Whippet Center - 2021.05.07. péntek 17:59 - Gizella névnap
 Főoldal  Fórum  Képtár  Videotár  Kutyatár  Useroldalak  Tenyésztők  Regisztráció  Bejelentkezés  Állatmánia.hu  Az állatorvos válaszol
 
 Frissít  Csökkenő sorrend  Nyitó hsz  Utolsó hsz  Témák
Tenyésztés...
Hozzászólni csak bejelentkezés után lehet.
Hozzászólás/oldal: 
Oldal: 
Oldalak (485): << 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 >>
igmu (tag)551. / 48552006.05.22. - 13:31válaszol
Ismerem ezeket a képeket, az a korszak, amikorra már itthon is volt tenyésztés, nem ez. Addigra már kialakultak a szinte mai formák, külső jegyek, illetve kívánalmak. Ezek nagyon korai szakaszok még. Én nem ezekről a whippetekről beszélek, ezek tán még lurcherek, nem is whippetek voltak.
igmu (tag)553. / 48552006.05.22. - 13:41válaszol
Előzmény: petrezselyem (552)
Én abszolút nem érzem kötekedésnek, végre beszélgetni tudunk mocskolódás nélkül. Én minden szót, amit leírok, komolyan gondolok, nem mentünk messzire, senkit nem aakarok meggyőzni, gondolom Belfegor sem. Eszmét cserélünk. Megosztunk véleményeket, és tapasztalatokat, én nem érzem sértésnek, igazán megsérteni engem nem lehet, mert a gondolataink különbözőek, a szubjektivitással nekem nem ártasz, ez egy vélemény, a tied, éppúgy az, mint az enyém. :)
igmu (tag)554. / 48552006.05.22. - 13:44válaszol
Előzmény: petrezselyem (552)
Én meg azt mondom, bár nem láttam a kutyát élőben, de a címei nekem számítanak, az meg különösképp, hogy én a hazai, régebbi tipust preferálom, így én így látatlanban is lehet, hogy lehoznék almot, ha tenyésztő lennék, és jól átgondolnám, utánanéznék a rokonságnak, hibáknak, stb.-nek. Neked nem tetszik, nekem igen, de ugye "Az ízlésekről nem vitatkozunk."
igmu (tag)557. / 48552006.05.22. - 14:06válaszol
Egyetértek. Én is megyek melózni, mert nekem is pénzért adnak kenyeret. :)
Szép napot!
Belfegor (tag)558. / 48552006.05.22. - 14:39válaszol
Én úgy gondolom, hogy a fajták eredeti mivoltukban való megörzése nem feltétlenül jó. Ahhoz hogy eladható legyen ergo kereslet legyen rá bizony sok kritériumnak meg kell felelnie. Az esztétikum egy nagyon fontos meghatározója a kutyáknak. Ahogyan a világ változik, változnia kell mindennek hogy továbbra is legyen igény és érdeklődés a fajtákra. Nem hiszem, hogy a mai panel világban szükségünk van kennel whippetekre. Házőrzésre alkalmatlan, más fajtákat tartunk télen a hidegben, ha nem finomodik a modora, akkor a lakásba nem szívesen engedi be az ember. Ahhoz hogy ágyban aludhasson, dajkálhassuk meg kellett változnia.
Én tartottam terriert! Nem kívánom senkinek hogy átélje az első 1 évét, míg a terrier vére uralkodik az elméjén. A foxi ma is nagyjából ugyanazokat a belső értékeket képviseli, mint amilyennek kitenyésztették, vagy a leginkább ősi terrier a jagd meg lehet figyelni hány család dajkál ma jagdot, vagy hány háznál találkozhatunk vele vagy csak akár keverékeivel. A kiállításokon szinte még nyomokban sem fordul elő, hogy miért? Mert igazán ősi! Kicsi, agresszív, fordulékony, könyörtelen fékezhetetlen, pontosan olyan, mint amilyennek a kotorékvadászat megköveteli. Az életét is feláldozza, de nem hajlik, leállíthatatlan ha a gépezet beindul.Vagy akár a német juhász. Az ősi formát és tulajdonságokat ma is megőrizték a munka vonalasok.Én tartom a küllemet és a munkát is, de amíg a küllemből lehet többet is tartani mert kellemes társ és nem verekedős, bizony a munkavonalas igen erős kezet kíván, makacs és önfejű, ugyanakkor könyörtelen is. Nem is lehet összeengedni senkivel, mert emberre ugyanolyan veszélyes, hiszen az ösztöneiben benne van a tulajdont meg kell védenie idegen embertől, állattól.Ezek a munkavonal erényei, amik egyben a hibái is. Nem is tartják olyan nagy számmal, mert túlságosan is specifikus a viselkedése holott roppant mód intelligens is. Ha a whippet nem változott volna meg, akkor manapság a világban nem lennének kedvencként tartva ágyban altatva, mert szétbontanák a lakást, csak pórázba belefeszülő gazdik lennének, és bizony tényleg órákat kéne velük menetelni ahhoz, hogy eléggé elfáradjanak és kellemes társai legyenek az embernek.
A puli és amerika szélsőséges példa, a szőre és szaga miatt nem túl közkedvelt szobakutya, ha meg a kiállítást nézzük akár tetszik nekünk akár nem, CSAK a küllem számít. Az olyan fajták, akiket megőriztek eredeti funkciojukban és nagyjából formájukban, manapság háttérbe szorulnak.
Éppen ezek miatt én ellenkező véleményen vagyok és azt mondom igenis szükség van a változásra.
Nem akarok senkit megbántani ezzel, de mióta Montival voltam pár kiállításon azóta az emberek akik csak sétálgatnak és nézelődnek felismerik a kutyát, és legalább tudják, hogy agárfajta! Azt is hogy kistestű agarak valamelyike, és egyetlen egyszer sem kérdezték még meg, hogy kölyök-e mint ahogyan ezt Bigi esetében minden egyes kiállításon többször is tették. Felismerik, mert megfogja az ember tekintetét (hogy mi okból, azt mindenki döntse el maga). Ujjongva mesélik fórumokon, hogy láttak egy whippetet aki nagyon szófogadó volt és rettentően gazdifüggő ;-) (Tehát értelmes intelligens kutyának tartják, mert pontosan úgy viselkedik ahogyan az egy kultúrkutyától elvárható. Ilyet ezelőtt nem olvastam, mikor Bigivel jártam a kiállításokat , pedig éppoly gazdifüggő ő is, mégsem vették észre :hm: )
Ez nagyon elgondolkodtató volt számomra, és megerősített abban a hitemben hogy igenis a kiállításokon a show kutyáknak van jövője és senkit nem érdekelt hogy mennyire fordulékony vagy hogy tud-e futni. Sajnálatos, de ez van.
A tenyésztéshez a kölyök eladás is hozzátartozik, nem lehet elválasztani, mert ha olyan kutyákat tenyészt ki az ember ami ugyan nagyon szuper ösztönerős, de küllemben nem követi a trendet, bizony a nyakán marad és egy idő után a saját állománya fojtja meg a tenyészetet, hiszen a sok alommal, a sok megmaradt kutyával anyakán senki nem hoz le újabb almokat.
Akkor most hogyan tovább? Hagyjuk meg a whippiket eredetinek, a régi magyar és szlovák vonalakat követve és imádkozzunk hogy akadjon néhány fanatikus aki pontosan ilyet szeretne, vagy nyissunk külföldre, változtassunk a küllemen és fogadjuk a külföldi érdeklődők emiljeit akik előjegyeztetnének kölyköt?

A küllem és a verseny agarak annyira specifikusan lettek kiválogatva és továbbtenyésztve, hogy ha visszaállítanánk az eredeti formát és tulajdonságokat, akkor sem versenyre, sem pedig kiállításra nem lennének elég jók a kutyáink. Visszalépés lenne és vesztenénk vele vagy 20 évet minimum, hogy a középútból ismét a versenykutyák szintjére felérő egyedeket tenyésszünk ki, vagy hogy a külföldi mezőnyben a küllemkutyáink kitünő eredményt kaphassanak. Vesz az átlagember egy kutyát, megszereti, megismeri, és kiállítással kezdi... ha ott nem felel meg, akkor megy a versenypályára.. és rá kell döbbennie, hogy ott sem állja meg a helyét a kutya, mert ugyan fut, de nem elég gyorsan. Mit is tesz? A következő kutyáját úgy választja ki (amennyiben a kiállítás, vagy a versenyzés magával ragadja) hogy ha nem is a legjobb, de mindenképpen az aktuális legjobbakkal konkurálhasson akár a pályán, akár a ringben. És akkor ugyanott leszünk, mint ma... szükség lesz a nagyon show tipusokra és a nagyon tehetséges futókra. Miért kéne ehhez visszalépnünk? Hiszen most pontosan itt tartunk! A whippet nem egy olyan fajta akit mindenki ismer, vagy mindenki tartana mint pl. a német juhászt, éppen ezért csak és kizárólag a specifikusan kiszelektált (egy adott dologra) tenyészegyedeknek és azoknak kölykeinek van jövője.

A mostani küllemkutyák az olyan tenyészetekben ahol sikeresen tenyésztik a fajtát immáron 30-40 éve is akár, mindegyike elegendő ösztönnel rendelkezik egy coursinghez, de értelemszerűen nem elég gyorsak a pályára. De az ösztön megvan, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy rendeznek egyre most is coursinget ahol többnyire kiállítási kutyák futnak, és versenyeket nyernek a kiállítási CH címek mellé. A honlapokon ezeket az eredményeket éppoly büszkén propagálják mint egy angliai CC győzelmet. Számukra egyenértékű a kettő. A szép kutya nem csak a kiállításokat tudja meghódítani.

Természetesen nem győzködésnek szántam ezt az igen hosszúra nyúlt hozzászólásomat, csak egy gondolat fejtegetése részemről. Mindenki más aspektusból közelíti meg a témát, ami nagyon jó mert így legalább megismerjük mások véleményét , ki hogyan látja a whippeteket :yes2:
Belfegor (tag)559. / 48552006.05.22. - 14:45válaszol
A kinntartással kapcsolatban nem árt figyelembe vennünk, hogy a whippet angol fajta és mint ilyen rövid szőrű. Angliában nincs -15 -25 fok, mint néha nálunk. A hőmérséklet jellemzően nem megy +10 fok alá. Ezt a nálunk enyhének számító telet szerintem itthon bármelyik whippet kacagva kibírja :nevet:
igmu (tag)560. / 48552006.05.22. - 15:06válaszol
Előzmény: Belfegor (559)
Én nem mondtam, hogy kinti tartásra kell szelektálni. Azt viszont állítom, hogy nagyon sok honi kutya kint van télen is, igaz a nagy testű kutyákkal, akik melegítik, de az biztos, hogy olyan kis szívós, hogy kibírja, míg lehet, egy kevésbé stramp már nem.
Az ágyban alvásról annyit, hogy ez eredetije, igazi jellege a fajtának, ami már akkor is megvolt neki, mikor még sztenderd sehol. Hisz mire találták ki? Ágyban, takaró alatt melegítette a wels-i bányászok gyerekeit. Ez kiölhetetlen tulajdonsága a whippetnek, hogy modornizálódni látszik a fajta, nem ettől kezd ágyban aludni, és finom, puha, jó meleg kutyussá válni. Arról nem is beszélve, hogy az, hogy jó társ, fegyelmezetten viselkedik, nevelhető, ugyanakkor nem szobakutya, és megfogja a nyulat, szintén a fajta eredetéből, funkciójából ered, hisz ahhoz, hogy a hosszú, szövetkabát alatt észrevétlen maradjon a birtok őrnek, ugyanakkor ne leplezzen le a vad előtt sem túl korán, a maximális fegyelemre, intelligenciára volt szükség. Ezt sem a mai whippet küllemének kialakulása eredményezi. Nekünk olyan tapasztalatunk, hogy kölyök agárnak nézték volna őket, nagyon kevés volt. Gyerek, felnőtt kérdezi, hol lehet ilyet venni, nem akarom őket eldni, stb, mert tudják, milyen jól futnak, mennyire intelligensek. Nekem csak olyan volt, hogy idős néni kért meg, hogy etessem már őket, mert neki nagyon fura volt, hogy ilyen vékonyak. Sőt, azt kell mondja, néha azon is meglepődöm, hogy meg tudják különböztetni, melyik a fiatalabb, és rákérdeznek, hogy kölyke-e Manykó a Hannának. :) Mondjuk, ha nem rohanok, én eleve mindenkivel megállok, simogassák őket, ismerkedjenek, akarjanak whippetet, és azt kell mondjam, van már pár ember, aki miután nálunk töltött pár napot, egyértelműen whippetet akar a későbbiekben. :)
Oldalak (485): << 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 >>