Whippet Center - 2021.05.18. kedd 22:22 - Erik, Alexandra névnap
 Főoldal  Fórum  Képtár  Videotár  Kutyatár  Useroldalak  Tenyésztők  Regisztráció  Bejelentkezés  Állatmánia.hu  Az állatorvos válaszol
 
 Frissít  Csökkenő sorrend  Nyitó hsz  Utolsó hsz  Témák
Tenyésztés...
Hozzászólni csak bejelentkezés után lehet.
Hozzászólás/oldal: 
Oldal: 
Oldalak (485): 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 >>
abstrakt (tag)141. / 48552005.11.12. - 12:46válaszol
Hát wow... végigolvastam már megint ezt a sok-sok értékes gondolatot, és engedjétek meg, hogy pár szóval én is szaporítsam a vélemények eme csokrát. Tehát:
Valahol megmosolygom azokat, akik a 'standard' szót, mint mindent elhárító pajzsot használják. (Igen Pisti, most rád is gondolok.) Én alapjában véve nem látok bele a whippet genetikába, a nagy whippet-világba. Amióta van egy Szélvészem, azóta hallok, olvasok némi infót, DE össz tudásom jelentős része pont TŐLETEK, kedves fórumozó társaimtól származik. Hát döntsétek el Ti, hogy mennyire lehetnek hitelesek és igazak a fejemben levő dolgok a standardot és a whippet tenyésztést illetően. Mindenesetre ezek alapján biztosra veszem, hogy a 'standard' egy ámítás.
Szerintem bárhol a világon elmondhatjuk, hogy belterjesek a tenyésztők körei. És az is biztos, hogy mindenki a saját koncepciója és kutyáinak párosítása alapján világra hozott kutyákat fogja preferálni, és bizonygatni magának (nomeg másoknak is) hogy azok jók.
Maga a 'standard' meghatározás szerintem leginkább a náci "Übermanch" gondolathoz hasonlítható. Aki a standardot akarja szolgálni, vagy csak kitenyészteni, az számomra egy elvakult barom, és sokkal inkább szaporító (najó, nevezem 'standardszaporítónak' a gúny kedvéért ), mint tenyésztő.
Hogy miért gondolom ezt ilyen szélsőségesen? Lássuk csak. Azt hiszem egy faj, vagy fajta jellegzetességei és kiválóságai már régóta nem tudnak egy egyedben tökéletes módon összpontosulni. Úgy vélem, minél több egyede van egy fajnak, annál többfelé ágaznak a jó és rossz (standard és nemstandard? tulajdonságok) a fajon belül. (Emberek terén is!) Minden egyednek lesznek olyan tulajdonságai, amik életképesebbé teszik a többivel szemben, és lesznek olyan tulajdonságai, amelyek hátrányt jelentenek számára. Hogy ki mit lát meg és fedez fel a másik lényben... ez itt a sorsdöntő... és a 'lutri'.
Sok mindent tehet egy tenyésztő, sok kutyát etethet, ápolhat, nevelhet, és tovább is adhat, de az már valahol kőkemény megélhetési biznisz. Számomra a hiteles tenyésztő az lehetne, aki nem az eladott kutyái árából ebédel, fűt és internetezik. De ez ugye a mai társadalmi rendben megoldhatatlannak tűnik. Szóval a tenyésztő produkál. A gazdi pedig kinevel, és ha valóban fontos számára az a kis élőlény, akit gondozásába vesz, akkor foglalkozik vele, megpróbálja megismerni a benne rejlő lehetőségeket. Ha a gazda ügyes, és kellő figyelemmel, odaadással neveli a kutyáját, akkor előbb utóbb tudni fogja, hogy mit is emel ki a kutyája adottságai közül. Sajnos egy tenyésztő ezt nem teheti meg, mert az ő figyelmén sokkal több állatnak kell osztoznia. Sajnálom őket, mert soha sem fogják tudni igazán kiismerni növendék kutyáikat, a bennük rejlő fajtajellegzetességeket, mert nem nőhetnek annyira a szívükhöz és idejük sem lesz foglalkozni velük, és ugye "jön a következő alom". Persze ez így van rendjén, hiszen ki akarna folyton zokogni, amikor elviszik szívének egyik kis csücskét...
Megjegyzem, tenyésztő is lehet gazda! Sőt biztos, hogy mind az is.
Na de amikor azt mondjátok, hogy genetika így, meg standard úgy, akkor ti technokrata vagy elvi ideákról beszéltek, és nem kutyákról. Vegyük a sokat emlegetett Pegazust és az almot amiből kijött. Az alomban van egy erős 'genetikai' alap, hogy jó futókutyák jöjjenek ki belőle, még akkor is, ha az oly sokat emlegetett 'standard' szóhoz az elmondottak alapján annak az alomnak nem sok köze van. De Pisti: ugye többek közt ezért is mondod, hogy nem akarjátok Peggy-t kiállításra vinni. Feltételezem, ha a versenyek elött nem csak orvosi, hanem mondjuk ilyen 'standard-vizsgálat' is lenne, akkor Peggy és tesói nem a whippet kategóriábán indulnának. Megjegyzem, imádom Pegazust. Gyönyörű kamaszkutya, akit kicsit sajnálok azért, mert már kölyök korában is megfeszítetten kell dolgoznia. Még alig lett egy éves, de már pályacsúcs közeli eredményeket ér el! Azért ez megfeszített munkát igényel mind a gazdik, mind pedig Peggy részéről. Persze az ember dönt, hogy mit tesz meg a kutyájával. Számomra nem volt olyan fontos, hogy Szélvész jó időt fusson, mert a nyulat sem időre fogták az igazi whippetek. Nézzétek meg azokat a futógépeket, akik ugyan jól futnak, de agyilag még azt sem értik, hogy miről szól a játék. Nevezetesen, hogy a nyulat üldözzük, és ejtjük el, nem pedig a berregő hang után futunk. Szóval akkor itt mi van a standarddal? Arról nem is beszélve, hogy egy kölyökkutyán szerintem nem igazán látszik, hogy milyen alkatú lesz, vagy mennyire lesz standard. Osztom Angel-ka és talán mások azon véleményét miszerint: sok múlik azon, hogy mit kap a kutya az első évében. Meg azután. Ezért tartom kérdésesnek, hogy Peggy tesóinak, akik még Szankáéknál laknak, lesznek-e valaha is jó eredményeik a versenyzés terén. De biztos, hogy van és lenne, aki szeresse őket.
Szóval akkor most ki a jó tenyésztő? Az aki jól el tudja adni a kutyáit (meg magát), vagy aki odafigyel a pedigrére, aki drágán adja, vagy aki olcsón...? Aki tudja a választ, az kamuzik!

NA jó, egyre több minden jönne, ezért most abbahagyom. - Remélem sikerült egy jó adag büdös kakit az orrotok alá tolnom, hogy kicsit felocsudjatok ;)
Belfegor (tag)142. / 48552005.11.12. - 13:31válaszol
Előzmény: Vipi (139)
Először is ezt te írtad ide :nevet:
Érdekes, hogy csak te ismertósz magadra benne :hahota:
Belfegor (tag)143. / 48552005.11.12. - 13:32válaszol
Előzmény: abstrakt (141)
És akkor most ez a tuti tuti tuti tuti
Belfegor (tag)144. / 48552005.11.12. - 13:51válaszol
Előzmény: Vipi (140)
Még jó hogy ez eddig békés topic volt...most akkor ki nem fér meg a másikkal? Méghogy nem lesz sárdobálás....akkor miért nem általánosságban beszélsz szakmai megközelítésből? Nem...neked csak az esik a szádra, ha valakit szidalmazhatsz név szerint...de csak addig, amíg más nem esik a szádra..pl valakinek a bakancsa :-D

Beszélsz itt mindenféléről..magyarázod a bizonyítványodat, de semmi információval nem szolgálsz a whippetek tenyésztését, vonalak ismertetését illetően. Foggalmad nincs az egészről, és meg is látszik a hozzászólásaidban. Mindenki más itt érti miről van szó, beszélgettünk, megvitattuk a terveket, egyéb tenyésztéssel kapcsolatos dolgokat, erre betoppansz ide (holott már annyiszor szinpadiasan levonultál) és kezded előröl az idióta védekezésedet.

Itt ezen a topicon senki nem szaporítózott, nem mutogattunk ujjal senkire, de meglepő módon ez téged igen mélyen érint ezek szerint, ha ennyire védelmezed önmagad.

Abból amit írtál, előrébb nem jutunk, a vonalakkal nem leszünk tisztában, érdemben nem szóltál a témához. Beszélsz itt rólam baromságokat, emlegetsz itt neveket, címeket...volt ilyen kérdés egyáltalán? Szerintem nem, itt egyetlen szót sem ejtettünk a magyar régi kutyákról, mert nem is érdekel minket. Behoztak ide valamikor valamit, de azóta változott a világ és hangos filmet játszanak a mozik :-D

Jó lenne felébredni. Az import kanok legjobb tudomásom szerint sem fedeznek majd itthon, ezt nem tudom honnan veszed, és akkor bizony kénytelen leszel te is utazni, mert ha fedeznek is, abban biztos lehetsz, hogy nem fogod tudni megfizetni az árát.

A kutyákból nem lehet megélni, ezt te tudod a legjobban. Talán ezzel tisztában vannak azok a tenyésztők is, akiknél sérelmezed, hogy nem hoznak le évente csak 1 almot...szerintem itthon nincs is ennél többre szükség.

Beszélsz itt feno- és genotípusokról, de azzal sem vagy tisztában, hogy a kutyáid hova tartoznak, vagy milyen genetikai értékkel bírnak. A rokonpárosítás nem egyenló a vonaltenyésztéssel. Ez sokkal összetettebb annál, és bonyolultabb, minthogy ezt te fel tudd fogni. Hiába van sok kutyád, ha nem lehet velük tenyészteni, mert a tenyészérték nem azonos a küllemmel.

Tudom, hogy ez neked új, ez látszik is, de már illenék utánanézned a dolgoknak, enélkül nem leszel talpon a következő években mint tenyésztő, csak leszel egy magyar, aki whippet törzskönyveket tud felmutatni....ez baromira kevés ám.
abstrakt (tag)146. / 48552005.11.12. - 15:11válaszol
"a kutyafajták az emberi tevékenység képződményei" - hát ehhez gratulálok! Da amúgy meg fogja fel mindenki ahogy neki tetszik. Bevallom, én sz@rok rá. Tuti tuti tuti tuti. Küzdjetek a kimagasló hibátlanságért, jáccatok istent, ha ez teccik!
Belfegor (tag)147. / 48552005.11.12. - 15:58válaszol
Előzmény: abstrakt (146)
Ha ennyire ellenzed a tenyésztést, és a tudatos fajtaalakítást, akkor mi a fenéért vettél fajtatiszta kutyát? Miért nem mentettél meg egy szegény kis kidobott kistestű keveréket? Mi alapján döntöttél a whippet mellett, ha neked teljesen mindegy hogyan néz ki, milyen a színe, mekkora a mérete, mire képes, és mik a jellemző belső tulajdonságai?

Most egy egetverő badarságot mondtál ezzel, ha nincs emberi beavatkozás és szelekció, akkor nincs whippet sem. Honnan tudod, hogy egy whippetnek hogyan kell kinéznie? Mivan akkor ha hosszúszőrű lenne, az egyik, kunkori farku a másik, és rövid turcsiorru a harmadik? Ezek nem whippetek, csak kutyák gyűjtőnéven.Onnan tudhatod, hogy van fajattiszta kutya, hogy láttad a könyvben, a neten vagy bárhol máshol, és láttál rá példákat is...ezek mind mind az ember keze munkái.

Életemben ekkora hülyeséget még nem olvastam, hogy az emberek létszámának a növelését egy kutyafajta tenyésztéséhez hasonlítanák. Ezért is van annyi különböző ember, vannak az okosak, a buták, a retardáltak, a szépek, a csúnyák, a nyomorékok, a betegek, a betegesek a feketék, szőkék négerek stb....ez egy faj, de nem egy fajta!!!! A kutya egy faj...de a whippet már egy fajta, és ennek a tisztaságát meg kell őrizni, neked ha tetszik, ha nem.
Szép is lenne, ha az igavonó lovat összekevernénk az arabs telivérrel, vagy az angol telivérekkel a muraközieket....

Gondolkozz el rajta, mielőtt fennhangon kiabálsz ostobaságokat.
Diva (tag)148. / 48552005.11.12. - 16:02válaszol
Üdvözlök mindenkit, és röviden bemutatkozom. Én Varga Péterné (Éva) vagyok, itt a forumon már többször "emlitett" Diva gazdája. Valaki felhivta a figyelmemet erre a forumra, de miután végigolvastam az eddigi diszkurzust megállapitottam, hogy itt sem minden fenékig tejfel. Rám és a kutyámra vonatkozó beirásokra, amelyek persze nem éppen hizelgőek szeretnék magyarázatot kérni, és esetleg bocsánatot is azoktól akik az állitásaikat nem tudják bizonyitani. Ez fontos lenne. Tehát várom a bizonyitékot és a bocsánatkérést. Biztosan tudják kikre gondolok. A tévedeseket nem szégyen tisztázni.
Ezért jelentkeztem fel a lapra.
Utána esetleg ha tiszta a lap, lehet beszélgetni whippetekről is, ha már itt vagyok.
Diva (tag)149. / 48552005.11.12. - 16:06válaszol
Üdvözlök mindenkit, és röviden bemutatkozom. Én Varga Péterné (Éva) vagyok, itt a forumon már többször "emlitett" Diva gazdája. Valaki felhivta a figyelmemet erre a forumra, de miután végigolvastam az eddigi diszkurzust megállapitottam, hogy itt sem minden fenékig tejfel. Rám és a kutyámra vonatkozó beirásokra, amelyek persze nem éppen hizelgőek szeretnék magyarázatot kérni, és esetleg bocsánatot is azoktól akik az állitásaikat nem tudják bizonyitani. Ez fontos lenne. Tehát várom a bizonyitékot és a bocsánatkérést. Biztosan tudják kikre gondolok. A tévedeseket nem szégyen tisztázni.
Ezért jelentkeztem fel a lapra.
Utána esetleg ha tiszta a lap, lehet beszélgetni whippetekről is, ha már itt vagyok.
abstrakt (tag)150. / 48552005.11.12. - 16:07válaszol
Zita, korrekt, amit leírsz. De benne van a paradoxon, amivel saját magadat is belegáncsoltad a pocsolyába.
Ugyanis, ha annyira vigyáztak volna az angol agár és a terrier vonalak tisztaságára, akkor te most nem oktathatnál engem
a whippet fajtisztaságáról. :hm:
Oldalak (485): 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 >>