Whippet Center - 2021.05.18. kedd 21:25 - Erik, Alexandra névnap
 Főoldal  Fórum  Képtár  Videotár  Kutyatár  Useroldalak  Tenyésztők  Regisztráció  Bejelentkezés  Állatmánia.hu  Az állatorvos válaszol
 
 Frissít  Csökkenő sorrend  Nyitó hsz  Utolsó hsz  Témák
Tenyésztés...
Hozzászólni csak bejelentkezés után lehet.
Hozzászólás/oldal: 
Oldal: 
Oldalak (485): 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 >>
vizslancs (tag)81. / 48552005.09.26. - 12:35válaszol
Abstrakt!
Úgy döntöttem, hogy amíg panelban lakunk, addig nem vállalok a Dynának kölyköket.
Beköltözött alánk egy új lakó, aki minden apró hangra kényes. Nemhogy játszani sem lehet fent a kutyuval, még arra is figyelni kell, nehogy leugorjon az ágyról... ! :-/
vizslancs (tag)83. / 48552005.09.28. - 09:25válaszol
Előzmény: petrezselyem (82)
Szia. Semmit nem tudok a kölykökről. De ha megtudok valamit, szólok.
vizslancs (tag)85. / 48552005.09.30. - 11:49válaszol
Képek itt vannak róluk. Már 7 hetes kurú képek is vannak :)
http://members.chello.at/vetmed/nachwuchs.htmSzerintem tök aranyosak
http://members.chello.at/vetmed/7wo/sm_CIMG0387.jpg http://members.chello.at/vetmed/7wo/sm_CIMG0323.jpg
Jamie (tag)86. / 48552005.09.30. - 12:55válaszol
Nagyon édesek! :-)
Sir Winston (tag)88. / 48552005.11.10. - 23:09válaszol
Nem vagyok tenyésztő. Nem értek a tenyésztéshez. De!
Én úgy gondolom, hogy hazánkban több jó nevű és nagy múltú whippet tenyésztő akad. Internetük is van. Elgondolkodtató, miért nem írnak ide ők is. Nem szeretnének maguknak reklámot? Vagy nem óhajtanak a társaságunkba bekerülni? Vagy nem vagyunk nekik szimpatikusak? Vagy egyes emberekkel nem szeretnének egy fórumra kerülni?
Nem tudom. Érdemes lenne elgondolkodni ezen. Vajon mi motiválja a tenyésztőket arra, hogy ne keressék egymással a kapcsolatot? Miért van az, hogy- tapasztalatom szerint- ugyan azon fajta tenyésztői ritkán vannak jó viszonyban? Jó magyar mentalitás: dobáljuk egymást sárral, az sem baj, ha mi is sarasak leszünk!
Néhány whippet tenyésztőt ismerek személyesen, néhánnyal jó a viszonyom. Láttam tenyészeteket. Nagy fiú vagyok, meg tudom ítélni, melyik tenyésztőről mit gondoljak, hova tegyem magamban. Még azokat is, akikkel soha nem találkoztam, csak a tenyészetükből kikerült whippeteket láttam. Nem fog befolyásolni az, miket vetnek egymás szemére nyílvánosan ezek az emberek. Tipikusan mindíg annak van igaza, aki éppen beszél.
Ez után a bevezető után leírnám néhány gondolatomat.
Az, hogy egy tenyésztő azzal dicsekszik, hogy neki mennyi Champion kutyája van, nekem nem mond semmit. Hogy a MEOE egyik prominens vezetőjét (mellesleg nemzetközileg elismert küllembíró) idézzem " Magyarország a Champion kutyák országa". Hány kiállításból lett Champion? Milyen volt a felhozatal? Volt konkurencia, vagy egyedüliként indúlt a CAC címért? Edwin HJCh, HCh. A Ch címet 4 kiállításon szerzte. Nem kellett vele kiállításról kiállításra menni, hogy nagy nehezen összejöjjön. Winston HJCh. Három kiállításra kellett elmennünk. Felnőttként még egy CAC cím kell a HCh- hoz. Ezt minden kiállításon megkapta eddig. Még sem jutna eszembe, hogy show- vonalra fedeztessem. Pedig Ch! Én nem hiszem, hogy egy komoly nemzetközi mezőnyben meg tudnák állni a helyüket. Nem baj! Kicsi ország, kicsi Champion.
Kedves whippet tenyésztők! Menjetek el egy kiállításra, egy agárversenyre, ahol nemzetközi színtű whippeteket lehet látni. Nézzétek meg őket, menjetek haza, nézzétek meg a tieiteket, és döntsétek el jó úton haladtok- e. Olvassátok el a fajtaleírást (FCI Standard Nr 162/1998.06.17), és gondoljátok végig, ilyenek- e a ti kutyáitok!
A gazdinak már mindegy (vagy nem), ő csak egy whippetet szeretne otthon kedvencnek. De tényleg whippetet kap? A fül rózsafül, kicsi, és finom, vékony bőrű? A kanok valóban 47 cm fölött vannak? Nem biztos, hogy minden alom jól sikerül. Na, de, hogy minden ötödik!?
Találónak tartom a mondást: van, aki tenyészt, van, aki szaporít. Ha valaki nem veszi észre, hogy az egyik tenyész kanja (szukája) harmadik alomra is ugyan olyan silány utódokat ad, mint elsőre, vagy másodikra; Ha valaki az általa tenyésztett kiskutyát bagóért kilóra árulja, csak azért, hogy megszabaduljon tőle; Ha valaki gondolkodás nélkül minden tüzeléskor gyárt egy almot, és három- négy hetente új almai vannak; SZERINTEM az nem tenyésztő, hanem szaporító! Ha én egy szukát befedeztetek egy kannal, lejön egy alom, attól én még nem vagyok tenyésztő! Tenyésztő akkor vagyok, ha tudatosan, öröklődéstani és fajtaismerettel felvértezve megkeresem a megfelelő szukához a megfelelő kant. És még akkor sem biztos, hogy a végeredmény siker lesz. Ha fillérekért adom az általam tenyésztett kutyákat, megkérdőjelezhető a minőség. Persze ez nem jelenti azt, hogy a drága kölyök jó is. De a kutyának meg kell kérni az árát! Különben nem lesz becsülete (ezt itt tanultam)! Nemzetközi szinten egy fedezésért 500- 700 Eurót kér egy eredményes kan gazdája, úgy, hogy megnézi, milyen szukát fog fedezni. Hogy lehet az, hogy nálunk, kis hazánkban 5000 ezer forintért whippeteket árulnak úgy, hogy a tenyésztő meg akarja győzni a vevőt, hogy micsoda jó vérvonal? Baj, hogy ilyen tenyésztők vannak. Baj, hogy az új gazdik be vannak csapva. Persze, ha valaki whippetet szeretne, de kevés a pénze hozzá tud jutni. De ne futtassák magukat ezek a tenyésztők azzal, hogy köpködik a másik tenyészetet. Meg kellene próbálni helyre tenni saját magukat és a tenyészetüket.
Egy fajtiszta kölyök macska 80.000- 100.000 Forint. Törzskönyv nélkül! Akkor adják át az új gazdinak a törzskönyvet, ha igazolja, hogy ivartalaníttatta a macskát, vagy, ha a gazdi még egyszer ennyit fizet. Így védik magukat a macskatenyésztők. Az ebtenyésztők pedig úgy, hogy egymásra köpködnek. Egy kölyök költsége megszületéstől a gazdihoz kerülésig (állatorvos, oltás, törzskönyv, tetoválás, táp) nem kis összeg. Megkockáztatom: több, mint 5000 Forint. Hol van még ilyen, ahol nem kérik el a befektetett összeget a "végtermékért"?
Nem vagyok tenyésztő! Nem értek a tenyésztéshez! De! Gondolataim vannak, ezeket leírtam. Üdv minden tenyésztőnek!
Belfegor (tag)89. / 48552005.11.11. - 11:28válaszol
Előzmény: Sir Winston (88)
Először is, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk a gondolataidat.

Eszmefuttatásod nagyon is logikusan hangzik. Nem válaszoltam, mert nem vettem magamra, és mert szinte minden egyes kérdésre megadtad a választ is.

Nem szólhatok hozzá ahhoz, hogy nem tenyésztő az, aki gondolkodás nélkül hozza le sorban az almokat, mert ez távoli tőlem 1 szukával az oldalamon. Igazad van, tényleg nem ez a tenyésztés, legalábbis az én gondolataim szerint semmiképpen. Csak úgy mint Te én is járom a nagyvilágot és igaz más téren, de nyomon követni igyekszem a kutyákat és azok őseit. Ezt már egyszer megvitattuk éppen ezen a fórumon, hogy kinek mi érték és mit keres egy adott kutyában. Én küllemre szelektálok leginkább, mert sem szakértelmem, és sajnos elég időm sincs egy komoly versenykutyát edzeni, képezni. Viszont a hajlam elengedhetetlen számomra is egy whippetnél, az hogy űzze a nyulat. Szerencsém van az import kanommal, mert amellett, hogy kifejezetten show kutya , még erős ösztönei is vannak. Amint tudom legalább a licenszet megfuttatom vele, mert ez számomra egy értékmérő is, ha már egyszer munkavizsga és képességvizsga nincs a whippiknél. Abba most nem folynék bele, hogy miért nem csinálnék belőle versenykutyát.

Az árakban egyetértünk, de azt azért tudni kell, hogy a kereslet dönti el a kínálat árát. Ha nem nemzetközileg ismert kutyák vannak a papírokon, sajnos az érdeklődő közönség egy másik rétegben keresendő. Ők a kisgazdik, ahol persze minden kutya igazi otthonra lelhet. Ez nagyon szép, de ezáltal egy tenyészet nem lesz az országhatáron túl ismert, és a kiskutyákat egyre nehezebb lesz eladni, mert whippetet nem sokat vásárolnak. Az én gondolataim szerint, ha el akarom adni a kölyköket, akkor kénytelen vagyok olyan párosításokat csinálni, és olyan kutyákkal tenyészteni, amelyeknek a tenyésztői már bizonyítottak, mert nélkülük mégcsak nem is hajlandóak megnézni sem a kutyákat. A fedeztetés amit most csináltam 1000 eurómba került, plusz az utiköltségem Hollandiába, és a szállás étkezés arra a 2 napra...ez nem kevés pénz, ebből kifolyólag a kölyköket sem tudom 50 ezerért eladni. Nem haszonszerzés a cél, mert magamnak tenyésztek, megtartok az alomból pár kutyát lehetőleg a legjobbakat, de a többit el kell tudnom adni. Ebben segítségemre van a fedezőkan tulajdonosa is, hogy az országhatáron túl is tudomást szerezzenek erről a párosításról. Találhattam volna közelebb is kutyát, sőt még az országban is, de nem láttam benne fantáziát, hogy egy ilyen párosítással rontsam a hazai kutyák megítélését. Félreértés ne essék, nincs bajom a hazai kutyákkal, de ha senki nem megy külföldre fedeztetni (oda ahol kimagasló whippik vannak) és nem hoznak be import kutyákat (olyanokat, akik alkatban, küllemben, javíthatnak az itteni szukákon)eltününk ismét a süllyesztőben a kis zárt hazánkkal együtt. Szinte azt sem tudják, hogy létezünk!

Én uttörőnek tartom a tevékenykedésemet, mert eddig erre nem volt példa, hogy külföldön is népszerűsítsük hazánkat (mert ugyebár a whippeteket nagyon is jól ismerik) . Én vagyok az első küllemwhippis, akinek a kutyáinak már hónapokkal ezelőtt lejárt a titter tesztje, és vihetem őket Angliába is. Ott kell kiállítani ahol van mezőny. Sokat kell járni külföldre, ahhoz, hogy tudjuk, milyen irányban haladunk, és ez sajnos nem tőlünk keletre, hanem nyugatra kell kezdeni. Ott sem jó minden kutya, de teljesen másképp néznek ki mint ebben a régióban. Ha el akarok érni valamit, akkor kénytelen vagyok a nyugat felé orientálódni és az általuk favorizált tipusokkal dolgozni.


Sok almot nem tervezek, és nem is tudok lehozni...most lesz januárban egy remélhetőleg és utána 1 év múlva még 2, mert a szukámat és a szukám lányát is tervezem fedeztetni az import kanommal.

De még mielőtt ebbe belekezdtem volna, 2 évig csak elméletben tenyésztettem, megpróbáltam a lehető legtöbb információt gyüjteni a whippetekről, a vonalakról, a régi idők kutyáiról. Ehhez felhasználtam a netet, és sok sok szakkönyvet, amit még Angliában vettem, amiben leírják a vhippetek törzskönyveit a kezdetekkor, és így nyomonkövethető, hogy a világon az első vhippet akit törzskönyveztek milyen párosítások és milyen utódok követték. Az első futó kutyákat is pontosan ilyen részletesen levezeti a könyv. A színgenetika egy más kérdés, de ebbe is beleástam magam. Ugyanis minden szín megengedett ez igaz, de vannak nagyon nem tanácsolt színkombinációk, mivel a recesszív öröklődés miatt számos olyan betegség ütheti fel a fejét, ami nem a tenyészetben van, csak egy esztelen színpárosítás következménye.
Egy tenyésztőnek illik ilyenekkel is foglalkoznia, szerintem.
Egy tenyésztőnek illik ismerni a vonalakat, a kutyákat és tudnia kell, hogy melyik kutya mit örökítet. Ehhez segítséget nyújt a számtalan utódcsoport vizsgálat, hogy milyen szukától mit hozott az adott kan, és fordítva. Külföldön szerencsére igen sok neves tenyészetben és weboldalakon fel vannak tüntetve a kanok fedezései, és a szukák almai szerte a világban. Ez elég támpontot jelent a vizsgálódáshoz.
Én mindezt megtettem, és az általam favorizált vonalat azért választottam, mert nem tehettem mást. A szukám adott, egy kiváló apai háttérrel (nem a címekre gondolok) és ezen a vonalon elindulva kutattam fel a számomra elérhető legmegfelelőbbnek tartott kant. Azért mondom, hogy elérhető, mert akit igazán szerettem volna, az sajnos Ausztráliában van, és az utazás hossza, és a szukám kímélése miatt nem reszkíroztam meg ezt a fedezést, így kiválasztottam szinte ugyanazt a kutyát egy módosított tk-el. Szinte megegyezik a két kutya küllemre és génállományra nézve egyaránt. Ezért fedeztettem vele, és mivel a szukám apai háttere érdekes egy nagy tenyészet számára, így fedeztettek vele, holott a kan már 9 éves és nem fedez.

Kis hazánkban nincsenek szakirodalmak , ezalatt azokat a könyveket értem, amelyek nem a kiskutya felnevelésével foglalkoznak,és nem standard magyarázatok teszik ki az első 20 oldalt, hanem nyers adatok és beltenyésztettségi mutatókkal vannak teletűzdelve, hogy támpontokat adjanak egy leendő tenyésztőnek, vagy segítsék a nagy tenyészetek munkáját. Ilyen könyvek híján nem beszélhetünk magyarországi whippet tenyésztésről.
Ezeket a könyveket, megint csak nyugaton lehet beszerezni, ehhez viszont kell tudni angolul (mivel ezen a nyelven íródtak) és ki kell utazni , böngészni az antikváriumokat, vagy kimenni egy Cruft's-ra hogy ott nézze meg az ember a kutyákat és a könyveket.

Ezek az én gondolataim a tenyésztésről, a showw kutyákról, és a whippet mint egy csodálatos fajta életbentartásáról. Külföldön is minden nagyobb tenyészet büszke arra, hogy van licensze a kutyáinak, és emelett még sikeres kiállításokon is, de nem egyedül az osztályában, hanem bizony Whippet Special Shhow-kon, klub kiállításokon, ahol reggeltől estig csak a whippeteket bírálják egyszerre 3-4 bíró akik whippet specialistaként vannak meghívva, és a kutyák nevezési létszáma eléri a 400-at.


Akkor ezek után milyen whippet tenyésztésről beszélünk? Szakmai és anyagi hátterek nélkül?

Ezek a saját gondolataim, ne vegye senki magára nem személyeskedés, csak egy hosszú eszmefutattás.
angel-ka (tag)90. / 48552005.11.11. - 12:25válaszol
Előzmény: Belfegor (89)
:taps:
Ezek a sorok igazak a versenyzőkre is! :kalap:
Remélem, fogunk még találkozni!!(Nem csak itt!!)
Oldalak (485): 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 >>