térre van szüksége. Amennyiben a gazdája képes megadni neki a szükséges mennyiségű mozgás lehetőségét, nagyon kedves házi kedvenc válik belőle. Barátságos és odaadó, a háztartás csendes, könnyen kezelhető tagja.
Attraktív, fényes szőrzete, mely lehet májszínű foltos és fehér pöttyös, esetleg csokoládébarna, vízhatlan és gyakorlatilag nem igényel ápolást.
Átlagos magassága 55-67 centiméter, a kanok átlagos súlya 28,5 kilogramm, a szukáké 25 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

56.

Óangol juhászkutya (bobtail)
Könnyen kezelhető, gyerekek megbízható társa

Eredetileg terelő- és juhászkutyaként volt ismert, de mára az óangol juhászkutya, ismertebb nevén bobtail elsősorban kedvelt háziállat.
Zömök, erős testalkata, csoszogó, medvés járása miatt kitűnik a tömegből. Az óangol juhászkutya kedves, odaadó, visszafogott természete a gyerekek megbízható társává teszi.
Könnyen kezelhető, remek jelzőkutya és nagyon védelmezi a kisgyerekeket. Szereti otthonát, átlagos mennyiségű ételre és mozgásra van szüksége. Jól kijön más kutyákkal, de elsősorban az emberi társaságot kedveli.
Sűrű, két rétegű szőrzete rendszeres és gondos ápolást igényel, különös figyelmet kell fordítani füleire.
Átlagos magassága 56-66 centiméter, a kanok súlya 45 kilogramm, a szukáké 32 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

57.

Óriásuszkár
Éber jelzőkutya, élénk társ

Az uszkár a világ legősibb vízi retrievere és cirkuszi kutyája. Annak ellenére, hogy francia nemzeti kutyának tartják, eredetileg a fajta valószínűleg Németországból ered. Gyorsan elterjedt és a világ egyik legkedveltebb háziállatává vált. Az uszkár három méretben létezik, a fajta lehetséges színeinek száma gyakorlatilag korlátlan, így a leendő gazdák a saját igényeiknek megfelelőt választhatnak.
Az óriásuszkár volt az eredeti uszkár-fajta. Nagy, erős, aktív vadászkutya, néha tejeskocsi vontatására és cirkuszi fellépésekre is használták. Ma már elsősorban háziállat, és egyike a leglátványosabb és legnemesebb külsejű bemutató-kutyáknak. Szakszerű nyírása ajánlott. Az állat szőre nem hullik, így allergiásoknak jó választás lehet.
Az óriásuszkár imád futni és játszani, és szeret sokat mozogni. Nagyon energikus, életkedve hatalmas, bátor és magabiztos, kiváló jelzőkutya és nagyon intelligens társ.
Átlagos magassága 38 centiméter, a szukák súlya 23,6 kilogramm, a kanoké 28,5 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

58.

Orosz agár (borzoj)
Elegáns, odaadó, a gyerekek jó társa

Arra tenyésztették, hogy az orosz arisztokráciának farkast vadásszon, az összes fajta közül az egyik legelegánsabb és leglátványosabb. Felépítésében agár-jellegű, de magasabb, hosszú, hullámos szőre pedig lágyítja megjelenését. Az orosz agár agilis, gyors és bátor kutya.
Bár a fajtát ma már más körülmények között tartják, mint a cári Oroszországban, az orosz agár megmaradt a kutyavilág valódi arisztokratájának.
Odaadó, engedelmes és ragaszkodó gazdái felé, de az idegenekkel bizalmatlan és óvatos. A gyerekekkel kitűnően bánik. Hogy jó kondícióban maradjon, rendszeres mozgásra van szüksége, melynek magában kell foglalnia futást és játékot is.
Nem zajos fajta, csendes, nyugodt természetű, és nagyon szeret a család része lenni. Ennek ellenére ha nem lehet házi kedvenc, nagyon jól érzi magát kutyaólban is, különösen akkor, ha van társasága.
Magassága elérheti a 68 centimétert, átlagos súlya 33 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

59.

Papillon
Élénk, nehezen fegyelmezhető, keményebb, mint amilyennek látszik

A kecses és kicsi Papillon Európa-szerte, de különösen Franciaországban az udvarbeli hölgyek kedvence volt. Állítólag Mária Antoinette a guillotine alá is magával vitte kedvencét. A Papillon olyan művészek királyi gyerekekről és hölgyekről készült festményein is feltűnt, mint Rubens, Titian és Van Dyck.
A Papillon neve a lepke szó francia megfelelőjéből származik. Nem csak azért, mert nagy, rojtos fülei emlékeztetnek a lepke szárnyaira, hanem azért is, mert a fejét kettéosztó fehér sáv a rovar testére hasonlít.
A Papillon erős, a törpe spánielek családjának leszármazottja, és ha teheti, szívesen vadászik apró állatokra. Háziállatként élénk, nehezen fegyelmezhető és odaadó, élvezi az emberek társaságát, akikhez szorosan kötődik.
Átlagmagassága 20-28 centiméter, súlya körülbelül 2,9 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

60.

Pekingi palotakutya
Kicsi, független, makacs, de odaadó

"Kína királyi kutyáit" szent állatnak tekintették, nagy figyelmet fordítottak tenyésztésükre és őrzésükre, a császári palotában tartott kutyáknak pedig csak az uralkodócsaládhoz tartozók lehettek gazdái. Egy pekingi palotakutya ellopását halállal büntették.
A pekingi palotakutyában egyszerre van meg a méltóság és a bosszantó makacsság. Önfejű, gőgös és független, a világot pedig leereszkedő jóindulattal szemléli. Gazdájával végtelenül odaadó, megbízható és szeretetteljes, és gyakran birtokló módon viselkedik. Idegenekkel gyanakvó, védi a területét, így nagyon jó jelzőkutya.
A pekingi palotakutyának oroszlánszíve van, különlegessége és egyénisége megkülönbözteti a többi fajtától. Boldog lehet az, akinek ilyen kutyája van, kedves családi állat, bár olyankor is jól érzi magát, ha csak felnőttek veszik körül.
A palotakutya pazar szőrzete rendszeres ápolást igényel. Szemei érzékenyek a porra és piszokra, füleit és orrát pedig rendszeresen ellenőrizni és tisztítani kell. Nem szereti a nagy meleget, és figyelni kell légzési problémáira a szélsőségesen meleg nyári napokon.
Átlagos magassága 20 centiméter, a szukák átlagos súlya 4,5 kilogramm, a kanoké 4,6 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

61.

Pembroke welsh corgi
Barátságos, könnyen tartható, gyerekszerető

A fajta a walesi Pembrokeshire-ből származik, ahol elsősorban marhacsordák és birkanyájak, valamint pónilovak őrzésére használták. 1933 óta a Pembroke Welsh Corgi a királyi család támogatásának köszönhetően nemzetközi hírnevet szerzett. A fajta legismertebb tagjai még ma is a Buckingham Palotában, a Windsori Kastélyban és egyéb királyi lakhelyeken találhatók.
A Pembroke Welsh Corgi ismertebb és népszerűbb a másik két corgi fajtánál. Kisebb, feje keskenyebb, fülei pedig kisebbek a Cardigan Welsh Corgiénál, farka pedig nincs.
Erős, intelligens, ápolása könnyű, barátságos kicsi kutya, élvezi a játékot a gyerekekkel, és nagyon mulatságos társ a házban és vidéki sétákon. Természeténél fogva gyanakvó az idegenekkel, és mivel nagyon éberen védi területét, remek jelzőkutya.
A fajta magassága 25-30 centiméter, a szukák súlya 12,2 kilogramm, a kanoké 12,8 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

62.

Perzsa agár
Szelíd, méltóságteljes, odaadó

Egyike a legősibb ismert kutyafajtáknak, melyek változatlan formában élnek sok ezer éve. A perzsa agár az araboknál "El Hor" "a nemes" néven volt ismert. A gazella, róka és nyúl vadászatára használt arisztokratikus perzsa agarat olyan nagy becsben tartották, hogy sosem adták el, csak elajándékozták, és ilyenkor is kizárólag erre érdemeseknek. Válogatott falatokat kapott, a legkényelmesebb matracon alhatott és szent állatnak tartották.
Szelíd, méltóságteljes és kedves kutya, kezdetben zárkózott, de ha elnyertük barátságát, hűséges társ. Odaadó, de nem esik túlzásokba, gazdájához és családjához nagyon ragaszkodik.
A perzsa agárnak két fajtája van, melyek között az egyetlen különbség a szőrzet hossza.
A perzsa agár átlagos magassága 56-71 centiméter, súlya a szukák esetében 20 kilogramm, a kanoknál 25 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

63.

Pireneusi hegyi kutya
Hatalmas, erős, családi társ és védelmező

A pireneusi hegyikutyát eredetileg arra tenyésztették, hogy megvédje a nyájat a farkasoktól és medvéktől, és óvja a juhászt is. Használták még az erődök és várak őrszemeként is, ahol hatalmas ereje, állandó ébersége, veleszületett képessége, hogy megkülönböztesse a barátot és az ellenséget, bátorsága nagyon értékes társsá tette. A kastélytól kastélyig utazó dalnokokat gyakran ilyen kutyák kísérték.
Napjainkban a pireneusi hegyikutya társállat és házőrző. Mérete ellenére kiváló háziállat, jól megvan a gyerekekkel. Városban és vidéken egyaránt tartható. Gyönyörű fehér szőrzete rendszeres ápolást igényel, de nyírásra nincs szükség.
Átlagos magassága 65-70 centiméter, súlya a szukák esetében 48 kilogramm, a kanoknál 55 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

64.

Pointer
Tele van energiával, aktív gazdának javasolt

A pointer minden ízében vadászkutya, arisztokratikus, karcsú és izmos. Tele van energiával, gyors, kitartó és bátor.
Arról a tulajdonságáról kapta nevét, hogy "kiszúrja" a vadat, Nagy-Britanniában a XVII. század óta használják vadászkutyaként, kopókkal együtt nyúlra vadászott.
A pointerek korán érnek, már a nyolc hetes kölykök is jelzik a vadat. Ez az ösztönük olyan erős, hogy két kölyökről feljegyezték, hogy egy és negyed órán át figyeltek egy fogolycsapatot.
A pointer rövid, kemény, sima szőre fényes és minimális ápolást igényel. Kedves és kiegyensúlyozott természetű, ideális társ egy aktív, sokat mozgó gazda számára.
Átlagos magassága 61-69 centiméter, a szukák 23,2 kilogramm, a kanok 27 kilogramm súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

65.

Pomeráni
Robusztus, kicsi kutya, élvezi a kényeztetést

A spicc-fajták közül a legkisebb pomeráni a sokkal nagyobb termetű északi szánhúzó kutyák leszármazottja. 1888-ban Viktória királynő tartott először pomeránit, azóta pedig egyre népszerűbbé válik a fajta.
A pomeráni robusztus kis kutya, arckifejezése intelligens. A fajta tanulékony és hihetetlenül élénk.
A pomeráni szokásai berögzültek, a kutya könnyen nevelhető és odaadó, így nagyon kedves háziállat. Kevés mozgást igényel és jól illik kis környezetbe is, de ha unatkozik, gyakran ugat.
A pomeráni két rétegű szőrzete, mely sokféle színű lehet, állandó odafigyelést és kezelést igényel, így tartását elsősorban felnőtteknek ajánljuk. Nagyon kíváncsi, el van telve saját fontosságának tudatával, szeret részt venni a mókában és játékban és nagyon vágyik az emberi társaságra. Szereti a kényelmet és a végsőkig kiélvezi az életet.
Átlagos magassága 23-30 centiméter, súlya körülbelül 2 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

66.

Puli
Energikus, élénk, tanulékony, kiváló terelőkutya

A puli tipikus magyar kutyafajta, bár nem lehet pontosan tudni, hogyan került a pásztorok mellé. Egy 1700-as évekből fennmaradt rajz azt mutatja, hogy az ősi magyar terelőkutya egy lompos szőrű, kis termetű eb volt. Ez valószínűleg a puli lehetett, de a nevével csak később találkozhatunk. A pulit az 1900-as években fedezték fel újra, megkezdődött tenyésztése, és a fajta itthon és külföldön is divatba jött.
A puli mozgékony, sohasem lusta állat, legendásan jó terelőkutya. Páratlanul intelligens, bátor, rettenthetetlen, kiegyensúlyozott természetű, hűséges, ragaszkodó. A magyar pásztorkutyák közül a legnépszerűbb fajta, de lakásban nem ajánlott tartani, hiszen mozgásigénye hatalmas, szőrzete pedig különleges gondozást igényel.
Arányos termetű, közepes nagyságú kutya. A fekete, fehér, fakó és szürke különböző árnyalataiban pompázó, dús szőrzete a kutya különleges ékessége. Nyírni nem szabad, mert - máig tisztázatlan okból - előfordulhat, hogy a lenyírt szőrzet soha nem nő vissza.
A kanok 40-44 centiméter magasak és 13-15 kilogram súlyúak, a szukák 37-41 centiméter magasak és 10-13 kilogram súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

67.

Pumi
Élénk, kiválő őrzőkutya

A fajta a XVII-XVIII. században alakult ki Magyarországon. Kialakulásában nagy szerepet kapott az ősi puli, de keresztezhették Németországból és Franciaországból származó terelőkutyákkal is. Kezdetben gyakran keverték és ötletszerűen keresztezték a pulival, a két fajta szétválasztása csak az 1900-as években kezdődött. A szétválasztás után a pumi kevésbé népszerű lett.
A pumi életeleme a munka. A nyáj, udvarok utolérhetetlen őrzője, a mai napig megtartotta ősei jó tulajdonságait, és bár kedvencként is tartják, nem terjedt el igazán a tenyésztők körében.
Alkalmazkodóképessége, intelligenciája, megbízhatósága jó társsá teszi. Rengeteg mozgást és feladatokat igényel.
Megjelenésében, mozgásában, vérmérsékletében felismerhető a terrier jelleg. Tekintete értelmes, figyelmes, szőrzete középhosszú, tincses. Színe általában ezüstszürke, galambszürke, vagy palaszürke, ritkán fehér, vörösesbarna, vagy fekete lehet.
Átlagos magassága 35-44 centiméter, súlya 8-13 kilogram.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

68.

Rhodesiai ridgeback
Hatalmas, erős, bátor, kiváló őrző-védő kutya

A rhodesiai ridgeback izmos, nagy méretű kutya, melyet dél-afrikai bennszülöttek oroszlánvadászatra használtak. A rhodesiai ridgeback sokoldalúsága elengedhetetlen volt.
Elég gyorsnak kellett lennie, hogy üldözze a vadat és megakadá-lyozza szökését, elég erősnek kellett lennie, hogy a sebesült vadat a földön tartsa, elég bátor kellett legyen, hogy sakkban tartsa az oroszlánt, elég ellenálló, hogy kibírja a jelentős hőmérséklet-különbségeket, és többek között azt is, hogy vízben töltsön akár 24 órát. Emellett nagyon jó jelzőkutyának kellett lennie, hogy a farmereket, családjukat és állataikat jól őrizze.
A mai rhodesiai ridgebackben megvan ősei ereje, bátorsága, élénksége és kitartása. Ennek ellenére otthon csendes és jól nevelt, nagyon szorosan kötődik családjához és szelíd a gyerekekkel. Könnyű tartani, együttműködő, könnyen nevelhető. Kiváló őrző-védő kutya.
A szőre rövid, fényes, színe az oroszlánéra emlékeztet, hátán pedig egy sávban a szőrzet ellenkező irányban nő, mint a teste többi részén.
Átlagos magassága 61-67 centiméter, a szukák súlya 3,5 kilogramm, a kanoké 42,7 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

69.

Rottweiler
Nagy, ideális őrző-védő, sokoldalú nevelést igényel

Eredetileg a "Rottweili hentes kutyájaként" ismerték, nevét a kis német faluról kapta, ahol kitenyésztették. A rottweiler nagy hírnévnek örvendő juhász- és őrzőkutya volt, ő vezette el a marhákat a piacra, és a marhák eladásából befolyó pénzt a biztonság kedvéért a nyakörvére kötött bőrtárcába tették. Emellett a húst szállító kocsit is húzta.
Amikor az állatok szállítását gépesítették, a rottweiler fokozatosan rendőr- és őrzőkutyaként kapott szerepet, még az első világháború alatt is szolgált. Ma elsősorban társállat, fegyelmezett, nyugodt természetével és tisztaságával jól illeszkedik otthonába. Nagyon megbízható gyerekekkel, türelmes és gyengéd a kicsikkel és szeret játszani a nagyokkal.
A gazdáknak ajánlott a rottweilert kutyaiskolába vinni.
A fajta átlagmagassága 58-69 centiméter, a szukák súlya 39 kilogramm, a kanoké 47 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

70.

Rövid szőrű csivava
Éber, könnyen tartható, nagyon kicsi kutya

A csivava történetét illetően legendák keringenek. Az egzotikus történetek szólnak olyan családokról, melyek 1000 kutyát tartottak (mindegyiknek saját szolgája volt!), az örök élet zálogaként elhamvasztották őket gazdáikkal együtt, felajánlva őket az azték isteneknek megszentelt étel gyanánt. Amit biztosan tudni, hogy a fajta Chihuahua mexikói állam után kapta nevét, ahol felfedezték a XIX. században.
A világ legkisebb kutyája egyike a legnépszerűbb fajtáknak, könnyen szállítható, tartása nem kerül sokba, könnyen ápolható, kevés helyet és mozgást igényel, nagyon tiszta és nincs kellemetlen illata. Védelmező ösztönű, nagyon éber és így hasznos jelzőkutya.
A csivava kecses, éber kicsi kutya, szemtelen arckifejezéssel. Mivel nagyon kicsi, nem ajánlott a kölyköt 10-12 hetes kora előtt megvásárolni. Magától értetődően nem ajánlott olyannak, aki robosztus játszótársat szeretne.
A rövid szőrű csivava szőrzete, ahogy neve is sugallja, rövid, fényes, lágy tapintású, és gyakorlatilag bármilyen színű lehet.
Súlya nem éri el a 2,7 kilogrammot.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

71.

Rövid szőrű foxterrier
Kitartó, fáradhatatlan, nagy mozgásigényű

A sokáig a "dolgozó ember kedvenceként" ismert rövid szőrű foxterrier ősi brit fajta, melyet rókavadászatra tenyésztettek ki. Akár a föld alatt, akár a föld fölött dolgozik, kicsalogatja a rókát rejtekéből, és elintézi.
Bár napjainkban elsősorban házi kedvenc, a fox terrierben még ma is megvan az ősi tűz és vadászösztön. A régimódi fox terrier erős kis kutya, csontos, az erő megtestesítője. Gyorsasága, kitartása, mely arányos felépítéssel és kiegyensúlyozottsággal párosul, valódi kis vadásszá teszi.
Imádja a mozgást és mindig készen áll játszani, legyen szó akár a pázsiton való szaladgálásról, vagy az ennél jóval komolyabb patkányfogásról. A kitartó és fáradhatatlan fox terrier mind mozgásában, mind reakcióiban gyors.
A házban tiszta és jólnevelt, általában nem túl hangos, de ha támadást érez, a legjobb őrző-védő kutyává válik.
Átlagos magassága 38-41 centiméter, a kanok súlya 9,4 kilogramm, a szukáké 7,8 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

72.

Rövid szőrű német vizsla
Megbízható, barátságos, kitartó, tanulékony, aktív

A rövid szőrű német vizsla fejlődése az 1860-as és 1880-as évek között kezdődött. A németek ekkoriban sokoldalú vadászkutyát akartak kitenyészteni, ennek érdekében több fajtát is felhasználtak. A fajta tenyésztésekor az áttörést a St. Hubert fajta és a spanyol vizsla keresztezése jelentette. Az így kitenyésztett német vizsla hamarosan elterjedt az egész világon, főleg a gyalogosan vadászók között vált népszerűvé. Angliában 1887-ben szerepelt először önálló fajtaként kiállításon, Amerikába 1925-ben került, ahol szintén nagyon népszerűvé vált.
Remek vadászkutya, mind terepen, mind pedig vízi vadászként megállja a helyét. Könnyen nevelhető és tartható, igénytelen, értelmes, barátságos, játékos és ragaszkodó. Kedvezőtlen időjárásban is szívesen dolgozik, nem fáradékony, kitartó és megbízható.
Elegáns megjelenésű, rövid szőrű kutya. Színe világos gesztenye- vagy sötétebb barna, pettyes, illetve fehér alapon gesztenyeszín foltos.
A kanok magassága 62-68 centiméter, a szukáké 58-64 centiméter, súlyuk 23-25 kilogram.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

73.

Rövid szőrű tacskó
Szerető és bátor, könnyen tartható

Németországban, borzvadászat céljából tenyésztették ki. Alacsony, rövid lábú, hosszú testű kutya, feladata az volt, hogy a vadakat odújukba kövesse. Bár a tacskó szó németül szó szerint borz-kutyát jelent, ezeket az élénk kis állatokat róka-, vidra, menyét, nyúl, vadkan és sebzett őz vadászatára is használták. A tacskó a szőrzettől és a mérettől függően hat változatban létezik: rövid szőrű, hosszú szőrű és szálkás szőrű, mindhárom típus normális és törpe változatban.
A rövid szőrű tacskó elsősorban egy bátor és határozott vadászkutya, bár házi kedvencként is tartható. A hat fajta közül legnépszerűbb rövid szőrű tacskó elég kicsi ahhoz, hogy bármely háztartásban tartható legyen, mégis magában hordja a nagyobb fajták számos tulajdonságát. A szabadban erős, élénk és fáradhatatlan, a lakásban odaadó, jó társ és szórakoztató. Az állatkarikatúrák kedvelt célpontja, igazi egyéniség.
Fényes, szagtalan, vízhatlan és a sárnak ellenálló szőrzete nagyon kevés figyelmet igényel, ha gyorsan végigdörgöljük, máris fényes lesz.
Átlagos magassága 27 centiméter, a szukák súlya 12 kilogramm, a kanoké 13 centiméter.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

74.

Rövid szőrű törpetacskó
Élénk, aktív, csodálatra méltó háziállat

Míg a nagyobb tacskófajtákat elsősorban borzvadászat céljából tartották, a törpetacskók apróvad, például nyúl vadászatára szolgáltak.
A rövid szőrű törpetacskó bátor és merész, gyanakvó és határozott. Kis termete ellenére kiváló jelzőkutya és a háztartás védelmezője. Idegenekkel óvatos, nem barátkozik könnyen, inkább vár addig, míg jobban megismer valakit. De ha egyszer megbarátkozott valakivel, mellette mindvégig hűségesen kitart.
Tulajdonképpen nem igényel különösebb ápolást, egy szivaccsal tisztán tartható, fényes, szagtalan szőrzete vízhatlan és a sárnak is ellenáll. Rendszeres mozgást igényel, gazdájának figyelembe kell vennie, hogy eredetileg aktív vadászkutya. Emellett, a többi tacskófajtához hasonlóan kerülnie kell a vad játékokat, bútorokról való leugrálást, kocsiba be- és kocsiból kiugrálást, mert a fajta hajlamos hátpanaszokra.
Élénk és magabiztos, domináns személyiség, tudatában van önmaga fontosságának, intelligens és szórakoztató háziállat.
Átlagos magassága 13-15 centiméter, átlagos súlya körülbelül 5 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

75.

Schnauzer
Kicsi, erős, barátságos, megbízható

A schnauzer Németországból származik, nevét a német "schnauze" (pofa) és "schnauzbart" (bajusz) szavakból kapta. Ahogy neve is sugallja, a Schnauzer jellegzetessége dús pofaszőrzete.
Messze legnépszerűbb alfaja a törpeschnauzer. Farmokon használható kutyaként tenyésztették ki, elsősorban patkányvadászatra használták. Természetében egyesül az élénkség, a megbízhatóság, az erő, a kitartás és az életerő. Barátságos a felnőttekkel és a gyerekekkel egyaránt, ugyanakkor kiváló őrző- és jelzőkutya, és remek társ.
A törpeschnauzer megjelenése igen rendezetlen, de megfelelően nyírva és ápolva gyönyörűen fest. Csak néhány fajta van, amely annyira meghálálja a megfelelő ápolást, mint a schnauzer. Kis mérete és szokásai miatt ideális otthoni kutya.
Átlagos magassága 33-36 centiméter, a szukák súlya 16,5 kilogramm, a kanoké 18,7 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

76.

Shetlandi juhászkutya
Kicsi, nagyon intelligens, könnyen nevelhető

A megbízható, nagyon intelligens és nagyon szép shetlandi juhászkutya a Skócia északi partjainál elterülő Shetland Szigetekről származik. A kedvezőtlen klíma, mostoha körülmények és a viszonylag kevés eleség következtében az évek hosszú sora alatt egy kis méretű kutya fejlődött ki.
A shetlandi juhászkutya nagyon engedelmes természetű, könnyen nevelhető, és nagyon tetszeni vágyik. Ragaszkodó, szelíd természete, intelligenciája és gondolkodásmódja kiváló társsá teszi. Idegenekkel tartózkodó, családjával és gazdájával nagyon hűséges, odaadó és érzékeny. Nagyon jól érzékeli területe határait, így nagyszerű jelzőkutya.
A shetlandi juhászkutya szőrzetének jellegzetessége dús sörénye és gallérja. Két rétegű szőrzete, melyben hosszú, egyenes szálak alatt rövid, sűrű szőrzet található, rendszeres ápolást igényel.
A kutya átlagos magassága 35-37 kilogramm, a szukák súlya 7,8 kilogramm, a kanoké 8,8 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

77.

Si-cu
Apró, odaadó, jelzőkutya

A si-cu a tibeti Lhasa Apso és a pekingi palotakutya leszármazottja, a kínai császároknak gyakran adták ajándékba, és a császári palotákban luxuskörülmények között élt, tenyésztését az udvari eunuchok ellenőrizték. A si-cut szent állatnak tartották és a Ming dinasztia idejében a császári család nagy kedvence volt.
Bár a kínaiak próbálták megakadályozni, hogy a fajta elhagyja az országot, a si-cu beszivárgott nyugatra és azóta itt is hódít.
A fajta bátorságáról, élénkségéről, kedvességéről és néha arrogáns viselkedéséről ismert, nagyon szórakoztató társ. Vidám, aktív és éber, élvezi, ha közönség előtt tarthat bemutatót. Nagyon szórakoztató, ahogy egy-egy dorgálásnál visszahőköl, ilyenkor ellenállhatatlan.
A si-cu idegenekkel szemben óvatos, ezért nagyon jó jelzőkutya, de ugyanakkor érzékeny és ragaszkodó kedvenc.
Átlagos magassága 23-27 centiméter, a szukák 6,4 kilogramm, a kanok 7,1 kilogramm súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

78.

Skót juhászkutya
Intuitív, könnyen tanul

A skót juhászkutyát eredetileg birkaterelő kutyaként használták Skóciában. Viktória királynő érdeklődése a fajta iránt növelte népszerűségét, melynek fokozásához a Lassie-filmek is hozzájárultak. Napjainkban a collie egyike a világ legdivatosabb és leginkább kedvelt fajtáinak.
A collie ragaszkodó családi kutya, a kisgyerekekhez különösen vonzódik. Akkor a legboldogabb, ha sok dolga van, szívesen vállalja a család őrzőjének és a jelzőkutyának kettős szerepét.
A collie pazar, két rétegű szőrzete, mely fekete és fehér, tricolor, vagy kék színű, kétségtelenül legfőbb ékessége. Bár rendszeres ápolást igényel, szőrzetét meglepően könnyű tisztán és jó állapotban tartani.
A többi munkakutyához hasonlóan a collie rendszeres mozgást igényel. A fajta intuitív, tetszeni vágyik és jól nevelhető.
Átlagos magassága 51-61 centiméter, a kanok súlya 27 kilogramm, a szukáké 21 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

79.

Skót terrier
Egy személyhez kötődő, idegenekkel óvatos

A Skócia Nemzeti Terrierének tekintett skót terrier erős, bátor és kitartó kutya.
Elsősorban róka, vidra és vadmacska vadászatára használták, nagyon agilis, független és készséges kutya. Méltóságteljes járása, hegyes fülei, erős felépítése élesen eltér megjelenésétől és kis termetétől.
Egy személyhez kötődik igazán, tartózkodó természetű és az idegenekkel óvatos. Nagyon ragaszkodik gazdájához és szelíden viselkedik azokkal, akiket ismer. Igazi egyéniség, sok örömet szerez gazdájának.
A skót terrier szőrzete lehet fekete, halványsárga, vagy tarka. Durva, sűrű drótszőre alkalmanként kutyakoz-metikában történő ápolást igényel.
Átlagos magassága 25-28 centiméter, átlagsúlya a szukák esetében 10,5 kilogramm, a kanoknál 10,8 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

80.

Skye terrier
Óvatos, rendíthetetlenül hűséges

Ez a bátor és körültekintő kis kutya nevét szülőhelyéről, Skye szigetről kapta, ahol kisállatokra vadászott, alacsony testfelépítése lehetővé tette, hogy bemásszon a róka és a borz lyukába, míg hosszú, sűrű szőrzete megvédte az aljnövényzettől és más állatok harapásától. A skye terrier kemény kutya, erős testfelépítéssel és állkapoccsal.
Amellett, hogy igazi munkakutya, a skye terrier Skóciában kedvelt háziállat volt, és még az angol arisztokrácia köreiben is közszeretetnek örvendett. Volt idő, amikor egy magára kicsit is adó hercegnő szégyellte volna, ha parkjában nincs egy skye terrier.
Napjainkban a skye terrier az ínyencek kutyájává vált. Felülmúlhatatlanul hűséges és ragaszkodik azokhoz, akiket szeret, idegenekkel szemben viszont tartózkodó és bizalmatlan, kis család vagy egyedülálló számára ideális társ. Intelligens és érdeklődő, élvezi a mozgást és sok szeretetet igényel. Különleges megjelenése és egyénisége sok örömet okoz gazdájának.
Átlagos magassága 25 centiméter, a szukák súlya 12 kilogramm, a kanoké 14,4 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

81.

Staffordshire bullterrier
Kitartó, odaadó

A staffordshire bullterrier brit fajta, melyet a bulldog és különböző helyi terrierek keresztezésével elsősorban kutyaviadalokra tenyésztettek ki.
Ma egyike a legkedvesebb és legbarátságosabb kutyáknak, bár még mindig hajlamos agresszíven viselkedni más kutyákkal, így leginkább egyetlen kutyaként tartható. Emberekkel ugyanakkor hűséges és odaadó, és különösen kedves és szelíd a gyerekekkel.
A staffordshire bullterrier éber és odaadó őrzőkutya. Bár általában békés, nagyon vadul küzd, ha provokálják, csak egy nagyon elszánt behatoló merne szembenézni vele saját otthonában. "Szolgálaton kívül" csendes, nyugodt és megbízható, remek házi kedvenc.
Átlagos magassága 36-41 centiméter, a szukák súlya 16,2 kilogramm, a kanoké 19 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

82.

Szálkás szőrű törpetacskó
Bátor, kiváló házőrző

Míg a nagyobb tacskófajtákat elsősorban borzvadászat céljából tartották, a törpetacskók apróvad, például nyúl vadászatára szolgáltak. A szálkás szőrű tacskót a rövid szőrű tacskó, a schnauzer és a dandie dinmont terrier keresztezésével tenyésztették ki.
A szálkás szőrű törpetacskó szőrzete rövid, erős és teljesen vízhatlan. Szürke szőrzete, bozontos szemöldöke és szakálla, bájos, fürkésző arckifejezése hozzájárul kellemes megjelenéséhez.
A merész, gyanakvó és bátor szálkás szőrű törpetacskó kiváló kicsi vadászkutya és házőrző. Nem fogad el bárkit barátjának, de ha valaki kiérdemelte barátságát, az egy életre szól.
Bár néha makacs és közönyös, sőt, néha nagyképű, gyorsan átváltozik igazi bohóccá, és bolondozásával elszórakoztatja az egész családot és a barátokat.
A szálkás szőrű törpetacskó okos, élénk, értelmes, megnyerő kicsi kutya. Ragaszkodó és hálás társ.
Átlagos magassága 13-15 centiméter, súlya körülbelül 5 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

83.

Szamojéd
Intelligens, független, hűséges családi kutya

A szamojéd Szibéria észak-nyugati részéből származik, ahol rénszarvas vadászatára és szánhúzásra használták. Nevét a nomád szamojéd törzsről kapta, akik ezeket a kutyákat családtagjaiknak tekintették és megosztották velük hálóhelyüket. A későbbi években a szamojédeknek nagy szerepük volt az északi sarkkör felfedezésében.
Az emberekkel töltött éveknek köszönhetően a szamojédek gondolkodásmódja különleges, szinte emberi. A szelíd, kedves, vidám arcú, sötét, intelligens szemű, nagy, fehér kutyákról azt tartották, hogy pofájukon és szívükben egész évben a karácsony szellemét hordozzák. A szamojéd valóban megtartott valamennyit boldog és gyerekes lényéből.
Intelligens, méltóságteljes, független, nagyon kellemes és ragaszkodó családi állat.
Átlagos magassága 46-56 centiméter, a szukák súlya 20,4 kilogramm, a kanoké 25,3 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

84.

Szibériai husky
Gyors és erős, barátságos, hajlamos elkószálni

A szibériai husky eredetileg az észak-kelet ázsiai törzsek szánhúzó kutyája volt, képes nagy hidegben, könnyű terhet, közepes sebességgel nagy távolságra vontatni. Az 1900-as évek elején a kutyát a szánhúzó versenyek rajongói Alaszkába és Amerikába vitték. 1925-ben az alaszkai Nome városában kitört diftéria-járvány alatt ezek a kutyák szállították az életmentő szérumokat. Később a kutyák az Egyesült Államokba is eljutottak, ahol belopták magukat az amerikaiak szívébe. A szibériai huskykat a Byrd atlanti expedíciókon szánhúzó kutyaként használták, a második világháború alatt pedig az USA hadseregében kereső- és mentőkutyaként szolgáltak.
A szibériai husky közepes méretű kutya, gyors és könnyed mozgású, teste izmos és szőrrel vastagon borított, fülei hegyesek, farka bozontos, megjelenése erőt, gyorsaságot és kitartást sugall. Különleges jegye mandulavágású szeme, mely lehet barna, kék , vagy felemás, lelkes és pajkos kifejezéssel. Nagyon változatos színekben pompázhat, olyan különleges színekben is előfordul, melyek más fajtáknál nem találhatók meg.
Barátságos természetű, szelíd, de független, és mivel hajlamos elkóborolni, állandó figyelmet és jól körbekerített otthont igényel. Bár nagyon éber, nem rendelkezik a jelzőkutya védekező ösztönével, és nagyon sok mozgást igényel.
Átlagos magassága 51-60 centiméter, a szukák súlya 18 kilogramm, a kanoké 21 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

85.

Tibeti spániel
Kicsi, mulatságos, éber, óvatos jelzőkutya

A szent állatként tisztelt tibeti spánielt a tibeti szerzetesek évszázadokon keresztül arra használták, hogy kis taposómalmok segítségével hajtsa imamalmaikat. A szerzetesek emellett gyakran, mint melegvizes palackokat, ruhájuk ujjába tették a kutyákat, hogy azok melegen tartsák őket, és őrzőkutyaként is hasznukat vették.
Napjainkban a tibeti spániel csodálatos háziállat, és még kis háztartásokba is illik. Boldog, magabiztos, vidám, szeret mind a lakásban pihenni, mind pedig a szabadban játszani.
Igazi arisztokrata, és úgy viselkedik, mint a ház őrzője. Könnyen megsértődik és bizalmatlan idegenekkel, így jó jelzőkutya.
Átlagos magassága 25 centiméter, a szukák 5,5 kilogramm, a kanok 6,8 kilogramm súlyúak.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

86.

Tibeti terrier
Élénk, értelmes, éber és eleven állat

A tibeti terrier neve ellenére nem valódi terrier. Angliában nem is a terrierek közé sorolják, hanem a si-cuval és a lhasa apso-val egy csoportba. Feltehetően régi fajta, a legenda szerint tibeti szerzetesek tenyésztették ki hosszú évszázadok folyamán.
Élénk, értelmes, gyors mozgású, éber kutya. Mindenre figyel, életvidám, eleven állat, nagyon jó házőrző.
Egy kicsit a bobtail-hez hasonlít, de annál jóval kisebb, kicsit emlékeztet a pulira és a lhasa apso-ra is. Szőrzete egész testén hosszú és sűrű, hasonló a puli szőrzetéhez. Színe fehér, szürke, arany, fekete, krém és ezek keveréke.
A kanok magassága 35-40 centiméter, a szukáké 33-38 centiméter, súlyuk 8-12 kilogram.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

87.

Törpepincser
Élénk, nevelhető, eleven kicsi kutya, nagyon odaadó

A törpepincser büszke, életerős, kemény, élénk kis kutya. Németországból származik, ahol vörös pincserként ismerték, mivel hasonlít a vörösesbarna színű őzre. Fontos megjegyezni, hogy a törpepincser nem egy kis méretű dobermann. Kedves, hűséges, intelligens természete miatt minden korosztállyal megkedvelteti magát. Bátor és feltűnő, szeret szerepelni, különleges járása pedig olyan stílust kölcsönöz neki, amivel csak kevés fajta versenyezhet.
Élénk, figyelmes, könnyen nevelhető, engedelmesség terén gyakran túlszárnyal sokkal nagyobb kutyákat is.
A törpepincser fényes fekete, kék, csokoládébarna vagy vörös szőrzete kevéssé koszolódik és minimális ápolást igényel. Ideális lakásba, és nagyon kis helyen is elegendő mozgáshoz juthat. Nem viseli el a hideget és nem lehet szabadban tartani.
Átlagos magassága 25-30 centiméter, a szukák súlya 3,1 kilogramm, a kanoké 3,8 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

88.

Törpeuszkár
Kicsi, idős és kevésbé aktív gazdáknak ideális

Az uszkár a világ legősibb vízi retrievere és cirkuszi kutyája. Annak ellenére, hogy francia nemzeti kutyának tartják, eredetileg a fajta valószínűleg Németországból ered. Gyorsan elterjedt és a világ egyik legkedveltebb háziállatává vált. Az uszkár három méretben létezik, a fajta lehetséges színeinek száma gyakorlatilag korlátlan, így a leendő gazdák a saját igényeiknek megfelelőt választhatnak.
A középuszkár sikerén felbuzdulva a tenyésztők megpróbálták tovább csökkenteni az állat méretét. A kisméretű középuszkárok keresztezéséből tenyésztették ki a törpeuszkárt. Aktív, boldog, csinos, nagyon büszke kis kedvenc.
Dekoratív, szórakoztató és szokásai berögzültek, így ideális idősebb, vagy kevésbé aktív gazdák mellé. Különösen jól illik kis helyre, de szüksége van arra, hogy a háztartás fontos része legyen.
A törpeuszkárnak rendszeres nyírásra van szüksége, élvezi a kutyakozmetikát. Az extrovertált kicsi kutya nagyon sok örömet okoz.
Átlagos magassága 28 centiméter, a szukák súlya 3,5 kilogramm, a kanoké 3,8 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

89.

Újfundlandi
Szelíd, megbízható, hatalmas, családi őrzőkutya

Az újfundlandit eredetileg sokféle tevékenységre használták, nem csak vízimentőként, de munkakutyaként (szánhúzóként, vontató kutyaként és katonai kutyaként) is dolgozott. Víz alatt úszni is képes.
Hogy mindezen feladatoknak eleget tegyen, az újfundlandinak rengeteg tulajdonsággal kellett rendelkeznie, elég nagynak kellett lennie ahhoz, hogy felszínre hozzon egy fuldoklót, elég szelídnek kellett lennie ahhoz, hogy gyerekeket visszatartson a tavaktól, elég erősnek kellett lennie, hogy elhúzza a szánt vagy nehéz csomagokat vigyen, és elég okosnak kellett lennie, hogy irányítás nélkül elvégezze a mentést. Ezenfelül sűrű szőrzetre volt szüksége, amely megvédi a jeges víztől és olyan lábra, mely megkönnyíti mozgását a mocsaras területeken.
Napjaink újfundlandijában megvan az összes fenti tulajdonság, és még sok egyéb is. A legkedvesebb kutya, odaadó, türelmes és méltóságteljes. Szelíd, megbízható óriás, gyerekek remek játszótársa, dada, a család védelmezője, sokoldalú társ. Ahogy Byron írt a fajtáról: "Bátorság, vadság nélkül. Az ember összes erénye, a hibái nélkül."
A szőrzete hagyományosan fekete színű, de fekete-fehér és bronz színű változatban is előfordul. A két rétegű vízhatlan szőrzet rendszeres ápolást igényel, de tisztántartása nem nehéz feladat. Igényli a mozgást és a rendszeres sétát, de nem kell túlzásba vinni.
Átlagos magassága 66-71 centiméter, a szuka súlya 53 kilogramm, a kanoké 60 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

90.

Weimari vizsla
Sokoldalú, bátor, társállat

A fajtát Németország Türingia tartományának fővárosában, Weimarban, Karl August nagyherceg udvarában a nemesség számára vadászkutyának tenyésztették ki. Úgy ismert, mint az emberi aggyal rendelkező kutya, hihetetlenül sokoldalú, ötvözi a vadászkutya és a társállat tulajdonságait. Amellett, hogy madárra vadászott, valamint a vadat a vízből ő vitte a vadászokhoz, éveken keresztül farkas, vadmacska, őz, puma és medve vadászatára is használták. Európában - jó hasznát véve remek szaglásának és nyomkövető adottságainak - rendőrkutyaként is dolgozott.
A weimari vizsla bátor, félelmet nem ismerő kutya, behatolókkal szemben agresszív lehet, de gazdájával és családjával barátságos és szelíd.
Energikus fajta, szigorú nevelést és rengeteg mozgást igényel. "Szürke szellemnek" is nevezik, mivel szőrzete fényes ezüstszürke színű. Etetése és ápolása könnyű, kitűnő választás olyanok számára, akik aktív, sportos életet élnek.
Átlagos magassága 56-69 centiméter, a szukák súlya 28 kilogramm, a kanoké 34 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

91.

West Highland fehér terrier
Megnyerő, odaadó, bátor

A West Highland fehér terrier eredetileg szülőföldjén, Skóciában rókára és vidrára vadászott. Hihetetlen életereje, bátorsága és élénksége hasznára vált, amikor a göröngyös skót földeken dolgozott. Két rétegű szőrzete megvédte a támadásoktól, az időjárástól, fehér színe pedig távolról is láthatóvá tette.
A West Highland fehér terriert kedves arckifejezése, ragaszkodó természete, szemtelen viselkedése és kézreálló mérete miatt mindenki megszereti, különösen gyerekek kedvelik, akikkel mindig kész játszani. A West Highland fehér terrier szórakoztató társ és kitűnő háziállat gyakorlatilag mindenki számára.
Minden ízében terrier, nagy önbizalommal és skót bátorsággal, határozottsággal és ragaszkodással. Városban és vidéken egyaránt tartható.
Átlagos magassága 28 centiméter, súlya a szukák esetében 7,4 kilogramm, a kanoknál 8,3 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

92.

Whippet
Csendes, odaadó, nevelést igényel

A whippet igazi vadászkutya, gyorsaságáért tenyésztették ki, és súlycsoportjában a legfürgébb háziállat, akár 60 km / óra sebességgel is képes futni. Eredetileg nyúlra vadászott, de a munkásosztály körében Észak-Angliában versenykutyaként is népszerűvé vált, a szegény ember versenylova lett.
Manapság a whippet főleg imádott háziállat. Csak néhány kutyafajta van, amely ilyen tiszta és jólnevelt a házban, és annyira könnyű etetni és tartani, mint a whippetet. Nem csak csendes, méltóságteljes, szerény, ugyanakkor dekoratív, de patkányok és apró állatok elfogásában is kiváló. Szelíd és odaadó, könnyen nevelhető, és mindent megtesz, hogy gazdája kedvére tegyen.
Bár a whippet törékenynek tűnik, elég erős kutya, sok mozgásra van szüksége.
Átlagos magassága 44-51 centiméter, a szukák súlya 11,3 kilogramm, a kanoké 13,7 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu

93.

Yorkshire terrier
Kiváló kicsi jelzőkutya, odaadó és hűséges

Az eredetileg Yorkshire pamutfeldolgozó gyáraiban és szénbányáiban patkányvadászatra kitenyésztett Yorkshire terrier egyike a legelragadóbb fajtáknak. Hamar népszerűvé vált a jómódú hölgyek körében.
Szőrzete hosszú és fényes (a pamutgyárakban dolgozók a természetes rostokról a kezükre tapadt természetes olajakat a kutyákra kenték, valahányszor megsimogatták őket), mára a hosszú, csillogó, acélkék színű szőrzet a Yorkshire terrier ékessége.
Élénk, agilis, tudatában van önmaga fontosságának, kellemes kis állat. Még a legkisebb háztartásba is illik, és kis mérete ellenére jó jelzőkutya. Extrovertált, hűséges, odaadó, önfejű és nagyon szórakoztató.
Átlagos magassága 18-20 centiméter, súlya 2,2 kilogramm.

Forrás: www.hazikedvencek.hu