Whippet Center - 2021.05.07. péntek 12:12 - Gizella névnap
 Főoldal  Fórum  Képtár  Videotár  Kutyatár  Useroldalak  Tenyésztők  Regisztráció  Bejelentkezés  Állatmánia.hu  Az állatorvos válaszol
 
 Frissít  Csökkenő sorrend  Nyitó hsz  Utolsó hsz  Témák
Tenyésztés...
Hozzászólni csak bejelentkezés után lehet.
Hozzászólás/oldal: 
Oldal: 
Oldalak (485): << 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 >>
Lory (tag)512. / 48552006.03.21. - 22:36válaszol
Előzmény: petrezselyem (511)
;-) en is. :nevet:
Lory (tag)515. / 48552006.03.21. - 22:41válaszol
Előzmény: petrezselyem (514)
En is igy gondolom.Örülök hogy itt voltunk es beszelgettünk.

Jo ejt! :virág: :puszi: :mosoly2:
Lory (tag)516. / 48552006.03.21. - 22:46válaszol
Előzmény: Sir Winston (509)
En csak egyre tudok gondolni, Amire itt szerintem mindenki....
Mivel silány a generácio nem a fajta jobbitását szolgálja, es azzal hogy megismetli, az elsö mondatot igazolja :veszekszik:
Lory (tag)517. / 48552006.03.21. - 22:50válaszol
Előzmény: Lory (516)
Es sajnos ez legtöbbször ketoldali játszma.
Pl.A Show kutyás "tenyesztöknel" megnagyobb az ilyesfele törtenesek kockázata.Sajnos. :dühös:
Sir Winston (tag)518. / 48552006.03.21. - 23:11válaszol
Előzmény: Lory (517)
A baj az, hogy el tudják "passzolni" a kölyköket. Ha nem így lenne, nem csinálnák. A vevő pedig csak később jön rá, hogy becsapták. Ha egyáltalán rájön!
Lory (tag)519. / 48552006.03.21. - 23:23válaszol
Előzmény: Sir Winston (518)
Az ellen nem tudsz sok mindent tenni hogy ne vegyek meg, csak ha több reklámot es fenyt adunk az igazi tenyesztöknek.Elerhetösegek, cimek...stb.
Egy tenyesztö van akinek kölykei vannak,aki hirdet mindenfele.Ezt igy kell csinálni.máskepp nem müködik.
En ugy gondolom , ha a fajta jobbitása a celunk, legalább annyira fontos a "reklámozásuk", megkedveltetesük.
Pl.Meg Tatán volt tavaly egy kiállitás, ahol sokan odajöttek hozzám hogy szeretnenek kiskutyát tölem.Azután tudtukra adtam hogy nem vagyok tenyesztö csak tarto, es meg csak a közeljövöben sem tervezünk almot letrehozni.Ezután legjobb tudásom szerinti informáciokat közöltem mind a fajtát, ill a tenyesztöket illetöen.Hol, mi, merre, mennyi, miert...
Ez már oriási segitseg.Mind a fajtának , mind a leendö gazdielölteknek :mosoly2:
Lory (tag)520. / 48552006.03.28. - 18:04válaszol
A tenyesztöi felelössegröl..... Vipinek!!!!!

A Fédération Cynologique Internationale (F.C.I.) Nemzetközi Tenyésztési Szabályzata valamennyi tagország és szerződéses partner számára kötelező.
Tulajdonos az a személy, aki az állatot jogérvényes címen szerezte meg, aki a kutya vitathatatlan birtokában van, és ezt az érvényes származási bizonyítványok jogszerű birtoklásával igazolni tudja.
Kerdesem:Hogy nevezted Makora a meg tulajdonomban levö kutyákat????????

Az F.C.I. ezen Tenyésztési Szabályzata közvetlenül érvényes valamennyi F.C.I.- tagország, valamint szerződéses partnerei számára, emellett csak funkcionálisan egészséges és örökletes betegségektől mentes, erős alkatú fajtakutyákkal szabad tenyészteni, melyeket egy, az F.C.I. által elismert törzskönyvbe vagy jegyzékbe bevezettek, és amelyek teljesítik az illetékes F.C.I.- tag ill. szerződéses partner által megállapítandó feltételeket.


A fajtakutya akkor mentes az örökletes betegségektől, ha standard ismertetőjegyeket, fajtatípust és fajtára jellemző természetet (Wesen) átörökít, nem örökít át azonban jelentős örökletes hibákat, melyek árthatnának utódai funkcionális egészségének. Emellett az F.C.I tagjai és szerződéses partnerei kötelesek megakadályozni a fajtajegyek túlzásait, melyek a jövőben alkalmasak arra, hogy ártsanak a kutyák funkcionális egészségének.
Az F.C.I. tagországok és szerződéses partnerek kötelesek az ismertté vált örökletes hibákat, mint pl. HD (csípő &#8211; diszplázia) vagy PRA (fokozódó retina &#8211; sorvadás) regisztrálni, módszeresen küzdeni ellene, ennek fejlődését állandóan feljegyezni, és az F.C.I.-nek erről kérésre beszámolót készíteni.
A Tudományos Bizottság támogatólag az F.C.I., tagországai és szerződéses partnerei mellett áll a genetikai hibák értékelése és az ezek elleni harcban való tanácsadás céljából; amennyiben a Bizottság intézkedési katalógust ír elő, ez az F.C.I. Elnökség által való döntéshozatal után kötelező.
Az F.C.I. tagországai és szerződéses partnerei illetékesek a tenyésztésre, és ezáltal felelősek a tenyésztésért. Ez magában foglalja a tenyésztés irányítását, a tenyésztési tanácsadást és a tenyésztés ellenőrzéseit, valamint a törzskönyv vezetését.
Az F.C.I. tagországainak, valamint szerződéses partnereinek kötelessége, hogy a Tenyésztési Szabályzat figyelembevételével saját tenyésztési rendtartást készítsenek, melyben meghatározzák a tenyésztési célokat. Ezekben megfelelően figyelembe kell venni a mindenkori fajták fajta tipikus használati tulajdonságait.
Nem tenyészthetők különösen azok a kutyák, melyeknek a tenyésztésből kizáró hibáik vannak, pl. Wesen - gyengeség, veleszületett süketség vagy vakság, nyúlszáj, hasított pofa, örökletes foghibák és állkapocs - rendellenességek, PRA (fokozódó retina &#8211; sorvadás), epilepszia, rejtett heréjűség, fél heréjűség, albinizmus, színhibák, valamint megállapított súlyos csípőizületi diszplázia.
Kommerciális kutyakereskedőknek- és tenyésztőknek nem megengedett az F.C.I. tagországában vagy szerződéses partner országban való tenyésztés

Fogak:
Használati kutyák esetében leszögezhetjük, hogy szabályossága még fontosabb mint az egészséges tenyésztés gyakorlatában. Fontos és szükséges hiszen harapáshibák miatt romlik a táplálékfelvétel, romlik a kondíció. A kondícióromlásnak munkajéptelenség a következménye. A korrekt komplett fogazat azért is elengedhetetlen mert a munkában teljesítő Whippetek a fajta legtökéletesebb reprezentánsai, képviselői kell, hogy legyenek. Mivel tenyésztési értéket képviselnek nem engedhető meg, hogy genetikai rendellenességet örökítsenek kiemelkedő képességeik mellett. Az ollós harapást a természet nem véletlenül alkotta meg olyannak amilyen. A rágás, harapás, evés, fogás teljesítésében ez a legoptimálisabb fogzáródási forma.
A harapófogó záródás nem kívánatos csakúgy mint az előre és hátra harapás. Az elrendeződési hibák gyengébb fogakra, így gyengébb szervezetre, elfinomodásra engednek következtetni.

http://gallery.site.hu/d/347131-2/standard6.JPG
Tenyészteni, de mikor?

Mielőtt valaki tenyésztésbe fog, tanácsos gondosan megterveznie az egész folyamatot. Legfontosabb a szelekció, mely a továbbtenyésztésre szánt egyedek kiválogatását jelenti, más szóval az ember dönti el a tenyészpárok kijelölését! Vajon mindig helyesen határoz? Csakugyan a tökéletes párt hozza össze? Hogyan állapíthatjuk meg egy-egy kutya tenyészértékét? Az a helyes gyakorlat, ha a küllem, a származás, a viselkedési tulajdonságok, és az utódok minősége alapján ítélünk. Nem feltétlenül szükséges, hogy a kutya a kiállítások sztárja legyen, de legyen mentes minden öröklődő rendellenességtől. Egy-egy fajtán belül szelekcióval rögzíthetjük, javíthatjuk tovább a kívánt alkati és viselkedési tulajdonságokat. E folyamat célja olyan nemzedékek létrehozása, amelyek - küllemet és viselkedést tekintve - jobbak, de legalábbis nem rosszabbak, mint a szülők!!!!!!
Az ember szelekcióval állandósít. Amennyiben a tenyészkiválasztás nem szakszerű, akkor a fajtából eltűnnek a sokat érő tulajdonságok, a hibák és a rendellenességek pedig állandósulnak. A hibás szelekció egyhamar tönkreteheti bármelyik fajtát, és előbb-utóbb számolni kell az állomány gyors minőségi romlásával.!!!!!!°
Az állatbírálatok a tenyésztés elengedhetetlen részei, hiszen a külső megjelenési forma mindent elárul a használhatóságról. A forma és a funkció egysége itt érvényesül a legtüntetőbb módon.

Tenyésszukákra vonatkozó szabályok: nem tenyészthet&otilde; 2 éves kor alatt, 8 éves kor felett, 2 egymást követ&otilde; tüzeléskor, vagy egy évben nem lehet 1- nél több alma.!!!!!!!!Szelekció: A szelekció nélkülözhetetlen az állomány javítása érdekében. Az egyedek származása alapján, az ősi és oldalági rokonok vizsgálata, valamint az utódok vizsgálata szükséges ahhoz, hogy egy állatot &#8222;tenyészállatnak&#8221; minősítsünk. A tenyésztés során törekszünk a homogenitás felé, amely összhangot mutat az előírt arányokkal és mentalitással. Amennyiben az állat vérvonalában örökletes betegségek, rossz idegrendszer, gyengeség, vagy beltenyésztettségre utaló jelek fedezhetőek fel, ajánlott az állat tenyésztésből való kivonása, szelektálása (ivartalanítása).

Ha egy tenyésztő rendellenességgel találkozik, egyértelműen nem állapíthatja meg, hogy annak örökletes vagy környezeti okai voltak-e. Általában genetikai okokra vezethető vissza, ha hasonló környezeti feltételek között:
1. ugyanabban a fajtában, nagy állományokban már előfordult a rendellenesség, !
2. csak néhány ivadékcsoportban fordul elő,
3. az állományban közeli rokonok párosítása folyik. Ilyen párosításból ugyanis nagyobb valószínűséggel születnek homozigóta egyedek,
4. az állományban már több éven keresztül az adott rendellenesség előfordult.!!!

3. Tenyészérték

Az egyed tenyészértéke (utódaiban megnyilvánuló genetikai értéke) a vizsgálat során mért fenotípusos teljesítményéből becsülhető.
Az egyed tenyészértékének megállapításához a következő ismereteket használhatjuk fel,
&#8226; ősök minősége, tulajdonságai;!
&#8226; az édes- és féltestvérek tulajdonságai; és sajátteljesítmény adatai;
&#8226; az egyed sajátteljesítmény adatai;
&#8226; az egyed utódvizsgálatának eredményei.!!!!!!!!

4. A tenyészállatokkal szemben támasztott követelmények

- Minden tenyésztésre történ&otilde; felhasználás elvi el&otilde;feltétele, hogy mindkét tenyészpartner egészséges legyen.
Ha fennáll annak a gyanúja, hogy esetleg genetikai eredet&ucirc; betegség áll fenn, a Tenyésztési felügyel&otilde; jogában áll, hogy érintett kutya tulajdonosától vagy tartójától egy specialista által elvégzend&otilde; szakállatorvosi vizsgálatot kérni. Az érintett kutya tenyésztési tiltást kap, ha a tulajdonos vagy a tartó vét az együttm&ucirc;ködési kötelezettséggel szemben, vagy a vizsgálat betegséget derít fel.

Oldalak (485): << 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 >>