Whippet Center - 2021.05.07. péntek 18:39 - Gizella névnap
 Főoldal  Fórum  Képtár  Videotár  Kutyatár  Useroldalak  Tenyésztők  Regisztráció  Bejelentkezés  Állatmánia.hu  Az állatorvos válaszol
 
 Frissít  Csökkenő sorrend  Nyitó hsz  Utolsó hsz  Témák
Tenyésztés...
Hozzászólni csak bejelentkezés után lehet.
Hozzászólás/oldal: 
Oldal: 
Oldalak (485): << 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 [55] 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 >>
igmu (tag)541. / 48552006.05.21. - 18:13válaszol
Az egy dolog, szerintem, hogy nem maiak az eredmények, de akkor is eredmények.
Ha ez így lenne, hogy nem lennének olyan értékesek, és nem maiak, csak 98-asak, tegyük fel, akkor én viszont azt nem értem, miért nézegeti mindenki a nagyok törzskönyv-eredményeit, holott azok már akár 13-15 éves kutyák, így az eredményeik is legalább 10-12 évvel korábbiak.
Ne értsetek félre!!!! Abszolút nem védem, mostmár mint számomra is kiderült Hegyes Sándort, hanem csak magával az elvvel nem értek egyet, hogy egy hazai kutya 8 évvel ezelőtti eredménye szégyen, míg egy külföldi kutya 15-20 évvel ezelőtti eredménye dicsőség, és azelőtt hanyatt kell esni. Ezzel megint a magyar állományt fikázzátok, ami nem szép, mert ha kicsi is, savanyú is, de a mienk. :) Azt viszont abszolút aláírom, hogy a pályaeredményekről nem tudok semmit, nem is találtam ezzel kapcsolatban semmit, így elhiszem, amit Winston és Angel-ka állít. :)
Sir Winston (tag)542. / 48552006.05.21. - 19:17válaszol
Előzmény: igmu (541)
Szia, Igmu! :virág:
Senki nem "fikázott" senkit (szerintem). Számomra öröm, hogy ilyen eredményes whippetekkel tenyésztenek.
Angelka sem fikázott: "Elég címe (kiállítási) van így is Alfának, ahogy nézem. Túlzásokba miért kell esni?"
Petrezselyem sem fikázott: "pályaverseny-eredményeken kívül senki sem tagadta el az Alfa eredményeit, amik NAGYON szépek"
Egyszerűen felfoghatatlan az, hogy mit keres a hirdetésben egy nem létező pályaeredmény!? Egy EB cím!!!!! Nem tudod, nem is tudhatod (nem rosszindulatból írom), hogy milyen óriási dolog EB-t nyerni whippettel. A legtöbb nevező whippetből van az EB-VB-ken. Egy whippet legjobb esetben is 2 EB-VB-n lehet csúcsformában, míg GrCh cím megszerzéséhez 5 és fél éven keresztül lehet hurcolni évi 10-15 kiállításra.
Nem "fikázok", de NE degradáljon le egy tenyésztő sem egy EB címet azzal, hogy így hirdeti a kölyköket, miközben még döntőt sem futott az agara!
Még egy adalék: Régi whippetesek még emlékeznek arra, mikor jó 10 évvel ezelőtt, Hegyesi úr által tenyésztett whippetek még a liszenszet sem kapták meg, mert verekedtek a pályán. Mi csak négy éve agarazunk, de Lukaházy- whippetet pályán nem láttunk (bár hívtunk, de nem fogadta el a meghívást ;-) )
Szóval, nem fikázunk, csak nem értjük. :pislog:
Nem vitát és ellenségeskedést akartam szítani, mikor beraktam ide ezt a hirdetést. Tanulságos esetnek láttam. CSAK ezért volt. :virágsmile:
igmu (tag)544. / 48552006.05.21. - 21:47válaszol
Előzmény: Sir Winston (542)
"Azt viszont abszolút aláírom, hogy a pályaeredményekről nem tudok semmit, nem is találtam ezzel kapcsolatban semmit, így elhiszem, amit Winston és Angel-ka állít. :)"

Most is ezt állítom, amúgy el tudom képzelni, mennyi ráfordítás egy EB, főleg VB cím elérése, azok előtt tényleg hanyatt is esek, mert az iszonyúan sok ráfordítás időben, pénzben, energiában, kitartásban, úgy kutyának, mint embernek. És ezt én sem tartom tisztességesnek, arról nem is beszélve, hiába kerestem mindenféle eredményt, nem találtam erre vonatkozóan semmit, így aláírom, és nem védem Hegyes Sanyit ezen a téren.

Petrezselyem!
Azzal viszont nem értek egyet, amit arról írtál, hogy milyen volt itthon a mezőny 10-15 éve, a küllembíró nem köteles kiadni a címet, akkor sem, ha egy kutya van nevezve. Az meg, hogy elérjen egy kutya ICH, HCH, HGrCH, '96-'97-'98 M.Szépség győztes 8 x CACIB, 11 x CAC címet, nem egy kutyából választották ki, és nem egyetlen egy alkalommal.
Nem láttam ezt a kutyát, így küllemben véleményt nem mondhatok róla, Hegyes Sanyit véletlenül sem akarom védeni, sem bírálni, az ő sara, mossa le ő magáról, viszont azt nem tűröm, hogy a hazai állományra vonatkozóan bárki is általánosított véleményt mondjon, nekem is magyar kutyáim vannak, büszke vagyok rájuk. Azért fáj a szívem, mert a sok külfüldi kutya szinte mind küllemkutya, az ész sajnos gyakran nem számít, betudják azzal, hogy "hülye agár", nem baj, elnézzük neki, mert a ringben szépen mutat, holott annyi esze sincs, mint egy tyúknak, és ha meglát egy műnyulat, vagy netán igazit, inkább megijed, mint inkább megfogná. Arról nem is beszélve, hogy nem is biztos, hogy az alom legjobb kutyái kerülnek haza, küllemben lehet, de nem hiszem, hogy a tenyésztők szem előtt tartják a funkciósság megtartását a tenyészpár kiválasztásánál. Épp ezért én inkább hű maradok a honiakhoz és ha kell, meg is védem, ha jogosnak érzem. Mégegyszer mondom! Nem Hegyest, hanem a magyar állományt. :) Tulajdonképp az a bajom, hogy egy külföldi kutyánál a kiállítási eredmény elavultságának megkérdőjelezése fel sem merült volna, csak az EB-cím valóssága lett volna kérdés.
De mint tudjuk, és ez már talán kicsit közhelyesnek is hangzik, ez egy fórum, ahol a vélemény-nyilvánítás szabadsága lehetséges, az egyetnemértés pedig gyakori. Ettől az én szívemben nincs harag, ez egy egészséges vitatéma volt.
Repülj (tag)545. / 48552006.05.21. - 22:48válaszol
Előzmény: Sir Winston (538)
:taps: :igen:
igmu (tag)547. / 48552006.05.22. - 08:21válaszol
"mert a sok külfüldi kutya szinte mind küllemkutya"
Direkt írtam, hogy szinte mind, mert pont nem akarok az általánosítás hibájába esni, de nekem sajnos ez a tapasztalatom. Illetve ezen kívül számomra az is szembetűnő volt, hogy a nagyon sok hazai kutya megismerése, megfigyelése után vontam le azt a véleményt, ami természetesen az én véleményem, és senkire nem kívánom ráerőltetni, hogy a régi típusú kutyák, és így ez értelemszerűen hozza azt, hogy a magyar kutyák valahogy nekem értelmesebbnek tűntek. Igaz, hogy nem veszik fel egy komoly angol kutyával a versenyt küllemben. Ez számomra tapasztalat volt, amit viszonylag sok kutya megismerése után vettem észre.
Az egésszel az a bajom, mint mondtam, hogy eme eredmények megkérdőjelezése egy külföldi kutyánál fel sem merült. Ezt fájlalom, a többi gondolatoddal egyet értek.
Belfegor (tag)548. / 48552006.05.22. - 12:02válaszol
Előzmény: igmu (547)
".. Illetve ezen kívül számomra az is szembetűnő volt, hogy a nagyon sok hazai kutya megismerése, megfigyelése után vontam le azt a véleményt, ami természetesen az én véleményem, és senkire nem kívánom ráerőltetni, hogy a régi típusú kutyák, és így ez értelemszerűen hozza azt, hogy a magyar kutyák valahogy nekem értelmesebbnek tűntek."

Én értem mit szeretnél kihozni ebből, de azt szeretném megkérdezni, hogy ugyanannyi külföldi kutyával találkoztál mint magyarral? Mert ha nem, akkor ez mégiscsak általánosítás, nem más mint egy fikció, csak neked tűnhet úgy. Véleményem szerint ahhoz, hogy egy kicsit is belelássunk egy kutya agyába (márha ez lehetséges egyáltalán) kicsit meg kell ismernünk őt, sőt mi több nem árt ismernünk a gazdit, a tartási szoktatási , nevelési körülményeket. A kutyák viselkedése egy összképet mutat a szerzett és öröklött viselkedési formák összességét. Nem lehet elválasztani a kettőt, tehát a hibás cselekedet ha úgy tetszik nekünk embereknek ostoba viselkedés, holott könnyen lehet, hogy olyan ősi viselkedésforma amit nem mindenki tud értelmezni.


Szerintem a kiállítási eredményeket senki nem kérdőjelezte meg, sőt mindenki elismerte hogy igen szép teljesítmény mindezt összegyűjteni! Azt mondod, hogy szerinted egy külföldi kutyánál fel sem merülne a kétely. Neked mi számít külföldinek? A magyar kutyák a szlovák vonalakra épülnek, a szlovák vonalak a lengyelre, a lengyel vonalak pedig ha hiszed ha nem skandináv vonalon alapszanak.(a skandináv országok pedig az angol és amerikai vonalakkal kezdtek el tenyészteni) A kör bezárult. Ehhez képest a felsorolt országokban található egyedek külleme igencsak eltér egymástól. A világ elhaladt mellettünk a trendet követve (az éppen aktuális trendet nem a tenyésztők határozzák meg, hanem a kereslet)csak a szlovák és a magyar kutyák ragadtak le a régi jól bevállt tipusoknál. Tudom erre azt szokták mondani, hogy ami bevált azon ne változtassunk. Én ezzel nem értek egyet, hiszen a fejlődés a fajta életbentartásához elengedhetetlen. Ha minden úgy lenne jó, mint régen volt, akkor sosem jöttünk volna le a fáról. ;-) Na jó ez kicsit erős volt, de a lényeg kiolvasható belőle. Másik példa hogy szemléltessem miért van szükség a külföldi importokra és miért kell változtatnunk a hazai kutyák küllemén: anno voltak mobilok, emlékszem akkorák voltak mint egy tégla, csak a funkció számított, semmi design semmi külcsíny, amint megjelent a kereslet a mobilokra fellendült a fejlesztésük is, mára sokszínűek, többfunkciósak esztétikusak lettek a készülékek. Többféle szín és forma létezik, hogy mindenki megtalálhassa a neki tetszőt, az áruk sem tér el nagyon egymástól, de egyvalamiben megegyeznek és ez nem más, mint a tartalom, mindegyik szinte ugyanazokra a dolgokra képes.
A helyzet a kutyatenyésztéssel csúnyán lesarkosítva, de ugyanez. Csak mi még a régi téglaméretűeknél tartunk, holott a világ tele van színes és tartalmas dolgokkal, amik ugyanazt a célt szolgálják, csak kicsit finomítottak rajta. Ideje nekünk is fejleszteni. Szem előtt tartva a tartalmat és a formát.

Visszatérve pedig az eredeti kiindulópontra, nem akart itt senki magyar kutyát szídni, egyszerűen csak pont egy magyar kutya kapcsán merült fel pár kérdés. Ha a jövőben találsz ilyet külföldi kutyánál, természetesen ugyanezek lesznek a reakciók a fals információkra.
Belfegor (tag)549. / 48552006.05.22. - 12:56válaszol
Néhány érdekes kép, hogy milyen is volt a whippet a kezdetekben:
http://gallery.site.hu/d/728564-1/jpg308photo1.jpg
http://gallery.site.hu/d/728568-1/jpg317photo1.jpg
http://gallery.site.hu/d/728572-1/jpg321photo1.jpg
http://gallery.site.hu/d/728574-1/jpg3331.jpg


Nem tudom, ki hogy van vele, én személy szerint nagyon örülök, hogy ez a fajta is változik a kor kívánalmainak megfelelően.Ezek a kutyák kétség kívűl nagyon ösztönerősek voltak és bitang jól futottak. Furcsa lenne, ha manapság is ilyen küllemű kutyákat látnánk a kiállításokon ;-) vagy versenyeken. Nem hiszem, hogy ilyen testalkattal, anatómiával a sebességük a pályán elérné a mai mércét.
igmu (tag)550. / 48552006.05.22. - 13:28válaszol
Előzmény: Belfegor (548)
Nem egyértelműen a külföldi kontra magyar kutyákra vonatkoztattam a hozzászólásomat. Azt írtam, én egyértelműen a régi, funkciós, kicsit terrieresebb vonalat szeretem, de azt írtam, ez a véleményem, nem akarom ráerőltetni senkire. Mindaz, amit leírtál a vonalak, eredetéről, tagadhatatlanul igaz. Viszont az, hogy honnan is ered, kár taglalni, hisz már csak az alatt az kb. ötven év alatt is, míg szlovák, lengyel területen tenyésztettek is, átalakult az eredeti skandináv, vagy inkább talán angol mivoltuk. Nem azt mondom, hogy nem kell haladni a korral. Mert igen is kell. Kellenek a foltos kutyák, a csíkosak, az egyszínűek is. De számomra a whippet az erősen hordozza a terrier vért, ami hozza a robbanékonyságukat, néha már-már idegesítő makacsságukat. Az a bajom, hogy túlságosan elmennek külföldön a küllem irányába, és a belbecs egy kutyánál, mint olyan szinte lényegtelen, és betudják annak, hogy hülye agár. Illetve a funkció sem olyan fontos már, pedig azt meg kellene őrizni, hisz ennek a fajtának is volt feladata, nem mondok sokat, de még húsz éve is. Azok az eredeti sztenderd méretű kutyák, és most itt beszéljünk akkor az egyszínű, magyar, szinte már keveréknek látszó whippetekről, valóban nemcsak gyorsak, de fordulékonyak, teli élettel, energiával. Szívósak voltak, kint is lehetett tartani őket akár télen is, mindemellett igazi társai voltak az embernek. A tartási körülményekről csak annyit, hogy ha egy kutya tényleg kopp hülye, bármennyit foglalkozol vele, csak kis mértékű javulást tudsz vele elérni, viszont lehet, hogy egy alapvetően intelligens kutya esetén a foglalkozás hiánya esetén is egy zseni, és két három próbálkozás után már tudja, mit kívánsz tőle.
Arról, hogy a világ elhaladt mellettünk, és a fajta életbentartásához elengedhetetlen a fejlődés, nem értek egyet, hisz csak vegyünk egy abszolút magyar fajtát, a pulit, és nézzük meg, mit gyártottak belőle Amerikában a funkciót, az észt, figyelmen kívül hagyva. Ágy mellé lábtörlőt.
Én pusztán arra kérek minden jövendőbeli tenyésztőt, vagy bárkit, aki lehoz almot, hogy figyeljen a tenyészpár kiválasztásánál arra is a küllem mellett, hogy mennyi esze van annak a két kutynak, mennyire hordozza akár dominánsan, akár recesszíven a vadász-ösztönöket, az intelligenciát, illetve hasonló "belbecseket" a külcsín mellett. A mobilokról annyit, hogy én ott is inkább megveszek egy olyan készüléket, ami egyszerűen kezelhető, ugyanakkor többfunkciós, és egyszerűen, nem pedig kihívóan szép. Arról nem is beszélve, hogy nem veszek mondjuk kagylótelefont, mert ezt a többségnek az van, akkor nekem is az kell, és mert ezt hajigálja hozzám a kínálat. De ez én vagyok, és el is fogadom, ha valaki más értékeket tart szem előtt.Mint az a külföldi tenyésztő, aki bár kitűnő volt küllemben az egyik kanja, de ivartalanította, mert egyszerűen hülye volt, elszaladt autók után, stb. Sajnos ez nagyon ritka, erre gondolok, mikor azt mondom, hogy a külföldi kutya-dömpinggel óvatosan, mert veszni hagyják a küllem miatt a belső értékeit a fajtának. Ezért preferálom elsősorban a régi vonalú hazai kutyákat. Igazad van, nem láttam még itthon túl sok külföldi kutyát, de nem is általánosítottam, csak véleményt formáltam. Olvasd vissza, direkt óvatosan fogalmaztam. Alfáról annyit, bár már rég nem róla beszélgetünk, hogy hallottam arról a kutyáról, és csak jókat. Mind küllemben, mind belső értékeket tekintve.
De mégegyszer hangsúlyozom, én nem Hegyes Sanyit védem, csak egészségesen vitatkozom, véleményt formálok.
Oldalak (485): << 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 [55] 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 >>