Whippet Center - 2024.06.17. hétfő 13:31 - Laura, Alida névnap
 Főoldal  Fórum  Képtár  Videotár  Kutyatár  Useroldalak  Tenyésztők  Regisztráció  Bejelentkezés  Állatmánia.hu  Az állatorvos válaszol
 
 Frissít  Növekvő sorrend  Nyitó hsz  Utolsó hsz  Témák
whippet > szuka > tüzel !!!
Hozzászólni csak bejelentkezés után lehet.
Hozzászólás/oldal: 
Oldal: 
Oldalak (16): 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 [5] 4 3 2 1
vizslancs (tag)50. / 1672006.04.21. - 09:57válaszol
A Dyna utálja a vizet. Szerintem semmi nem vinné rá, hogy pocsojába vagy akármilyen vízbe belefeküdjön :szivárvány:
Amikor a lábait lemosom séta után, akkor általában a hátsóját is zuhanyzóval le szoktam zuhagyoztatni egy kicsit. A tüzelés alatt ez gond lehet? Most hagyjam ezt ki egy ideig?
vizslancs (tag)49. / 1672006.04.21. - 09:52válaszol
Köszönöm a tanácsokat.
A bugyit jól viseli. Nem törődik vele - mintha rajta sem lenne. A viselkedésében még nem vettem észre különösebb dolgokat. Annyit viszont igen, hogy furcsálja, hogy mi történik ott hátul :pirul: Néha szagolgatja a hátsóját, meg nyalogatni is szokta. A kutyafuttatókat kerülni szoktuk - nem szeretik a kutyások, ha tüzelő kutyát visznek oda, mert akkor a kanok megbolondulnak tőle.

Ezt, hogy tüzelés alatt nem jó fürdetni, ezt még nem hallottam. De vigyázni fogok - köszönöm. És ha csak zuhanyzóval mosom le neki, az is gond lehet??

Egyelőre nem vérez nagyon, csak ha huzamosabb ideig fekszik egy helyen, akkor azért néha otthagy egy kis nyomot - hagyna, ha nem lenne rajta a bugyi.

Ma elmaradt a reggeli "nagy dolog", csak pisilt... többször is.

Egyelőre ennyi a tapasztalat.

Állatorvosnak még nem mondtam, hogy ilyen későn tüzel. Csak 1-2 hónapja mondtam, hogy még nem tüzelt... de nem mondott rá különösebb dolgot.

Kb 25 nap múlva kell vinnem oltásra... addigra talán elmúlik neki a tüzelés.

A Dynának szerintem jó az idegrendszere, nem hiszem, hogy nagyon hatni fog majd rá. Ő beletörődős, elfogadós, alkalmazkodós típus. Bár ugyanakkor makacs is - de elfogadja, ami történik.
Jamie (tag)48. / 1672006.04.21. - 09:43válaszol
Előzmény: Windhund (45)
Nagyon kis korrekt leirás volt... :yes2:
Jamie (tag)47. / 1672006.04.21. - 09:43válaszol
Előzmény: Africa (46)
Ezt nem is tudtam, valahogy nem jutott szembe, hogy tüzelés után 2 hónapig rosszul futnak... Nekem ebben nincs tapasztalatom, de jó tudni, köszönjük az infót!
Nekem is ez a tapasztalatom, hogy minden szuka más kicsit, és ugyanannál a szukánál is minden tüzelés más. Úgyhogy figyelni kell...
Africa, gondolom most nagyon várjátok a babákat! ne haragudj, nem sokat tudok rólatok, ezért megkérdezem, hogy ez az első whippet alokm nálatok vagy volt már? :pirul:
Africa (tag)46. / 1672006.04.21. - 07:38válaszol
Nálunk Africa ugyan ugy cca 11 honaposan tuzelt eloszor,de utána majdnem pontosan 6 honaponként tuzel.En velrakom 2-3 napra a bugyit,és eszt horgyja tuzelés végeik.Nálunk tart pontosan 30 nap.Mi most jártunk progeszteronra/mert foltunk fedezni/
és 10 napra 0,9-13napra 1,1-15 napra 2,4-17 napra 4,3 volt és csak utána mentunk németországba a kan után.Fedesztetésre
csak 5szamú után kell menni/ugy mondják a doktorok/.És párositást kerult 18 és 19 napra.Eszt azért írtam,minden szuka más és
ezekre dolgokra kell figyelni és valahova beírny,majd ha foksz menni fedeztetni ez joll esik neked.Peldaul Frica farkincáját szépen megemelte és ügyesen félrecsapta,de nem nagyon akarta engedni hogy kan kiurgojon rá.Azért kell kis kortol figyelni hogy mikor megemeli a farkincaját,mi eszt figyeltunk a mi kannal Heartal én tudtam hogy eloszor megemelte 17 nap korul.De mindegyik tuzelés más,de megkel valahol jegyzeni a dolgokat.Ez én tapasztalatom.És elfelejtedtem,a tuzelés után két honap van ido megkesziteni a szukát versenyre,foloslegesen menni versenyezni korrában,nagyon roszul futnak. :mosoly2:
Windhund (tag)45. / 1672006.04.21. - 00:05válaszol
Előzmény: vizslancs (41)
Hali! Nálunk Iris 11 hónaposan tüzelt először, és azóta kb. 10 havonta tüzel. Almika 16 hónaposan kezdte és nála is 10 hónap múlva jött a következő. De ahol több szuka van, ott ha egy elkezdi, általában sorba követik a többiek. (egy-két hét eltéréssel, így legalább jól elhúzódik az "élvezet" amivel jár! :-D ) Ha Dyna vehemensebben tüzel, akkor jól jön a tüzelőbugyi, mert anélkül valóban mindenhol nyomokat fog hagyni. Iris pl. elég bőségesen tüzel. Ahogy Igmu írását olvastam, Hannánál mérsékeltebb lehet a dolog, ha szépen tisztán tudja magát és a környezetét tartani. Ezt majd meglátod, hogy alakul Dynánál. Egyébként mi is tisztasági betétet használunk, esetleg tangabetétet, az kicsit kisebb. Naponta többször is cserélni kell. Jobb ha van több bugyi is, mert elázhat (büdi) vizesre nyalják, stb. Nálunk erősen fogyóeszköz, mert itt van Arthurka is, aki sok-sok tüzelőbugyit megevett már. Szerencsére mind ki is jött belőle. :hahota: Én is azt tapasztaltam, hogy az első tüzelésnél általában zavarodottak, félénkebbek, nem igazán tudják, hogy mi történik velük. Na meg előfordulhat, hogy kicsit fáj a hasijuk is. A fürdetést valóban érdemesebb mellőzni, de főleg arra próbálj ügyelni, hogy ilyenkor ne feküdjön piszkos vizekbe, pocsolyákba, mert valóban sokkal nagyobb egy esetleges fertőződés veszélye. Ha azt tapasztalod, hogy valóban félősebb, zavarodottabb Dyna, akkor ne engedd el mostanában, inkább sétáljatok sokat pórázon, esetleg lassú ügetésben a bringa is mehet. Irka határozottan rendreutasítja a zaklató kanokat, de pl. Almika még most a második alkalommal is kétségbe esett, mert nem értette, hogy mit akarnak tőle, miért zaklatják, és könnyen menekülőre fogja a dolgot. Ezektől eltekintve az első kb. tíz nap a "sétagalopp". Utána már otthon lassan le is kerülhet a tüzelőbugyi, de kint ekkor következik még a java. Ekkor már érzi, hogy miért is tolakodnak a fiúk, sőt ő is keresni fogja a társaságukat, olyannyira, hogy ha egy számára nagyon szimpatikus kannal találkozik, ő rohan oda hozzá és kelleti magát. Amikor már a farkincáját szépen megemeli és ügyesen félrecsapja, akkor értek a nehezéhez, már ha nem akarod épp befedeztetni. :nevet: Ez az időszak általában a 10 és 20. napok közé esik, lehet csak pár nap, de még a 19-20. napot sem tekintik kórósnak. Inkább csak pech. (szerintem) A szófogadás, engedelmesség nem jellemző ebben az időszakban. Én a vége felé már ki szoktam szemelni megbízható kanokat, főleg amelyekről tudom, hogy tetszenek a lányaimnak, és ha pórázon vannak, akkor megnézzük, hogy mutatnak-e még hajlandóságot. Ha már több kant is határozottan elvakkant magától, akkor térhetünk vissza a vegyes társaságba, befejezettnek nyilvánítva a tüzelést. A bugyinak általában az a hátulütője, hogy hosszabb viselésnél kidörzsölheti a combját a kutyának, de ez egy-két napos kenegetés után gyorsan rendbejön.
Na ezt jó hosszú lére eresztettem, bocsi. :nevet: :hali:
Jamie (tag)44. / 1672006.04.20. - 13:53válaszol
Előzmény: vizslancs (41)
Dyna felnőtt!!! Ird majd meg légyszi a tapasztalataidat! Hogy hogyan viselte Dyna az első tüzelést! Nyilacskával az első nagyon nehéz volt, nagyon lelkibeteg lett és még ma is hisztis ilyenkor. De a bugyit jól viselte, csak akkor szedte le magáról, ha sürgően el kellett végezze a dolgát... Várjuk a fejleményeket!
igmu (tag)42. / 1672006.04.20. - 10:50válaszol
Előzmény: vizslancs (41)
Nálunk egész jól zajlott le, csak sokáig tartott. Én azt ajánlom, vegyél legalább két bugyit, és váltsd naponta, úgy hogy ragassz bele tisztasági betétet, az pont elég neki. Lehetnek balesetek, Hannának elsőre irritálta a fenekét, és bekakilt. :pirul: Utána megszokta, amikor nem voltunk otthon, akkor adtam csak rá. Nála az votl a tapasztalat, hogy eléggé tisztántartotta magát. Néha azért én egy nedves vattával megtörölgettem, de vigyázz, hogy ne fürdesd, míg tüzel, mert könnyen fertőzést kaphat a folyó vízben, azt nem tudom, hogyan, hisz víz, de az állatorvos is ezt tanácsolta, és egy könyvben is ezt olvastam. Mindegy. Én elhatároztam, h a legközelebbinéél feltekerem a szőnyeget, veszek a gyógyszertárban egy gumis lepedőt, felrakom az ágyra, és akkor nem kell neki bugyi, mert amúgy tisztántartja magát. De lehet, hogy nem fog működni. Akkor marad a bugyi. És hogy-hogy ilyen soká tüzelt? Nem mondott erre semmit a doki?
vizslancs (tag)41. / 1672006.04.20. - 08:48válaszol
Tegnap a Dyna 1 évesen, 11 hónaposan és 17 naposan elkezdte első tüzelését!!! :holiday: Nagylány lett :cool:
:banán: :szurkol: :banán: :szurkol: :banán: :szurkol: :banán: :szurkol: :banán:
Raktam rá tüzelőbugyit, mert kicsit összevérezte az ágyamat - de nem nagyon. Most azon izgulok, hogy le ne szedje, amíg nem vagyok otthon. Este úgy összenyalta a bugyiját, hogy egészen átázott :mosoly2:
Kedves tapasztaltabb gazdik... mire lehet számítanom a tüzelés alatt?
Oldalak (16): 16 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 [5] 4 3 2 1