Whippet Center - 2024.06.19. szerda 06:42 - Gyárfás névnap
 Főoldal  Fórum  Képtár  Videotár  Kutyatár  Useroldalak  Tenyésztők  Regisztráció  Bejelentkezés  Állatmánia.hu  Az állatorvos válaszol
 
 Frissít  Növekvő sorrend  Nyitó hsz  Utolsó hsz  Témák
Ismerkedjünk :)
Hozzászólni csak bejelentkezés után lehet.
Hozzászólás/oldal: 
Oldal: 
Oldalak (59): << 51 50 49 48 47 46 45 44 43 42 41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20 19 18 17 16 [15] 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
Diva (tag)150. / 5972005.12.27. - 20:02válaszol
Előzmény: Belfegor (148)
:hali:
Persze, hogy mindenki ugy csinálja a dolgait, ahogy akarja én csak annyit akartam igazából irni, hogy ez nem egy tenyésztői forum és ha tenyésztésről esik szó, akkor nem a szorosabb formákat kell magyarázni (mert félreértelmezhetik akik még nem tenyésztettek), hanem inkább azt, hogy ezek a szoros vonal, rokon, stb. tenyésztéseket csak minőségi kutyákkal lehet csinálni és még akkor is nagyon körültekintően. Én még mindig és még nagyon sokáig állitom más papiron tenyészteni, mint gyakorlatban, mert ha a genetika ennyira kiszámitható lenne csupa gyögyörüségek lennének az egész világban, és mivel sokan tenyésztenek mindenkinek egyforma kutyája lenne. Hála Istennek ez nem igy van.
Éppen attól érdekes a tenyésztés, hogy a tenyésztőknek megvannak a céljaik és azt próbálják megvalósitani, több kevesebb sikerrel, és ebbe nem illik beleszólni mégha pl. a másik tenyésztőnek ez nem tetszik, mert ő pl. azt a szukát más kannal fedeztette volna, ezért meg azért.
A rivalizálást pedig ugy képzelem, hogy meg kell a gyakorlatban mutatni, hogy ki mit tud majd tenyészteni és majd az idő és a hozzáértők, vagy egyszerüen csak a nagyközönség megmondja, hogy melyik tenyészet kutyái tetszenek jobban. Igy egészséges a rivalizálás és nem ugy, hogy a másik emberé (mondhatnánk, hogy tenyésztőtársé) le van járatva mások előtt. Ez nem rivalizálás az már személyeskedés és rosszindulat, az én megitélésem szerint is.
A vásárolt kutyákkal is lehet rivalizálni csak azok a kutyák tenyésztőinek a munkái eredményei és ha vannak hibáik akkor sem a mi szégyenünk és ha gyönyörüségek akkor sem a mi elismerésünk, ezt sem szabad elfelejteni.
A kutyás világban sokszor előfordul, hogy a vásárolt kutya minőségét soha nem tudja felülmulni a saját tenyésztett kutya.
Belfegor (tag)148. / 5972005.12.27. - 19:06válaszol
Előzmény: Diva (146)
Számomra nagyon is fontos azzal foglalkoznom, hogy milyen a kutyám beltenyésztettségi mutatója. Az hogy vannak bizonyos fajták ahol a vonaltenyésztést nem alkalmazzák, az nem jelenti azt, hogy a whippettel ezt ne lehetne megtenni. Én vonaltenyészteni szándékozom, és ehhez számolnom kell, nem üthetek csak úgy a hasamra, hogy na ez a kan pont jó lesz mert vannak hasonló ősök a tk-én. Bulldoggal idestova 16 éve működik a vonaltenyésztés, gondolom whippetnél sem mond majd kudarcot az a szisztéma, ami a bulldogjainkat sikerre vitte.

Igazad van sok dologban, de a végeredmény ugyanaz. Vagy foglalkozik az ember a vonalakkal és akkor előbb vagy utóbb ide lyukad ki( mert szerinted a típust ha keresi az ember ugyanazokat a kutyákat választja ki , és később jön rá hogy vannak közös ősök)tehát vonalat fog tenyészteni, legfeljebb lightosan, de akkor is vonalat, vagy összevissza találomra fedzetet, abból pedig nemigen szokott tartós siker lenni a végeredmény. :kalap:
A Te elmondásod szerint nézzük a kutyákat és majd rájövünk, hogy ismerős rokon kutyák vannak a tk-eken. Én ezt megfordítom, hiszen ha kézzelfogható adatok vannak a kezemben mint pl egy törzskönyv, akkor számomra kézenfekvőbb az a megoldás, hogy nem találomra bököm egy kutya fényképére, hanem szisztematikusan keresem meg a megfelelő egyedeket. :kalap: :virág:
igmu (tag)147. / 5972005.12.27. - 18:39válaszol
Előzmény: Diva (146)
Én azért köszönöm az építő jellegű tanácsokat! :mosoly2:
Diva (tag)146. / 5972005.12.27. - 18:29válaszol
HUH, ma aztán termeltetek szépen! :mosoly2:
Azt hiszem én az alapoknál kezdeném a tanácsot. Elsősorban szeretném meghatározni, hogy mi is a tenyésztés? Ha két azonos fajtáju ebet párositok akkor az még nem tenyésztés. A tenyésztés mindig a szukával kezdődik, tehát a szukát kell megvizsgálnom, hogy milyen hibákat találok nála és a tenyésztéssel ezt a hibát szeretném javitani, és akkor jöhet a kan felkutatása, akinek az őseiben nincs ilyen hiba, és rajta sem, tehát alkalmas lehet a felfedezett hiba kijavitására az utódokban. Ez már tenyésztés . Ezt a legfontosabb megjegyezni.
Minden igaz amit itt sorban irtatok, de egyenlőre a vonal, a rokon és beltenyésztéssel nem kellene foglalkozni, ezek már magasabb formái a tenyésztésnek, és ezeknek müveléséhez nagyon nagy genetikai tudásra, és az ősök ismeretére van szükség. Ezt már csak 10-15 éve tenyésztők merik megkockáztatni, ugyanis van hátulütője is. Mivel ezekkel a tenyésztésekkel nagyon leszükül a génanyag azért ez visszafelé is elsülhet. Akkor bizony jön a SZIGORU szelektálás, és ez az amit nem tud mindenki megtenni. Ehhez már nagyobb szakértelem és tudás kell. Mivel itt senki nincs még köztünk whippet tenyésztő és nincs egyikünknek sem gyakorlata azért ezekkel csinján kell bánni. Szép, nagyon szép dolog elméletben számolgatni a beltenyésztetettségi mutatókat és elméletben tenyészteni, de a gyakorlat mindig csinál valamit, amit nem tudunk bekalkulálni. Ezért is szép a tenyésztői munka, mert ha a sors is segit bennünket, akkor csodás egyedeket tudunk rövid időn belül produkálni. Viszont ha eltelik mögöttünk 10-15 év, akkor lehet, hogy rögösebb az ut egy-egy szuper pldány kitenyésztéséhez, viszont rengeteg dologgal találkozunk, ami mind segiti a majdani tudásunkat. Ezek sem elfecsérelt idők,ezek a tanuló idők.
Természetesen, ha valakinek tetszik egy-egy tipus, akkor mégha nem is ismeri a tkv-eket, akkor is ezt a tipust keresi és amikor belenéz a tkv-be, lám lám kisül, hogy ez is rokon, az is rokon, vagy ebbe a kutyában is benne van az imádott ős, a másikban is benne van, és máris ugy gondoljuk, hogy őket kell egymással párositani. Csakhogy a genetika ennél bonyolultabb, viszont megvan az esélyünk rá, hogy valami hasonló egyszercsak kipottyanjon a mi tenyészetünkben is. Ha mindezt ugy tesszük, hogy nem azonos ősökkel rendelkező, de hasonló tipusu kutyákat (persze kevéske hibával rendelkezőekről beszélek) párositunk össze, akkor is hasonló tipusu kutyákat kaphatunk javarészt. A világ minden tájékán vannak akik az ősöket, a vonalakat részesitik előnyben és vannak akik a tipust részesitik előnyben. Én csak más fajtában 15-20 éves tenyésztői multtal rendelkezők eredményeiről tudok irni, de érdekes módon ennyi idő távlatában nincs különbség a kettő között. Mindkét tenyésztés alkalmaző tenyésztőnek kb. azonos mennyiségü "szuper" kutyája lett. Hát akkor most mi a helyes ut? Tették fel a kérdést? Higgyétek el mindenki meg volt győződve az igazáról és mégsem volt eltérő a végeredmény. Ezért szép a tenyésztői munka, mert az igazi tenyésztői elképzelés és tudás tükröződik az egyedekben. Akkor beszélhetünk tenyészetekről, amikor már ha ránézünk a kennelből kikerült kutyákra akkor azonnal meg tudjuk mondani, hogy melyik kennelben született. Ehhez azért nagyon sok év kell és nagyon sok tapasztalat.
Jó lenne, ha itt a mi kis hazánkban is lennének ilyen tenyésztők szép számmal, de egy alomból még ez nem kivitelezhető, de nem árt, ha már az első példányunk akit tenyésztésre szánunk már egy "jó tenyészet" produktuma és mi már innen épitkezhetünk.
Természetesen mindenkinek a saját kutyája a legszebb, a legszuperebb, de a tenyésztésben nem szabad vakságban élni és nem szabad figyelmen kivül hagyni a fajta funkcionális feladatát sem a szépség rovására.
igmu (tag)145. / 5972005.12.27. - 15:40válaszol
Tisztában vagyok a kutyáim lehetőségeivel, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Vannak elképzeléseim, tudom, mi tetszik egy whippetben, arra értettem, hogy beletörik a bicskám, ha az nem sikerül, amit elterveztem. A tanácsadást úgy általában értettem, mindarra, amit mondtatok Petrezselyemmel. A tapasztalat számomra tanács. :)
Belfegor (tag)144. / 5972005.12.27. - 15:31válaszol
Előzmény: igmu (142)
Én neked nem adtam tanácsot, ez félreértés...én csak azt mondtam, hogy létrehozni a vonalat, az 10-15 év aktív tenyésztés és számtalan alom eredménye minimum. Akkor már lehet vonalat kialakítani akár a semmiből is, de ehhez sok idő és sok alom kell különböző ám mégis egyazon vérű szukáktól és kanoktól.

Senkinek nem törik bele a bicskája, mert az lehetetlen. Az nem mindegy, hogy mik a céljaid, hogyan kezdesz hozzá és mit hozol létre a végén. Azt kell csak tudnod, és kitartanod mellette, hogy mi az amit szeretnél konkrétan. Nem ilyenek, hogy egészséges legyen, meg tudjon futni általánosságok, hanem konkrétumok, mint egy bizonyos fejforma, testalkat stb. Arányok, méretek, családok, vonalak. Ha minden elképzelésed konkrétizálódik akkor meg kell keresned a legmegfelelőbbnek ítélt fedezőkant és onnan lépni tovább.

A tenyésztéshez nem elég egy szép szuka, egy szép kutyának akinek a tk-i háttere nem megfelelő annak tenyészértéke egyenlő a nullával. Úgy is mondhatnám, hogy zsákutca. A másik verzió sem az igazi, hiába a tk i háttér, ha a kutya külleme nem megfelelő.
igmu (tag)143. / 5972005.12.27. - 15:10válaszol
Talán nem törik bele a bicskám. De addig is gyűjtöm a tapasztalatokat, tanácsokat, olvasok, nézegetem a kutyákat.... Még van időm, míg Manykó felnő.
igmu (tag)142. / 5972005.12.27. - 15:06válaszol
Előzmény: Belfegor (140)
Időm van, legalábbis 10-15 évem remélem.... :) Azért köszi a tánácsot. :mosoly2:
Oldalak (59): << 51 50 49 48 47 46 45 44 43 42 41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20 19 18 17 16 [15] 14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1